4.1.2018 12:16

Ανηφοριές, κατηφοριές για το νεοεισελθέν 2.018

Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος, λέει ορθά η παροιμία, οπότε μάλλον μάταιο είναι να προεξοφλήσουμε από τώρα τι μας περιμένει μέσα στο 2.018. Κάποιο ιδιαίτερο σταθμό δεν έχει, προς το παρόν, του αποδίδεται όμως το χαρακτηριστικό της επώασης, υπό την έννοια ότι θα προετοιμάσει την κοινωνία για ένα έντονα εκλογικό 2.019. Την επόμενη χρονιά στήνονται κάλπες για την ευρωπαϊκή μας εκπροσώπηση. Κάλπες για τις τοπικές μας διοικήσεις σε δήμους και Περιφέρεια. Εκτός εκλογικού αιφνιδιασμού ή ατυχήματος και εθνικές κάλπες.

Η λογική λέει ότι κάθε προεκλογικό έτος είναι πιο γλυκό για τον ψηφοφόρο του.  Εμείς τι μπορούμε να προσδοκούμε από το έτος που ήδη διανύουμε;

Νουνεχείς αναλυτές ασπάζονται ότι σε τοπικό επίπεδο η φορά των πραγμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό. Το 2.018 θα κρίνει την πολιτική μιας ολόκληρης ηπείρου, της Ευρώπης, απέναντι στη μεγαλύτερη απειλή της, την ανεξέλεγκτη εισδοχή πληθυσμών πολύ χαμηλότερου του μέσου όρου της εισοδήματος. Θα πορευτεί με λογικές ολικής αλληλεγγύης η Ευρώπη ή θα επιδιώξει να καλύψει όπως – όπως τα νώτα της, θυσιάζοντας τη φυσιολογική ροή της ζωής μιας μικρής μερίδας πολιτών της; Των νησιών μας, δηλαδή.

Η απάντηση αυτού του ερωτήματος, σε συνάρτηση με τη δική μας ικανότητα να μεταφέρουμε τις θέσεις μας όσο ψηλά απαιτείται, θα καθορίσει τον απολογισμό του 2.018, σαν έρθει η ώρα του. Όσο η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης απομυζά δημιουργικές δυνάμεις απ’ τον τόπο, τόσο πιο δυσχερές θα γίνεται το περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων, αναγκαίων για να ξεκολλήσει το Βόρειο Αιγαίο απ’ την τραγική του στασιμότητα.

 Το 2.018, σε επίπεδο μεγάλων έργων, θα κρίνει αν το μεγάλο φράγμα – Κόρης Γεφύρι – θα ολοκληρωθεί και θα ενταχθεί στον υδρευτικό σχεδιασμό του τόπου. Θα ξεκινήσει το έργο επισκευής της παλιάς πτέρυγας του «Σκυλιτσείου». Θα υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για το αν κυβέρνηση και Υ.Π.Α. ποντάρουν στο αεροδρόμιο της Χίου ή συνεχίζουν να μας πετούν στάχτη στα μάτια. Θα φανεί αν η μαρίνα στο Καστέλο έχει πιθανότητες να φιλοξενεί στο μέλλον τουριστικά σκάφη ή θα παραμείνει έργο – κουφάρι, ένα από τα πολλά στο νησί.

Και τα 4 αυτά μεγάλα έργα έχουν προοπτικές θετικής εξέλιξης εντός του 2.018. Δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι αρκούν για να γυρίσουν τον τροχό. Η σκιά της μεταναστευτικής αβεβαιότητας για το μέλλον του τόπου θα συνεχίσει να πέφτει βαριά και να λειτουργεί ως τροχοπέδη ιδιωτικών επενδύσεων. Κι όσο δεν παλεύουμε εξίσου με τα έργα υποδομής και για αυτές, φως στο βάθος του τούνελ πολύ δύσκολα θα δούμε. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ