16.1.2019 21:02

Άλλη μία 5ετία Βουρνού για να φανούν τα αποτελέσματα ;

Όταν το 2014 η «Πρωτοβουλία για τη Χίο» έκανε την εμφάνισή της στα κοινά πράγματα όλοι πίστεψαν ότι πρόκειται για το ισχυρό πλέον αντίδοτο απέναντι στην επί χρόνια αήττητη παρουσία του Πολύδωρο Λαμπρινούδη στην εξουσία.

Ένας Λαμπρινούδης που ναι μεν προσέφερε αρκετά αλλά πλέον είχε κουράσει κι εν πολλοίς είχε απογοητεύσει από τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν την αυτοδιοίκηση, τη στιγμή που αυτή άλλαζε μορφή και στοχεύσεις με ταχύτητα φωτός.

Ο Μανώλης Βουρνούς και η «Πρωτοβουλία» ενσάρκωσαν τις τότε ελπίδες του Χιώτη για αλλαγή και πρόοδο τη στιγμή που το νησί βούλιαζε. Και η «Πρωτοβουλία» και ο Μανώλης Βουρνούς κατάφεραν αυτό που δεν κατάφερε κανείς άλλος στο παρελθόν, παίρνοντας λευκή επιταγή από τον χιώτικο λαό και δικαίως κατ’ εμέ.

Από την επομένη κιόλας των εκλογών τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν. Ο Μανώλης που αγκάλιασε η κοινωνία απομακρύνθηκε από αυτή. Ποιος δεν θυμάται τους ηλικιωμένους έξω από το γραφείο του που λάμβαναν την παρότρυνση να επικοινωνήσουν με e-mail με τον Δήμαρχο;

Μάταια η κοινωνία προσπάθησε να τον μεταπείσει. Από την επομένη κιόλας οι διαθέσεις του ήταν φανερές. Ακόμα και «Πρωτοβουλία» που αποτέλεσε μία ομάδα ανθρώπων – που άλλοι εκλέχθηκαν κι άλλοι όχι- διαλύθηκε σχεδόν μέσα σε έναν μήνα, με τον νέο τότε Δήμαρχο να πετά στο καλάθι των αχρήστων όσους τον βοήθησαν να εκλεγεί.

Και ύστερα ήρθε το μεταναστευτικό. Κι εκεί ήρθαν τα πάνω – κάτω. Όσοι αντιδρούσαν ήταν ακραίοι και φασίστες (υπήρξαν και αυτοί καταγεγραμμένοι σε ρεπορτάζ μάλιστα), από τον απλό κάτοικο του Κάστρου μέχρι τον κάτοικο των Καμποχώρων. Ο Μανώλης Βουρνούς πιο συχνά μιλούσε με τους Υπουργούς της Κυβέρνησης παρά με τον απλό κόσμο που αγωνιούσε για το μέλλον του νησιού του, βλέποντας την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης.

Όλοι έβλεπαν εκτός από τον ίδιο. Και έβλεπαν καλά. Όμως ο Μανώλης και πάλι επέλεξε να αγνοήσει τους Χιώτες και να βάλει πλάτη στον πλέον καταστροφικό υπουργό αυτής της κυβέρνησης Γιάννη Μουζάλα. Ποιος άλλωστε ξεχνά ότι ο Μουζάλας η μοναδική περίπτωση που ευχαρίστησε κάποιον διά βήματος Βουλής ήταν ο Μανώλης Βουρνούς για το deal της ΒΙ.ΑΛ.;

Και ύστερα ήρθε το ΠΡΟΚΕΚΑ και οι Ολύμποι και ο ΧΑΔΑ. Κι ενώ ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν αιφνιδιαστική, ο τότε Υπουργός Τόσκας τον άδειασε μέσα από τα Αθηναϊκά Μ.Μ.Ε. λέγοντας ότι του είχε αναφέρει τον σχεδιασμό του Υπουργείου σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συνεπώς γνώριζε πολύ καλά, αλλά ξέχασε να ενημερώσει τους Χιώτες.

Και όταν τα χρήματα τελείωσαν, η Σούδα έκλεισε και το χαλί της αγαστής συνεργασίας Ύπατης- Μονομετοχικής- Κυβέρνησης τραβήχτηκε και αποκαλύφθηκε το κυβερνητικό παιχνίδι σε βάρος και της Χίου και των νησιών, τότε κι αυτοί που δεν έβλεπαν είδαν.

Ξαφνικά όμως είχαν περάσει τα ¾ της θητείας. Στο μεταξύ ελάχιστα έργα είχαν γίνει, ο σχεδιασμός ήταν στο μηδέν, η Χίος βούλιαζε τουριστικά και όποιος έβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας», το αντιμετώπιζε ως μία ρομαντική ανάμνηση μίας παρέας που ξεκίνησε για την αλλαγή κι έγινε χειρότερη από το σύστημα που πήγε να πολεμήσει.

Απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ, πρακτικές που χρησιμοποίησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, αμφιλεγόμενες αποφάσεις και άλλα πολλά συνέθεσαν τον καμβά των πεπραγμένων της «Πρωτοβουλίας».

Και όταν εσύ τολμούσες να τα γράψεις, η απάντηση ήταν: «Μα και ο Πολύδωρος τα έκανε». Η ανταπάντηση όμως ήταν αυτή που μέχρι σήμερα δεν απάντησαν. Γιατί απλά αν ήθελε ο Χιώτης Πολύδωρο, θα ψήφιζε Πολύδωρο. Ψήφισε Βουρνού για να είναι Βουρνούς. Δεν ψήφισε Βουρνού που απλά ήθελε να γίνει Πολύδωρος στη θέση του Πολύδωρου.

Κι έρχεται το θλιβερό σήμερα. Όπου για πρώτη φορά εν ενεργεία Δήμαρχος Χίου αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη δυσκολία για να πείσει ακόμα και μέλη του συνδυασμού του να τον στηρίξουν, πόσο μάλλον να βρει νέα στελέχη.

Άλλωστε και οι ίδιοι πλέον κατανοούν ότι η κάθοδος στις εκλογές χωρίς να έχεις να παρουσιάσεις κάτι απτό είναι σαν να ρίχνεις νερό σε βαρέλι χωρίς πάτο.

«Το έργο του Βουρνού μπορεί να μη φαίνεται τώρα αλλά θα φανεί στα επόμενα χρόνια», λένε και ξαναλένε ως τελευταίο επιχείρημα για πείσουν τους Χιώτες να τον ξαναψηφίσουν. 

Όμως ξεχνούν κάτι σημαντικό: Οι Χιώτες ψήφισαν Δήμαρχο για την 5ετία 2014-2019 και όχι για την περίοδο 2019- 2024. Και στην πρώτη τουλάχιστον περίοδο η θέση του Δημάρχου φάνηκε κενή εκ του αποτελέσματος.

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ