12.1.2021 15:45

Απευθείας αναθέσεις αλλά με πλήρη διαφάνεια

Με αφορμή ανακοίνωση δημοτικού συνδυασμού, περί απευθείας αναθέσεων, για την προμήθεια ειδών η υπηρεσιών από το Δήμο Χίου και όσον αφορά το τμήμα αυτών, που φέρουν την υπογραφή μουκαι σεβόμενος πάντα τον ελεγκτικό ρόλο της αντιπολίτευσης, λεκτέα είναι τα κάτωθι:

Ως εκ χαρακτήρος, πάντα θεωρούσα ότι η τιμή επιβάλλεται να είναι υψίστης προτεραιότητας για τον άνθρωπο, για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην υπάρξουν ομιχλώδεις καταστάσεις και κακόβουλες υποθέσεις, γύρω από τις αναθέσεις, σας αποστέλλω σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο αναλύονται, πέραν του είδους και του κόστους, οι βασικές παράμετροι, ήτοι  αν η πρόσκλησηήταν ανοικτή (αν έτυχε δηλαδή δημοσιοποίησης) και πόσες προσφορές υποβλήθηκαν.

Μεταξύ των καθηκόντων μου, είναι και η υπογραφή μέρους προσκλήσεων και αναθέσεων για την προμήθεια ειδών η υπηρεσιών, που οι διάφορες υπηρεσίες του Δήμου κρίνουν αναγκαίες για τη λειτουργία τους, μέσα στα όρια του εγκριθέντος προϋπολογισμού. Η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 118 του Ν.4412/16 είναι δεσμευτική για την εφαρμογή των διαδικασιών των απευθείας αναθέσεων και αυτή ακολουθείται.

Αναγνώσκοντας το συνημμένο πίνακα, διαφαίνεται περίτρανα, ότι οι λεγόμενες απευθείας αναθέσεις, είναι αναθέσεις μόνο ως προς το ύψος του ποσού (αφού είναι εντός του ορίου των  20.000 χωρίς Φ.Π.Α) και όχι ως προς τη διαδικασία, η οποία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έγινε με ανοικτή πρόσκληση, δημοσιευθείσα σε προβλεπόμενο ιστότοπο του Δήμου Χίου (chios.gov.gr), προκειμένου να λάβει δημοσιότητα και έτσι να υποβληθούν προσφορές. Σε όσεςπεριπτώσεις αυτό δεν κατέστη δυνατό, ήταν είτε λόγω εξειδικευμένου αντικειμένου (π.χ πραγματογνωμοσύνη – σεμινάρια προσωπικού), είτε λόγω μονοπωλίου (ΕΛ.ΤΑ), είτε λόγω τεχνολογικής συμβατότητας (λογισμικά και τεχνολογικά προϊόντα), είτε άλλων παραγόντων έγινε απευθείας ανάθεση. Συμπληρωματικά σας γνωστοποιώ, ότι όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο δημοσιεύσεις σε τοπικές εφημερίδεςγίνονται εκ περιτροπής, ώστε να μην υφίσταται άνιση μεταχείριση. Θεωρώ δε, ότι ποτέ στο παρελθόν δεν ακολουθήθηκε τέτοια πρακτική όσον αφορά τη δημοσιότητα στις απευθείας αναθέσεις.

Τέλος θεωρώ τη λογοδοσία, όσον αφορά το δημόσιο χρήμα, την ικανοποίηση των αναγκών του Δήμου με το μικρότερο κόστος και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Δ.Σ, ακρογωνιαίο λίθο της χρηστής διοίκησης, προτίμησα δε τη συγκεκριμένη οδό, ώστε να μην δώσω τη δυνατότητα σε κανέναν  να επιδοθεί σε ανθρωποφαγία.

Αρχείο PDF

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ