21.2.2020 10:39

Αντιδήμαρχε μακριά από τους Ολύμπους και όπου θέλει ας είναι

Τον Γιάννη Ξενάκη, ως άνθρωπο από τον ιδιωτικό τομέα με εμπειρία για το πώς λειτουργούν τα δομημένα κράτη (βλέπε Γερμανία), τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Άλλωστε στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, έχει αποδείξει ότι είναι για τα δύσκολα.

Παρόλα αυτά με έκπληξη διάβασα το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την παρέμβασή του σε ότι αφορά στη δημιουργία οργανωμένης δομής για πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν μπαίνω στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή πως θα λύσουμε το μεταναστευτικό. Αυτό είναι αντικείμενο του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου και απομένει να το δούμε. Στέκομαι όμως σε ένα πράγμα. Δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αποτελεί λύση για το προσφυγικό, η στοχοποίηση περιοχών όπως π.χ. η Κιβωτός ή το Θόλος, όταν μάλιστα οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Δεν μπορεί επίσης, η μία πλευρά δηλαδή η Κυβέρνηση να παρουσιάζεται ως η λογική και η κατέχουσα την πιο συμφέρουσα λύση για τους νησιώτες και όλοι οι υπόλοιποι που δεν δέχονται αυτή τη λύση να εμφανίζονται ως αρνητές των πάντων. Με αυτή τη θεώρηση των πραγμάτων δεν πάμε παρακάτω.

Θυμίζω στον Γιάννη Ξενάκη, τον οποίο όντως κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει ως λαϊκιστή, ένα πράγμα. Όταν το 2016, η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε πάλι διά της βίας τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου στους Ολύμπους, τότε ο νυν αντιδήμαρχος ήταν μαζί με αρκετούς άλλους συμπολίτες μας στα κάγκελα και κατά τη γνώμη μου ορθώς.

Τότε οι κάτοικοι των νοτιοχώρων δεν ήταν αρνητές των πάντων; Μήπως τότε η Κυβέρνηση δεν προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα μέσω Προαναχωρησιακού, ότι δηλαδή κάνει και η σημερινή αλλά με πολλαπλάσια μεγέθη;

Ωφελεί λοιπόν αυτή η κουβέντα των σημείων; Προφανώς όχι. Με την ίδια λογική άλλωστε, το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ολύμπων είναι μία εξαιρετική τοποθεσία από όλες τις απόψεις. Περιφράσσεται εύκολα, δεν χρειάζονται χωματουργικές εργασίες άρα το κόστος θα είναι μειωμένο, είναι έκταση πιο εύκολα προσβάσιμη από ότι το 17, έχει μεγάλη επιφάνεια και δεν απαιτούνται φαραονικού τύπου έργα όπως η χάραξη περιφερειακού στον Βροντάδο ή τα μεγάλα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Α… Και μπορεί κάλλιστα μετά να μείνουν οι υποδομές και για φυλακές. Τι; Όχι;

Προφανώς και δεν εννοώ τα παραπάνω… Τα γράφω όμως για να καταδείξω ότι αυτή η συζήτηση είναι εξαιρετικά αδιέξοδη.

Και κάτι τελευταίο. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Γιάννη Ξενάκη για το εξής: Δεν μπορεί να στήνονται στο απόσπασμα του λαϊκισμού, μέσω στοχοποίησης κάθε είδους, όσοι έχουν διαφορετική άποψη από τους πολλούς. Ο ρόλος της δημοκρατίας είναι να προφυλάσσει τις μειοψηφίες, η πλειοψηφία δεν έχει ανάγκη από προστασία. Απεναντίας αυτός που έχει αντίθετη άποψη, πρέπει να έχει το δικαίωμα να τη διατυπώνει με κάθε μέσο και τρόπο. Αν φθάσουμε στο σημείο όσοι έχουν αντίθετη άποψη να φοβούνται να την εκφράσουν απέναντι στην πλειοψηφία, τότε ζήτω που καήκαμε…

Υ.Γ.: Ιδανικό μέρος το Θόλος αντιδήμαρχε. Δεξιά τότε, δεξιά και τώρα, ΜΑΤ τότε, ΜΑΤ και τώρα, Μητσοτάκης τότε Μητσοτάκης και τώρα… Την καλημέρα μου από τη Συκιάδα. 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ