1.3.2014 10:20

Ανδρέας Στ. Αξιωτάκης

Γνώρισα τον Ανδρέα Αξιωτάκη στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, όμως αργότερα υπήρξε η συγκυρία να συνεργαστώ πολύ στενά μαζί του από το 1992 έως το 1997 όταν συνυπηρετούσαμε στο 2ο Γενικό Λύκειο, εκείνος ως Διευθυντής και ο γράφων ως υποδιευθυντής. Επίσης, κατά το διάστημα κατά το οποίο ασκούσα διοίκηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, συνεργαζόμασταν αρκετά συχνά κυρίως για δράσεις και εκδηλώσεις του «Φάρου».
Ο Ανδρέας Αξιωτάκης υπήρξε και εκείνος ένα από τα λαμπρά παραδείγματα της γενιάς του, ο οποίος ξεκινώντας από τις ισχνές οικονομικές και κοινωνικές οικογενειακές δυνατότητες, αναδείχθηκε με ιδιαίτερο κόπο, μόχθο και εργατικότητα σε σημαντική προσωπικότητα προσφοράς και αξιολογότατου προσωπικού και κοινωνικού έργου.
Άτομο με γνώσεις, προγραμματισμό και στόχους. Εργατικός και ανιδιοτελής. Ως κυριότερο χαρακτηριστικό του, θα μπορούσα ανεπιφύλακτα να σημειώσω, ότι  ήταν ο καθορισμός στόχων ζωής τους οποίους  υπηρετούσε απαρέγκλιτα όσο δύσκολοι ή μακροπρόθεσμοι και να ήταν. Είτε επρόκειτο για το συγγραφικό του έργο , είτε στο «Τάγμα», είτε για τον «Φάρο». Δεν αναζήτησε ποτέ την επίδειξη, δεν κατέφευγε σε πράξεις κοινωνικών υπερβολών. Συγκαταβατικός και προσηνής, με ένα ιδιότυπο χαρακτηριστικό υπομονής αλλά και επιμονής.
Η προσωπική του προσφορά και το σημαντικό έργο του «Φάρου» στην ανάδειξη του τεράστιου κεφαλαίου της αλησμόνητης Μικρασιατικής Γης, των ανθρώπων της και του πολιτισμού τους,  υπήρξε πολύπλευρο και πολυσήμαντο όχι μόνο στα γεωγραφικά όρια της Χίου αλλά πολύ ευρύτερα. Το πικρό ξερίζωμα των ανθρώπων το μετέτρεψε σε  θεραπευτικό βάλσαμο αλλά και σε καρποφόρο σπόρο ανείπωτης  περηφάνιας.
Ευτύχησε να έχει μια  αξιολογότατη σύζυγο την Ξανθή Βασιλάκη. Δυναμική, οργανωτική, εργατική. Ήταν φανερό ότι στήριζε και η ίδια με ιδιαίτερο πάθος το πολύπλευρο έργο του.  Εξάλλου, ο Ανδρέας Αξιωτάκης κατάφερνε πάντοτε να αξιοποιεί τις ικανότητες των πολύ άξιων ανθρώπων με τους οποίους συνεργαζόταν  στον «Φάρο», προσφέροντας- πέραν των άλλων -  και ένα μάθημα συνεργατικότητας για το κοινό καλό.
Είναι βέβαιο ότι έχει αφήσει πολύ ισχυρά χνάρια στη Χιώτικη ζωή. Ας είναι η μνήμη του αιώνια.

   
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ