10.1.2013 19:12

Αντάξιοι της ευθύνης;

Η εναλλαγή των προσώπων στα δημοτικά αξιώματα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κανείς φαντάζομαι δεν περιμένει εκπλήξεις ή εκτόξευση του δημοτικού έργου τον επόμενο ενάμιση χρόνο, οπότε και θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πόσο όμως έτοιμα είναι τα πρόσωπα αυτά, τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια, να αναλάβουν πρωτοβουλίες τέτοιες, αντάξιες αν το θέλετε της ευθύνης που επωμίζονται ενώπιον της κοινωνίας;

Προσωπικά διατηρώ ανέκαθεν επιφυλάξεις. Κυρίως επειδή, πως να το κάνουμε, τα πολιτικά μας πρόσωπα αρέσκονται στο να κερδίσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, χωρίς κόπο και χωρίς ευθύνη, αν γίνεται. Αυτή την αφήνουν όλοι στον πρώτο και τελευταίο τροχό της αμάξης, που αναπόφευκτα πάντα είναι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.

Οι τοπικοί απασχολούμενοι στα κοινά δε θα αναλάβουν μεγάλα φορτία στην πλάτη τους, στις περισσότερες περιπτώσεις. Δε θα ρισκάρουν να εκτεθούν για λογαριασμό όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και του συνδυασμού με τον οποίο έχουν εκλεγεί. Αυτό τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Θα θέλουν σίγουρα ένα γραφείο, μια γραμματέα, έναν υπολογιστή, την αλληλογραφία στην ώρα της, τη χρήση των δημοτικών οχημάτων, την πρώτη καρέκλα στις εκδηλώσεις, αλλά όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να δώσουν και εξηγήσεις αν οι ίδιοι είναι ανεπαρκείς στο έργο τους και στις ευθύνες που ανέλαβαν.

Δε θυμάμαι τα τελευταία χρόνια σχεδόν κανέναν αιρετό να έχει «ανησυχήσει» για το βάρος της ευθύνης που κλήθηκε να φέρει σε πέρας. Όλοι πλέον μπορούν να τα καταφέρουν, γιατί απλά και ο γιαλός είναι στραβός και εμείς στραβά αρμενίζουμε. Άρα το κάθε λογής αξίωμα είναι ικανό να ακουμπήσει στην πλάτη του καθενός και της καθεμιάς, αφού στο τέλος όλοι κερδισμένοι βγαίνουνε.

Κι όμως, είναι πασίγνωστο ότι ανάμεσα στους εκλεγμένους υπάρχουν και περιπτώσεις που αποτέλεσαν την επιτομή της αποτυχίας. Και αυτό δεν χρειάζεται κανείς να είναι «ειδικός» για να το αντιληφθεί. Άφησαν χάος και όσοι θα κληθούν να τους αντικαταστήσουν θα τα βρουν... μπαστούνια.

Έτσι θα πορευθούμε. Η Αυτοδιοίκηση είναι ένα κακό αντίγραφο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Έτσι στήθηκε και έτσι λειτούργησε. Μπορεί κάποιοι να προσπαθούν να ανατρέψουν αυτή την εικόνα. Και σίγουρα υπάρχουν και πολλοί, γνωστοί, που πασχίζουν να κάνουν δυο – τρία πράγματα για το κοινωνικό καλό.

Μακάρι το επόμενο μισό της θητείας των τοπικών διοικήσεων να μας εκπλήξει ευχάριστα. Αυτό πραγματικά θα είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη...

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ