5.8.2020 16:11

Αναστάσιος Φούτσος: Ο καλός δάσκαλος, ο άριστος συνάδελφος, ο εξαίρετος ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!

Από χθες 4-8-20  οι πολυαγαπημένες σου νήσοι: η γενέτειρά σου ΙΜΒΡΟΣ και η δεύτερη πατρίδα σου η ΧΙΟΣ έμειναν φτωχότερες …  κεραυνός εν αιθρία ήταν ο χαμός σου…

Ο Αναστάσιος Φούτσος , ο αγαπητός μαθηματικός όσων μαθητών τον γνωρίσαμε έφυγε πια από κοντά μας και πέρασε στην αιωνιότητα… Πώς μπορούμε αλήθεια να ξεχάσομε την πάντοτε γελαστή και γλυκύτατη μορφή τούτου του καλού δασκάλου; Έμπαινε στην τάξη ευδιάθετος να διδάξει τα Μαθηματικά του  αλλά με τρόπο που να γίνονται εύληπτα και προσιτά σε όλους τους μαθητές. Δεν είχε ποτέ ύφος αυταρχικό και απόμακρο. Στη δυσκολία του μαθητή απαντούσε με ιδιαίτερη πατρική στοργή και νηφαλιότητα. Στις περιπτώσεις επιβολής ποινών σε μαθητές , πάντοτε έκανε προσπάθεια ώστε τα πράγματα να συμβιβαστούν και να μη χειροτερεύουν και οι αποφάσεις να διέπονται από την πρέπουσα  παιδευτική διάσταση και να υπάρχει η απαραίτητη επιείκεια.

Ως συνάδελφος ο Αν. Φούτσος είχε επίσης ιδιαίτερη συμπεριφορά προς τον συνάδελφο γι αυτό και ήταν συμπαθέστατος και αγαπητός μέσα στον εκπαιδευτικό κόσμο της Χίου αλλά και γενικότερα όπου τον γνώριζαν. Πρόσεχε να έχει σωστές σχέσεις με όλους και ως Συνδικαλιστής εκλεγόμενος επί χρόνια στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου  και ως Διευθυντής Σχολείων αλλά και Προϊστάμενος της ΔΔΕ Χίου, ήταν εντιμότατος και  πάντοτε έδειχνε την βαθειά δημοκρατική του σκέψη και είχε ως χάρισμα  την μετριοπάθεια και την πειθώ. Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει ακάλυπτο τον συνάδελφο σε κάθε δύσκολη περίπτωση. Θα εξέταζε , θα συνομιλούσε και μετά θα αποφάσιζε για κάθε τι. Πάντοτε έδινε το  μήνυμα της εμπιστοσύνης προς τον συνάδελφο. 

Υπήρξε επίσης ένας  άριστος ξεναγός  που για πολλούς Χιώτες έδωσε τα φώτα του για τα Ελληνικά Μνημεία της Μικρασίας και της Κωνσταντινούπολης , του Πόντου , της Καππαδοκίας…. Γνωρίζοντας την Τουρκική γλώσσα και νοοτροπία πάντοτε στις εκδρομές κατάφερνε να ανοίξει πόρτες κλειστές προκειμένου να δώσει ότι περισσότερο μπορούσε προς τους συμμετέχοντες. Παρότρυνε πάντοτε τους Χιώτες να επισκέπτονται τα Ελληνικά μνημεία στην Τουρκία για να υπάρχει εκεί συνεχής παρουσία του Ελληνισμού και  να μη διαστρεβλώνεται η Ιστορία μας…

Ήταν ακόμη δημιουργικός και προς άλλες κατευθύνσεις της ζωής. Είχε πάντοτε άποψη και ενεργό ρόλο σε τοπικά ζητήματα και απολάμβανε την οικογενειακή ζωή έχοντας πάντοτε την αγάπη και αφοσίωση της συζύγου του Μαρίας και των εκλεκτών τριών τέκνων και όλου του στενού και ευρύτερου κύκλου του. Ο αγαπημένος του Καρφάς έμεινε μόνος να δακρύζει τώρα που δεν θα τον έχει πια στην αγκάλη του….

Έχοντας πολλά κατά νου πέραν των  παραπάνω  πρόχειρα εκ μέρους μου  προαναφερθέντων και όντας κυριολεκτικά συντετριμμένος υποκλίνομαι και  αποχαιρετώ τούτο τον πραγματικά εξαίρετο ΑΝΘΡΩΠΟ!  Ένα άνθρωπο πρότυπο που σημάδεψε με την παρουσία του την πορεία μου και όλων των μαθητών και συναδέλφων μου. Ας είναι αιωνία η μνήμη σου αγαπητέ μου δάσκαλε και εκλεκτέ συνάδελφε κ. Τάσο. Ο Θεός να σε αναπαύσει και να παρηγορήσει την οικογένειά σου από τούτο τον αδόκητο χαμό σου. 

Με απέραντο  σεβασμό

Ιάκωβος Γ. Μπριλής 

  Συντ/χος Μαθηματικός.     

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ