25.9.2018 14:09

Από την έκθεση τριών Χίων καλλιτεχνών

Καθώς οι πολυδιάστατες μορφές του χώρου του Εύη Χρήστου με σκόρπιζαν στις τρεις μετρήσιμες διαστάσεις και τα γλυπτά της Μικελίας Λεγάτου μου μιλούσαν για τη σοφία των χεριών των ανθρώπων, τα ψάρια του Νικόλα Χατζή με άρπαξαν και με έσερναν μαζί τους στον εκπληκτικό κόσμο του βυθού,.

Προσπάθησα να αρπαχτώ από κάποιες στέρεες σκέψεις μήπως και τα καταφέρω να κρατηθώ στην επιφάνεια…

Έτσι έτρεξα , όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, στις ( ελλιπείς γνώσεις μου ) στα μαθηματικά . Πως δηλαδή η τέχνη είναι ένα μέγεθος ασύμμετρο. Κάτι σαν τη σχέση της διαγωνίου του τετραγώνου με τις πλευρές του . Υπάρχει αλλά δεν μπορεί να εκφραστεί με αριθμούς.

(Και είναι γνωστό πως οι Πυθαγόρειοι το ήξεραν , αλλά ήθελαν να το κρατήσουν μυστικό για να μην υπονομεύσουν τα θεμέλια της Πυθαγόρειας κοσμοθεωρίας : ότι δηλαδή ο αριθμός είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων και η αρχή που φέρνει την τάξη στον κόσμο.)

Και εν προκειμένου η τέχνη υπάρχει αλλά δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια.. Ασύμμετρο μέγεθος .

Μέγεθος όμως που υπάρχει και μάλιστα παίζει το ρόλο του ρυθμιστή της ζωή των ανθρώπων .

Εξισορροπεί το εξωτερικό περιβάλλον με την εσωτερική , την πνευματική ζωή των ανθρώπων..

Πως θα ήταν η Ζωή μας χωρίς την Τέχνη..

Χωρίς αυτή την τέταρτη διάσταση στην αντίληψη του κόσμου που μας περιβάλλει…

Ανατρέχω πάντα , όταν μου λείπει το οξυγόνο , σε δύο μικρές απεικονίσεις..στο προσκεφάλι του γραφείου μου.

Η μια είναι μια λεπτομέρεια από τις τοιχογραφίες της Κνωσού του πρίγκηπα με τα κρίνα και η άλλη μια αχνή γυναικεία , αέρινη μορφή, που αναδύεται από του πουθενά και σιγά σιγά αποκτά στέρεη μορφή , αναγνωρίσιμη …

Είναι ένα έργο του Νίκου Χατζή..

Δεν ξέρω με ποια λόγια θα μπορούσα να εκφράσω αυτό το ασύμμετρο μέγεθος της τέχνης…

Στα μαθηματικά αυτό το μέγεθος απεικονίζεται με το σύμβολο της τετραγωνικής ρίζας του 2 .

Αλλά με ποιο τρόπο και ποια λόγια θα μπορούσα να απεικονίσω την αίσθηση της περιπλάνησης της ψυχής , που με παρασέρνει η πραγματική τέχνη : Από το αχανές ουράνιο σύμπαν, το έξω από τα όρια του γαλαξία μας, μέχρι τα απύθμενα βάθη της θάλασσας..

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ