14.9.2017 12:04

Άνοιξε το καπάκι μιας συμπιεσμένης χύτρας ο Παπαδόπουλος

Απροειδοποίητα βάλαμε στα πόδια μας μια άλλη πρόκληση. Ικανοποιεί τη δυνατότητα σωστής διοίκησης της Χίου η σημερινή μορφή του ενός Δήμου; Η σπουδαιότητα στην επαναφορά ενός λησμονημένου ερωτήματος έγκειται στο ποιος θέτει το θέμα. Ο προβληματισμός – πρόκληση δεν τίθεται από έναν αντιπολιτευόμενο ή εκτός παιχνιδιού αυτοδιοικητικό παράγοντα. Ούτε καν από κάποιον με μύχιες σκέψεις προσωπικού οφέλους από μια νέα κατάσταση. Το θέμα τίθεται από το ... ραντάρ της δημοτικής αρχής, τον δημοτικό σύμβουλο με το πιο δυνατό αισθητήριο από όλους.

Θυμίζω ότι ο Γιώργος Παπαδόπουλος τον καιρό που κάποιοι αναρωτιούνταν γιατί πρέπει να κάνουμε δημοτικές εκλογές, αφού ήταν προδεδικασμένο το αποτέλεσμα, χώριζε τα τσανάκια του από το Λαμπρινουδικό παρελθόν του και ποντάριζε με βεβαιότητα στη δημοτική ανατροπή. Η όσφρηση του Γιώργου είναι το δυνατότερο σημείο της διαχρονικής παρουσίας του στην αυτοδιοικητική ζωή του τόπου.

Σήμερα, άνευ προειδοποίησης, ανοίγει το καπάκι σε μια χύτρα με μεγάλη συμπίεση. Περιφέρεται στην κοινωνία, ιδίως στην κοινωνία της νότιας Χίου από όπου κατάγεται, και διαπιστώνει ότι οι δομικές υστερήσεις για την ομαλή διοίκηση απομακρυσμένων από τον τόπο περιοχών είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν ούτε σε φιλότιμες προσπάθειες σαν του Βεργίτση ή του Φαφαλιού να ανθίσουν.

Ο κόσμος στη νότια και τη βόρεια Χίο αισθάνεται ότι με χίλια παρακάλια πετυχαίνει να καθαρίζονται τα χωριά, να αλλάζουν οι ακατάλληλες σωλήνες ύδρευσης, να κλαδεύονται τα επικίνδυνα δέντρα, να μπαλώνονται οι αγροτικοί δρόμοι. Που να θέσει θέμα προοπτικής για την περιοχή του...

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με κύρια την ευθύνη των κατά καιρούς δημοτικών αρχών, δρα αποκλειστικά με πρωτευουσιάνικη αντίληψη. Εδώ ο κόσμος, εδώ οι ψήφοι, εδώ ο ελάχιστος προγραμματισμός και τα έργα. Στην ουσία τρία χρόνια τώρα Δήμος Χίου νοείται η περιοχή απ’ τα Θυμιανά μέχρι το Τάγμα. Η υπόλοιπη Χίος αγνοείται ή πιο καλά τη θυμούνται σε χαρές και πανηγύρια. Σκληρή η πραγματικότητα, αυτή όμως είναι.

Το ... ραντάρ λοιπόν μίλησε. Άγγιξε το πρόβλημα στην πηγή του. Και υποχρεώνει την παράταξη του να ακολουθήσει. Είτε να αλλάξει την κεντροβαρή της πολιτική και να αντιληφθεί ότι η Χίος δεν αναπτύσσεται όσο και να μεταμορφώσεις το κέντρο της ή να θραφεί το αίτημα διαμελισμού του Δήμου και να βρεθούμε ενώπιον νέων δεδομένων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ