11.7.2012 15:51

Ανακύκλωση και ιδιωτικοποίηση

 
Ωραιότατα! Παρά τον καύσωνα και την κρίση, να μια καλή είδηση.  Ο Δήμος Χίου θα κάνει πάλι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ !!!  Όχι δηλαδή πως έκανε ποτέ, αλλά έτσι αποφάσισε τώρα τελευταία το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα να την αναθέσει  σε ιδιώτες. Καλορίζικη λοιπόν και στη Χίο η… ιδιωτικοποίηση.
    Ας τα δούμε όμως από την αρχή. Ο κ. Βρουλής και ο κ. Αναγνώστου,  Άρχοντες της προηγούμενης τετραετίας, έκαναν όπως τουλάχιστο πολλοί νόμιζαν… ανακύκλωση. Προς επίρρωση μάλιστα του γεγονότος, τοποθέτησαν κάποιους κάδους σε ένα δύο  σημεία της πόλης και οι πολίτες διψασμένοι από τη βούληση να κάνουν κάτι για το περιβάλλον, μάζευαν στο σπίτι μερικά ανακυκλώσιμα υλικά και καταχαρούμενοι έσπευδαν να τα αποθέσουν στους ειδικούς κάδους. Μέχρι που ανακάλυψαν το …δούλεμα.
     Τα παιδιά που στο σχολείο η δασκάλα προσπαθούσε να τα διδάξει περιβαλλοντική εκπαίδευση,  έδειχναν σημάδια ανυπακοής. Τίποτα στους ειδικούς κάδους του χαρτιού και του αλουμινίου που είχαν τοποθετηθεί στην αυλή για ανακύκλωση. Τα χαρτάκια από τα γαριδάκια και τα κουτάκια της κόκα-κόλα, σούμπιτα στα παρτέρια. Μα κυρία, απαντούσαν όταν η κυρία τα έπιανε στα πράσα. Δεν πήρατε είδηση πως μας δουλεύουν;  O μπαμπάς μας που είναι και οικολόγος, σταμάτησε να πηγαίνει τις εφημερίδες και τα κουτάκια της μπύρας στους ειδικούς κάδους γιατί λέει, είδε τους εργάτες του Δήμου να τους αδειάζουν μαζί με τα άλλα σκουπίδια στη χωματερή.  Τον ακούσαμε κιόλας να λέει, Αυτοί ρε μας δουλεύουν….
    Από τότε μέχρι σήμερα, παρόλο που έγιναν εκλογές με τον Καλλικράτη, καταργήθηκαν και διαλύθηκαν τα πάντα και ανέλαβαν νέοι Άρχοντες, πιο ισχυροί και παντοδύναμοι στο νησί, η χωματερή ζει και βασιλεύει μαζί με την ανακύκλωση που από κεκτημένη ταχύτητα εκεί καταλήγει κι αυτή ! Για να είμαστε όμως δίκαιοι, ύστερα από 18 ήδη μήνες χωματερής, η δημοτική αρχή φαίνεται αποφασισμένη όπου να είναι να κάνει και αυτή με τη σειρά της ανακύκλωση και τι ανακύκλωση!
    Εδώ πράγματι υπάρχουν πολλά και τεράστια ερωτηματικά που κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς αποφάσισε το αξιοσέβαστο Δημοτικό μας Συμβούλιο, εκτός βέβαια από το να ιδιωτικοποιήσει ένα τμήμα - του μέχρι τώρα δημόσιου τομέα της καθαριότητας. Από εδώ και πέρα, κανείς δεν κατάλαβε ποια μελέτη θα εφαρμοστεί, πόσο θα κοστίσει και τι αυτό θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς μας, τι ανακυκλώσιμα είδη θα συλλέγονται, με ποιο τρόπο και που θα καταλήγουν, και πολλά ακόμη σκοτεινά και αδιευκρίνιστα σημεία που ο δημότης θέλει να γνωρίζει. Κατά την άποψη πάντως της Τεχνικής Υπηρεσίας, καθώς και του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Δήμο, η ανακύκλωση μπορούσε να γίνει από την Υπηρεσία Καθαριότητας να είναι δε και κερδοφόρα! Και η άποψη αυτή δεν είναι καθόλου αυθαίρετη, αλλά βασίζεται σε πολύ σοβαρή μελέτη, καλά τεκμηριωμένη καθώς επίσης στην εμπειρία άλλων πόλεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
    Το καίριο ερώτημα για τον κ. Λαμπρινούδη βεβαίως είναι, γιατί επιμένει και αντιστέκεται τόσο σθεναρά στις πολλές αντιδράσεις που εκφράζονται σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος, την ουσιαστική μείωση του όγκου των σκουπιδιών και τη διαχείρισή τους καθώς και για το κόστος που μοιραία θα επιβαρύνει το δημότη; Σ αυτά και σε κάθε ερώτημα που γεννιέται είναι υποχρεωμένος ο κ. Δήμαρχος να απαντήσει χωρίς να αφήσει σκοτεινά και αναπάντητα σημεία. Και αν τελικά είναι υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος κάθε κεκτημένου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, εναρμονισμένος πλήρως με τις μνημονιακές αρχές της νέας ιεράς συμμαχίας  Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη που ήδη ξεκίνησαν στην ίδια ρότα, δεν έχει παρά να το δηλώσει. Κατά τα άλλα, εδώ είμαστε για να τα ξαναπούμε.     

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ