24.5.2013 11:25

Απούσα η Χίος από την πανελλήνια έκθεση τοπικών προϊόντων

             Η έκθεση έγινε στο Γκάζι Αθηνών και έλαμπαν με την παρουσία τους οι Κρητικοί οι Μυτιληνιοί και πολλοί άλλοι και έλαμπε με την απουσία του το νησί μας. Μόνο ένας βιοτέχνης ήταν εκεί, κερνούσε και πουλούσε Χιώτικα λικέρ και κυρίως μαστίχα που έγινε ανάρπαστη από τους επισκέπτες.
            Πανελληνίως γνωστά είναι τα Κρητικά, τα τοπικά προϊόντα της Μυτιλήνης και άλλων νησιών που μπορούν και συγκρατούν μεγάλο ποσοστό της Νεολαίας με τη πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή. Εκτός από τη μαστίχα  κανένα άλλο Χιώτικο προϊόν δεν είναι Πανελληνίως γνωστό σαλιγκάρια και άλλα σπάνια και πανάκριβα πρωτογενή και δευτερογενή προϊόντα. ενώ θα μπορούσαν να πωλούνται Πανελληνίως τα Χιώτικα γλυκά, ποτά και λικέρ, τυρί προβάτου, το μοναδικό τυρί σε καλαθάκι. Χιώτική ελιά θρούμπα, ενώ θα μπορούσε να παράγει τρούφα,  κάστανα, σαλιγκάρια.
            Τίποτα από όλα αυτά και πολλά άλλα που γνωρίζουν καλύτερα οι ειδικοί   δεν εκθέτει το νησί, μόνο περιμένει από την θάλασσα που μας προδίδει ταχτικά με την αστάθεια και την επισφάλεια της  καθώς και από τον τουρισμό. Όσον μεν αφορά τον Τουρισμό απότυχε αφού της έκλεισε την πόρτα η Ευρώπη και τώρα κτυπά την Τουρκική πόρτα που θα κλείσει με το πρώτο θερμό επεισόδιο που δεν είναι μακριά όταν οι Τούρκοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο.  Όσον δε αφορά τη θάλασσα δεν βιώνουμε την σκληρή ανεργία για πρώτη φορά.
           Αυτά είναι λοιπόν είναι τα θλιβερά συμπεράσματα της χώρας και του νησιού που έπαψε να παράγει και περιμένει να ζήσει από τα δανεικά. Προς το παρόν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στερείται τα βασικά.  Η αλυσίδα επενδύσεις, ανάπτυξη, πλεονάσματα, εργασιακή απασχόληση αργά ή γρήγορα θα επιτευχθούν, αλλά θα της λείπει ο κρίκος εργασιακές αμοιβές άλλως οι θα επενδυτές  θα φύγουν να επενδύσουν στην Τουρκία στην Ινδία και αλλού.
            Η νεολαία λοιπόν δεν θα πρέπει να στραφεί προς την ποντοπόρα Εμπ. Ναυτιλία δίπλα στους Φιλλιπίνους και τους Ινδούς, ούτε και προς τον Τουρισμό που είναι ασταθής και επισφαλής.  Αυτά πρέπει να αποτελέσουν δευτερεύουσες πηγές βιοπορισμού. Η γη πάντα ήταν ένας εργοδότης που ποτέ δεν απείλησε με απόλυση και πάντα έδινε την ευκαιρία του βιοπορισμού.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ