26.4.2017 11:55

Αποδεχόμαστε τη μοίρα μας για μια ακόμα ανύπαρκτη τουριστική σεζόν;

Εκφράζεται από κάθε αρμόδιο και σχετικό με τον τουρισμό ότι η φετινή θερινή περίοδος για την Χίο θα είναι από πλευράς επισκεπτών, κυρίως του εξωτερικού, μια ακόμα κακή χρονιά.

Ποιοι ήταν/είναι κάθε χρόνο οι τακτικοί επισκέπτες του νησιού; Πρωτίστως οι ομογενείς μας των ΗΠΑ του Καναδά κ.λπ., οι Χιώτες που ζουν στην Αθήνα και δευτερευόντως Έλληνες από άλλα μέρη της χώρας.

Η αντίληψη που αποκόμισα και φέτος από την πρόσφατη επίσκεψή μου στην ομογένεια της Νέας Υόρκης είναι, όπως και πέρυσι, ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός εκ μέρους των συμπατριωτών μας στο να μας επισκεφτούν γιατί αισθάνονται ανασφάλεια.

Και δεν είναι μόνο το συνεχιζόμενο πρόβλημα με τους μετανάστες για το οποίο κάνουμε ό,τι μπορούμε να το «προβάλλουμε», αν όχι να το μεγενθύνουμε σε ό,τι άπτεται την ασφάλεια κλπ., φέτος προσθέσαμε και την εικόνα «έντασης» με την Τουρκία.

Δεν λέω να «κουκουλώνουμε» τα γεγονότα. Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε καλά ότι θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις πολιτών τρίτων χωρών - και κυρίως των Αμερικανών - ακόμα και τους ελληνικής καταγωγής.

Η φετινή «συγκομιδή» συμπατριωτών μας επισκεπτών ενδέχεται να είναι πολύ φτωχή για τους λόγους που προανέφερα. Έχουμε εξάγει πολύ κακή εικόνα στους έξω για τη Χίο, σε αντίθεση με τα γειτονικά νησιά, που, αν και βιώνουν παρόμοια προβλήματα, έχουν με πρωτοβουλίες τους ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις και το κλίμα αναστρέφεται.

Επειδή, συνήθως, ο απανταχού Έλληνας σχεδιάζει και αποφασίζει τις διακοπές του αργά, εκτιμώ ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να «σώσουμε» ένα σημαντικό αριθμό επισκεπτών αυτής της προέλευσης (μπορεί και άλλους).

Ας βγούμε επιθετικά να καταδείξουμε ότι η Χίος είναι ένας από τους πιο όμορφους και ασφαλείς προορισμούς.

Ας περάσουμε το μήνυμα ότι η Χίος είναι ένας πολιτισμένος τόπος, που οι ξένοι περιηγητές πριν εκατοντάδες χρόνια είχαν ως πρώτο προορισμό στις περιηγήσεις τους ανατολικά. Ότι ως ασπίδα προστασίας για τις πατρίδες τους υφιστάμεθα τις οικονομικές συνέπειες των προσφυγικών ροών και ότι η δική τους στήριξη ενισχύει την ασφάλεια των χωρών τους.

Απαιτείται η συνεργασία των εντεταλμένων μας. Είναι απολύτως αναγκαία η συνεργασία όλων των πολιτικών φορέων της Χίου να ξεπεράσουμε την κρίση, να σώσουμε, αν όχι να δημιουργήσουμε, θέσεις εργασίας. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική τους καριέρα αλλά το καλό του τόπου.

Περιμένουμε πρωτοβουλίες!

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ