20.5.2019 9:38

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ | Προς υποψηφίους Δημοτικούς και Περιφερειακούς συμβούλους

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

   Λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής 26ης Μαΐου, αποφάσισα να σας απευθύνω την παρούσα επιστολή μιας και, με ικανοποίηση, είδα αρκετούς (ές) από σας στην προεκλογική συγκέντρωση της Ανεξάρτητης, Ενωτικής Κίνησης με την ονομασία “Ο ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ” που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φ.Ο.Β. το απόγευμα της Πέμπτης 16 Μαΐου ε.ε.

   Αν και κάποιοι ψιθύρισαν (προφανώς ειρωνικά) ότι η παρουσία σας είχε ψηφοθηρικό χαρακτήρα, (κάτι απολύτως θεμιτό και δικαιολογημένο σε προεκλογική περίοδο), προσωπικά την εξέλαβα ως έμπρακτο ενδιαφέρον να γνωρίσετε από κοντά τους υποψηφίους της ως άνω Παράταξης και, κυρίως, να ακούσετε από τα χείλη τους τις αρχές και τις στοχεύσεις αυτής για τα επόμενα χρόνια.

  Φίλες και φίλοι,

Κάποιες και κάποιοι από σας, θα κληθείτε, με την ψήφο του κυρίαρχου Εκλογικού Σώματος, να διοικήσετε την επόμενη τετραετία τον Δήμο Χίου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.Θα χρειασθεί, από τη μια να συνεργασθείτε και από την άλλη να λάβετε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον αυτής της, Εθνικά, κρίσιμης περιοχής και των κατοίκων της.

  Είναι λοιπόν φυσικό και αναγκαίο να γνωρίζετε από τώρα ποιά είναι τα σοβαρά προβλήματα του νησιού μας και, στην περίπτωσή μας, αυτά του Βροντάδου.

   Ο Βροντάδος, ως γνωστόν, πληθυσμιακά, αποτελεί τη δεύτερη πόλη της Χίου. Εδώ και δεκαετίες, κατά γενική παραδοχή, έχοντας αναπτύξει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, παρουσιάζει σημαντικές διακρίσεις στους τομείς της Εμπορικής Ναυτιλίας, των Επιστημών, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, του Εθελοντισμού και της Κοινωνικής  αλληλεγγύης και ευποΐας. Ταυτόχρονα, με μια ωραία περίεργη, έως άναρχη θα έλεγα, δόμηση στον πανέμορφο φυσικό χώρο που καλύπτει, αποτελεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πέρασμα προς τη Βόρεια  Χίο με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται για τους ντόπιους αλλά και τους περαστικούς. Τέλος, αποτελεί την ιδιότυπη βόρεια “ΑΥΛΗ” της πόλης (πρωτεύουσας) της Χίου διαθέτοντας το παραλιακό (ανοικτό) μέτωπο από Τάγμα έως Κόλπο Γλάρων ανατολικά, και τον αξιόλογο (μοναδικό) περιαστικό δασικό πνεύμονα Κλειδούς-Ρεστών-Τρυπατέ, δυτικά.

   Σ' αυτό λοιπόν το θαυμάσιο, διακριτό τμήμα της Χίου (το άλλο είναι ο Κάμπος),θα πρέπει να προγραμματισθούν, να μελετηθούν επαρκώς και να εκτελεσθούν τα προσεχή έτη, κάποια βασικά, απολύτως αναγκαία, έργα τα οποία θα λύσουν υπαρκτά προβλήματα που, σίγουρα, θα οξυνθούν στα χρόνια που ακολουθούν.

  Προσωπικά, (συμφωνώντας με αρκετούς), εκτιμώ ότι είναι έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αλλά και θα συμβάλουν στην, καλώς νοούμενη και επιθυμητή, ανάπτυξη της Χίου.

  Ενδεικτικά αναφέρω κάποια απ' αυτά:

- Το παραλιακό μέτωπο (κυρίως από Τάγμα έως Όρμο Λω) που σήμερα, σχεδόν καθημερινά, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για πεζούς, οδηγούς και λουόμενους, μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε μια ζώνη ελκυστική και ασφαλή για τους κατοίκους της Χίου, του Βροντάδου και βεβαίως τους επισκέπτες μας.

- Το περιαστικό δάσος που προανέφερα, μετά την καταστροφική φωτιά του 1998, έχει αναγεννηθεί επαρκώς και άρα πρέπει να τύχει τάχιστα ειδικής προστασίας και ανάδειξης επί τη βάσει επιστημονικής και, θεσμικά, κατοχυρωμένης μελέτης.

- Το εσωτερικό οδικό δίκτυο του Βροντάδου (κυρίως και άμεσα αυτό που οδηγεί από Τρεις Μύλους προς Αίπος), το σύνολο σχεδόν του οποίου είναι πλήρως καταστρεμένο, θα πρέπει να ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ όπως ακριβώς έγινε και στον παραλιακό δρόμο πρόσφατα, αλλά και σε μεγάλο τμήμα του εσωτερικού δρόμου από Χίο προς Λειβάδια-Πούλου.

- Η παράκαμψη του νότιου πυκνοδομημένου και με στενούς δρόμους, τμήματος του Βροντάδου πρέπει να δρομολογηθεί ίσως με κατεύθυνση από Λειβάδια-Λατόμι προς Αίπος.

- Η διαρκής αύξηση του πληθυσμού του Βροντάδου (θα πιστοποιηθεί στατιστικά σε δυό χρόνια), η αύξηση των εργαζόμενων μητέρων καθώς και η σημαντική αύξηση των ατόμων της Τρίτης ηλικίας, υπαγορεύσει την ανάγκη προγραμματισμού ανέγερσης και δεύτερου Βρεφονηπιακού Σταθμού σε υπάρχον δημοτικό οικόπεδο δυτικά του Όρμου Λω και ίδρυσης Παραρτήματος του ΚΑΠΗ Χίου για κάλυψη των ηλικιωμένων του Βροντάδου.

- Η προώθηση ίδρυσης του Κέντρου Ομηρικής Προβολής στο κτίριο της Δασκαλόπετρας, η διαρκής προστασία, ανάδειξη και προβολή των Μνημείων μας (Πέτρα Ομήρου, Μνημείο Ψυχάρη, Αφανής Ναύτης, Μνημείο πεσόντων Αίπους κ.λ.π.) καθώς και η ίδρυση ενός ιδιότυπου Μουσείου αντιγράφων ζωγραφικών πινάκων του (διάσημου πλέον) Βρονταδούση πλοιογράφου (λαϊκού και αυτοδίδακτου) Αριστείδη Γλύκα, πρέπει να είναι στόχοι.

- Τέλος, αναγκαία όσο ποτέ, προβάλει η ανάγκη επισκευής και συντήρησης Δημοτικών ακινήτων (πρώην Δημαρχείο,Σχολεία, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειδούς, Πάρκα και Παιδικές Χαρές κ.λ.π.) μιας και αυτά, ως ΚΟΙΝΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, δεν μπορούν να αφήνονται, επί χρόνια, στην τύχη τους και στη φθορά του χρόνου.

Φίλες και φίλοι αυριανοί αιρετοί Δήμου και Περιφέρειας,

Τα παραπάνω-αλλά και πολλά άλλα προβλήματα όλης της Χίου-πρέπει να τύχουν της προσοχής και φροντίδας σας. Είναι το κύριο χρέος σας όπως και η αναγκαία συνεργασία.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ