20.12.2012 16:07

Ανάγκη δημιουργίας ισχυρής Κεντροαριστεράς

 
Πολλές είναι οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις, που γίνονται τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να συγκροτηθεί  ο κεντροαριστερός πολιτικός χώρος κατά τρόπο που δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος.
 
Παρ’ όλα αυτά βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση όπου τα δύο κόμματα, που τον εκπροσωπούν σήμερα στην Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, και τα οποία επιδιώκουν να μετέχουν ηγετικά στις ζυμώσεις αυτές, ταυτόχρονα μετέχουν σε μια κυβέρνηση με σκληρή δεξιά κατεύθυνση και επιλογές, από την οποία δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται παρά μόνο σε μικρά θέματα και για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους.
 
Σήμερα στην Ελλάδα είναι ζητούμενο η εθνική κυριαρχία. Είναι ζητούμενο η ισότητα και η ισονομία. Είναι ζητούμενο η παιδεία, η υγεία και η πρόνοια. Είναι ζητούμενο η ασφάλεια των πολιτών. Είναι ζητούμενο η διαφάνεια.
 
Και δυστυχώς είναι ζητούμενο η ατομικές ελευθερίες και αυτή ακόμη η δημοκρατική λειτουργία του Κράτους. Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα πραγματικά προοδευτικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και για να γίνει αυτό θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν σοβαρές και δημοκρατικές διαδικασίες, που θα οδηγήσουν σε ανασύσταση και ανασύνταξη των σύγχρονων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας σε νέα βάση ιδεολογική και οργανωτική.
 
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κυριαρχείται από μια έντονη αντιπαράθεση « για την καλλίτερη διαχείριση» της ίδιας πολιτικής με αυτήν, που ασκεί η κυβέρνηση που στηρίζει και την οποία η βάση του χώρου έχει προ πολλού αξιολογήσει αρνητικά.
 
Η κοινωνική αντιστοίχιση του ΠΑΣΟΚ χάθηκε στη βολική φράση « να σωθεί η Χώρα»και μαζί μ’ αυτήν χάθηκε ο προσδιορισμός της ταυτότητάς του ως σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα. Έγινε ένα κατεστημένο αξιωματούχων που δείχνουν γαντζωμένοι στις προσωπικές τους φιλοδοξίες και στην διατήρηση τους στην κεντρική πολιτική  σκηνή. Μια κοινωνία, όμως, που βιώνει τη χρεοκοπία είναι φυσικό να τιμωρεί ενίοτε σκληρά, ενίοτε άδικα….
 
Το μέγεθος της κρίσης, λοιπόν, έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στους πολίτες, τέτοιο που να θεωρείται πολυτέλεια η αναζήτηση για το αύριο της Κεντροαριστεράς. Όμως για να προχωρήσει η Χώρα και να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις φθαρμένες πλευρές ενός πολιτικού συστήματος που καταρρέει απαιτείται να βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε το συντομότερο και συντεταγμένα σε μια Κεντροαριστερή προοδευτική παράταξη με νέα θεμελίωση, όπου θα συνταχθούν όλες οι δυνάμεις ,που πιστεύουν στη σοσιαλδημοκρατία, στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, το κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό «Κέντρο»…
 
Υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις και αυτή τη στιγμή αναζητούν τρόπο να εκφραστούν πολιτικά. ‘Όμως γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα υπάρχοντα κομματικά σχήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που έχουν χάσει την ταυτότητά τους και κινούνται χωρίς πυξίδα μέσα σε ιδεολογική ομίχλη.
 
Σήμερα το ζήτημα δεν είναι να εφεύρουμε μια νέα οργανωτική φόρμουλα που απλά θα αθροίζει δυνάμεις. Το ζητούμενο είναι η φυγή προς το μέλλον με το να έρθουν επιτέλους στο προσκήνιο πολιτικές και πολίτες που αισθάνονται το αίτημα της αλλαγής παντού και σε κάθε πτυχή της πολιτικής, διοικητικής και κοινωνικής δομής. Είναι σημαντικό οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα, ώστε να συμβάλλουν σε μια αναγέννηση της δημοκρατικής, προοδευτικής κεντροαριστεράς με πολιτικές που προάγουν δίκαια κοινωνικά αιτήματα, αξιοποιούν και σέβονται του άξιους, παρέχουν στον πολίτη το αίσθημα της ασφάλειας καθώς και υπηρεσίες αντάξιες του κόπου του με πολιτικές που χαράσσονται πάνω σε συμφωνημένες αξίες και με διαφάνεια για να στηρίξουν όσους πλήττονται από την κρίση.
 
Είναι πλέον η στιγμή ο προοδευτικός χώρος να συνειδητοποιήσει τις συνθήκες της εποχής, να εξαλείψει τις φεουδαρχικές σχέσεις εξουσίας, να επιδιώξει την ένωση των δυνάμεων του  σε επίπεδο ιδεών και προτάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες του για τη Χώρα και την Κοινωνία προχωρώντας προς το μέλλον και προς μια νέα πιο αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, γιατί μόνο η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού σε μια προοδευτική και πραγματικά μεταρρυθμιστική κατεύθυνση με κέντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του θα βοηθήσει στην υπέρβαση της ολικής κρίσης, που βιώνει η Χώρα. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ