1.10.2019 21:39

Ανοικτή επιστολή περί πλειστηριασμού της πρώτης και μοναδικής κατοικίας

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους 2.000 συμπατριώτες που υπέγραψαν το ψήφισμα συμπαράστασης, τον Μητροπολίτη Χίου, όλο το πρώην περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο για τα ομόφωνα ψηφίσματά τους, όλα τα εργατικά σωματεία και συλλόγους, όλα τα ΜΜΕ της Χίου και τα Αθηναϊκά που ασχολήθηκαν με την υπόθεση μας. Επίσης, το Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ και τους βουλευτές του για την ειδική αναφορά και την ερώτηση τους στη Βουλή, το ΠΑΜΕ, και όλους όσους  αφουγκράστηκαν το πρόβλημά μας. Ένα πρόβλημα που δεν βιώνουμε μόνοι, χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν έρθει αντιμέτωποι με τράπεζες και χρέη, κινδυνεύει και η δική τους πρώτη κατοικία.

Η δική μας περίπτωση αφορά την ασφυκτική πίεση της Άλφα Τράπεζας και της CEPAL (εταιρεία διαχείρισης δανείων και πιστώσεων)  προς την επιχείρησή μας για την ολοκληρωτική εξόφληση ενός δανείου. Διαφορετικά, δεν αναστέλλεται ο πλειστηριασμός της ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ που έχει οριστεί στις 7 Νοεμβρίου.

Μέσα στο καλοκαίρι ακολουθήσαμε συγκεκριμένες ενέργειες και προτάσεις ώστε να σώσουμε το σπίτι μας. Πιο συγκεκριμένα, στις 4 Ιούλη με πρόταση στην Άλφα Τράπεζα ΑΕ και την CEPAL, ζητούσαμε άρση του πλειστηριασμού, με συμφωνία την αποπληρωμή των 224.343,00 ευρώ, μέσα από τη μηνιαία καταβολή 3οο,οο ευρώ την πρώτη τριετία και έπειτα στα 500,οο ευρω μηνιαίως. Την πρόταση, επίσης, κοινοποίησα στους κυρίους Βουλευτές του νησιού μας , τον Αντιπεριφερειάρχη, το Δήμαρχο , και στα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ. Άμεση θετική απάντηση πήρα από τους κυρίους Σταμάτη Κάρμαντζη και Μανώλη Βουρνού . Επίσης, το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε και το έφεραν σαν ερώτηση  στην Βουλή.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, υπάλληλοι-στελέχη της CEPAL μας πρότειναν να στείλουμε ξανά την πρότασή μας θέτοντας πιο συγκεκριμένα τα βήματα αποπληρωμής του χρέους, ώστε να ανασταλεί  ο πλειστηριασμός της πρώτης και μοναδικής κατοικίας μας. Δεχθήκαμε και στείλαμε τη νέα πρόταση, βάση των υποδείξεων και  σταθμίζοντάς την με τις δικές μας ανάγκες, τα εισοδήματα και τις προοπτικές εργασίας μας. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τη Βεβαίωση Οφειλών της ALPHA BANK την 10/09/2019, το ποσό της οφειλής ενέχεται στο ποσό των 221.093,77€ πλέον τόκων και εξόδων.  Επιπλέον υφίστανται αποσβεσμένοι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι 184.246,23€.

Να αποπληρώσουμε  τα 221.093,77€, ως εξής:

• Να καταβάλουμε άμεσα το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000,00€).

• Για τρία χρόνια να καταβάλλουμε δόση ύψους  300,00-400,00ευρώ μηνιαίως.

• Μετά την παρέλευση της ως άνω τριετίας  να επανακαθορίσουμε τη μηνιαία δόση με διάθεση να είναι υψηλότερη  εφόσον θα έχουν ολοκληρώσει τα παιδιά μας τις υποχρεώσεις τους και να αναπτυχθεί (εξυγιανθεί) η ατομική επιχείρηση μας.

  Αιτούμαστε

• Την άμεση ανάκληση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας μας. 

• Εφόσον έχει αποπληρωθεί το ποσό των 221.093,77€ με τον τρόπο που προτείνουμε, να διαγραφούν  οι αποσβεσμένοι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι 184.246,23€.

Όλοι πιστέψαμε ότι, επιτέλους,  θα απομακρύνονταν οριστικά το εφιαλτικό σενάριο του πλειστηριασμού της κατοικίας μας. Η χαρά κράτησε λίγο… Απ’ την ίδια εταιρεία που μας υπαγόρευσε την πρόταση, τη CEPAL , ήρθε και η απορριπτική απάντηση. Μάλιστα μας ενημέρωσαν άτυπα ότι  μόνο αν προκαταβάλλουμε το ποσό των 170000€. θα γλυτώσουμε τον πλειστηριασμό, μόνο αυτό δέχεται τώρα πια η τράπεζα. Αυτό κι αν είναι  εμπαιγμός!

Από πλευράς μας έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να επιλυθεί το πρόβλημα, και θα συνεχίσουμε, όμως, πάντα βρήκαμε τις πόρτες κλειστές! Όλες οι επίσημες προτάσεις διακανονισμού που έχουν γίνει από μέρους μας, έχουν στυγνά απορριφθεί.

Αγαπητοί φίλοι,

Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δικά μας χρήματα (κούρεμα χρεών, μείωση συντάξεων, μισθών, υπερφορολόγηση κλπ) για να καλύψουν τις τρύπες απ τα δανικά κι αγύριστα των μεγαλοκαρχαριών ..των διαπλεκόμενων ..των επιχειρηματιών που έβγαλαν τα χρήματα που δανείστηκαν στο εξωτερικό , των Π.Α.Ε και των απίστευτων προέδρων τους που κατάφεραν διαγραφές χρεών εκατομμυρίων ευρώ. Δεν τους χρωστάμε φίλοι. Οι τράπεζες, τα κόμματα που μας έφεραν ως εδώ (ΣΥΡΙΖΑ χθες, ΝΔ σήμερα αλλά και ΠΑΣΟΚ  χρωστάνε σε δάνεια και πόσα τους έχουν χαριστεί ;)  χρωστάνε να δώσουν απαντήσεις.

Χρειάζεται αγώνας για να σταματήσει ο εμπαιγμός.  Το δίκιο είναι με το μέρος μας και πρέπει - οφείλουμε στον αγώνα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα με αρχή την έναρξη της επιχείρησής του ο καθένας, να πιστέψουμε και να υπερασπίσουμε το δίκιο μας. Με σθένος και ψηλά το κεφάλι. Χωρίς καμία απογοήτευση. Είναι βέβαιο ότι θα νικήσουμε.

Όλοι ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Για εμάς και την αξιοπρέπεια μας, για τις οικογένειες και τα παιδιά μας, για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας και τις οικογένειες τους, για την πατρίδα μας.

Η επαγγελματική και φυσική εξόντωση μας δεν θα ωφελήσει κανέναν.

 

Γιάννης Ν. Παληός

1 Οκτωβρίου 2019

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ