21.12.2017 11:23

Αντικαθιστούν με … χαρτζιλίκι τη βασική νησιωτική κατάκτηση και πανηγυρίζουν!

Πόσο αποκομμένη είναι η πραγματικότητα της νησιωτικής χώρας από τη ματιά των αθηναϊκών Μέσων Ενημέρωσης… Διάβαζα χθες πρωτοσέλιδους τίτλους. «Στήριξη στους ήρωες του προσφυγικού», είδε, στο βασικό του μάλιστα θέμα, το «έθνος» στον οριστικό ενταφιασμό του νησιωτικού ΦΠΑ. «Παραμένει μειωμένος ο ΦΠΑ σε πέντε νησιά», πανηγυρίζει η «Αυγή», που κάνει λόγο για συμφωνία με τους θεσμούς. «Απόφαση – ανάσα» χαρακτηρίζει τη λύση η «δημοκρατία» κι άλλα τέτοια ευτράπελα, για να μην σας χαλάσω τη διάθεση με τις αναφορές του διαδικτύου.

Πιστή στο δόγμα της, μοιράζω προεκλογικά (;) χαρτζιλίκια για να ράψω προσωρινά στόματα, η κυβέρνηση αντικαθιστά τη βασικότερη νησιωτική κατάκτηση με ένα ασαφές κοινωνικό μέρισμα, διάρκειας, προφανώς, ενός έτους, και αόριστες υποσχέσεις εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου, την ώρα που δυσκολεύεται να βρει τη λύση να εκδίδονται εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες των Αθηνών. Έχει πάντως τον τρόπο της να σερβίρει την καταστροφή ως σενάριο ευεργεσίας! Τους χρωστάμε και χάρη, αν πιστέψουμε το «έθνος», την «Αυγή», τη «δημοκρατία», τον Τσακαλώτο, το Τζανακόπουλο και το Σαντορινιό.

Η αγύρτικη στάση της κυβέρνησης δεν βρήκε αντιστάσεις. Θα βγάλει μια ανακοίνωση ο δήμαρχος της Χίου, άλλη μια ο δήμαρχος της Κω, άντε και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Σιγά τα ωά… Δεν τρομάζει από κάτι τέτοια το τέρας της κεντρικής εξουσίας, έχει στο χέρι του όλες τις δυνάμεις μετατροπής του μαύρου σε άσπρο, οπότε λίγο θα θέλει να πιστέψουμε κι εμείς ότι πράγματι μας έκανε χάρη το κυβερνητικό επιτελείο, επειδή έκανε λάστιχο για 6 ακόμα μήνες τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στα 5 νησιά που σηκώνουν το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Κι αφήνει έωλα και αναπάντητα ερωτήματα:

  • δηλαδή οι Οινούσσες δεν σηκώνουν φορτίο στο προσφυγικό;
  • υπάρχει κανείς στους θεσμούς, την Ε.Ε. ή τη χώρα μας που θα μπορεί να αιτιολογήσει την κατάργηση του μέτρου σε 6 μήνες; Δεν θα υφίστανται ανάλογοι λόγοι διατήρησης του;

Δυστυχώς τα νησιά βιώνουν τις συνέπειες της γεωγραφικής τους απομόνωσης και της μικρής τους αριθμητικής κλίμακας. Σφαγιάζονται και παρακολουθούν το ελλαδικό σύστημα να τα περιπαίζει κιόλας.

Έχουν το μερδικό της ευθύνης τους. Αδυνατούν να συντονιστούν, να υποχρεώσουν κάθε εξουσία να τα σεβαστεί και εκτός καλοκαιρινής περιόδου. Επέτρεψαν στους συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης τους να ατονήσουν και να μην τα εκφράζουν. Βιώνουν τώρα τις συνέπειες… 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ