30.6.2017 17:12

Αναλογικότερο σημαίνει δικαιότερο ;

Από την καταστροφή που έχει προκαλέσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ εδώ και αρκετό καιρό ξεχωρίζει κάτι: η πρόθεση της παρούσας κυβέρνησης να αλλάξει το Νόμο με τον οποίο εκλέγεται ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών και η συγκυβέρνηση κατ’ επέκταση γνωρίζουν ότι δεν θα «σταυρώσουν» ψήφο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στους δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς και έχουν αποφασίσει στην πίκρα τους ... τουλάχιστον να εκλέξουν συμβούλους.

Η πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού Νόμου διαθέτει όμως και στοιχεία που θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη δικαιότερη κατανομή ρόλων. Με λίγα λόγια θα προτείνουν ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα μετέχουν οι μελλοντικοί σύμβουλοι και θα ψηφίζονται ανεξάρτητα, χωρίς παράταξη, και ένα δεύτερο, όπου θα περιλαμβάνονται τα πρόσωπα εκείνα που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία Δήμου και Περιφέρειας.

Από μόνο του ένα τέτοιο σχέδιο απεγκλωβίζει πολλά προβλήματα και δίνει τη δυνατότητα για πιο ελεύθερες επιλογές. Πέραν των άλλων, παύει και την ανάγκη ο κάθε υποψήφιος να πρέπει να «πείσει» καμιά 250 υποψηφίους να βρεθούν στο πλάι του και άρα μειώνει και το επίπεδο προεκλογικών συμφωνιών που ίσχυε σε όλα τα προηγούμενα εκλογικά συστήματα.

Θα δείξει αν μπορεί ο Σκουρλέτης να περάσει κάτι τέτοιο από τη Βουλή. Πληροφορίες το θέλουν να κατατίθεται κάπου στον Οκτώβρη. Μέχρι τότε, βλέπουμε...

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ