3.2.2017 10:41

6 σκέψεις για το ρουκετοπόλεμο

Είμαι 75 (και) ετών και κάποτε ήμουν ρουκετατζής! Είχα την ιδιαιτερότητα να έχω πατέρα «Ερυθιανούση» και μητέρα «Αγιομαρκούσαινα», το δε σπίτι που μεγάλωσα ήταν σε… ουδέτερο έδαφος (Άγιος Νικόλαος – Νησί). Επειδή ήμουν μαθητής στο Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου αισθανόμουν περισσότερο Αγιομαρκούσης, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας μου ήταν «φανατικός» Παναγούσης – διετέλεσε και Επίτροπος στην Ερυθιανή – κι έτσι με τα λεφτά του πατέρα μου έκανα ρουκέτες που τις έριχνα εναντίον της ενορίας του (ο πατέρας μου αυτοσαρκαζόμενος έλεγε: «Για σκέψου να πληρώνω για να ρίχνει ο γιος μου ρουκέτες εναντίον της ενορίας μου»)!

Στο θέμα μας λοιπόν (όχι, δεν είμαι «Δημογέροντας», είμαι απλώς γέροντας). Βλέποντας να γράφετε ότι «δεν ανοίγουν το στόμα τους οι διάφοροι φορείς, μεταξύ των οποίων και η ΕΒΑΤ[1]», και χωρίς να γράφω εκ μέρους κάποιων, τολμώ να «ψελλίσω» τη γνώμη μου δηλώνοντας εκ των προτέρων ότι και οι δύο πλευρές έχουν και δίκιο και άδικο.

Και εξηγώ ξεκινώντας από τα αρνητικά: Δεν αμφισβητεί κανείς ότι γίνονται ζημίες, ατυχήματα και δυστυχήματα. Έχει χαθεί μάτι (σε νεαρή κοπέλα), έχει χτυπήσει μια από τις αδελφές μου (έχει φάει ρουκέτα, ευτυχώς χωρίς επακόλουθα), έχει χάσει τη ζωή του παιδί γνωστού μου μετά από έκρηξη[2] στο «συνεργείο» που έφτιαχναν τις ρουκέτες και δεν γράφω ούτε για τις υλικές ζημίες, ούτε για ατυχήματα που δεν εδημοσιοποιούντο διότι ο κόσμος εφοβόταν τη «ρήμα» που θα έφτιαχνε ο «Κουνινάκιας», ο ιδιόρρυθμος Αγιομαρκούσης που έφτιαχνε σκωπτικά στιχάκια! Όμως υπάρχει «ρεμέντιο» όπως θα έλεγε η… γιαγιά μου!

Μεταφέρω κάποιες σκέψεις μου και σας παρακαλώ διορθώστε με ή συμπληρώστε με:

  1. Ελάττωση του συνόλου των ρουκετών (ρίχναμε 1-2 χιλιάδες, ίσως 3-4 χιλιάδες) και από τα δύο μέρη (σύνολο), ενώ σήμερα ο αριθμός είναι… πολλαπλάσιος (20-30.000;).
  2. Η δύναμη του υλικού (που έχει σχέση βέβαια με το μέγεθος του καλουπιού) ήταν περιορισμένη (δεν σκότωνε).
  3. Οι ώρες που ρίχναμε ρουκέτες ήταν προκαθορισμένες.
  4. Πρέπει να γίνει «μητρώο» ρουκετατζήδων και να υπάρχει «σήμανση» πάνω στις ρουκέτες, ούτως ώστε να μην μπορούν να δράσουν οι «αντάρτες» ρουκετατζήδες!...
  5. Οίκοθεν νοείται ότι κάποιο ταμείο[3] το οποίο θα το ενισχύσουν είτε οι «έχοντες» (και οι ξενοδόχοι βέβαια) είτε όλοι μας θα ήταν ευπρόσδεκτο!
  6. Για όλα αυτά χρειάζεται συντονισμός: ευτυχώς το Σωματείο «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων» (στο οποίο συμμετέχω και εγώ… από μακριά βέβαια) έχει μπει στο χορό (στο πνεύμα του «ρουκετοπολέμου» ήθελα να πω) για καλά κι ελπίζω να τα καταφέρει!...

Τελειώνοντας θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους θιγόμενους, οι οποίοι είναι παιδικοί μου φίλοι. Σίγουρα έχουν δίκιο, το ίδιο θα έκανα και εγώ αλλά (αχ, πάλι αυτό το αλλά) ας κάνουν υπομονή παίρνοντας βέβαια την αποζημίωσή τους για τις ζημιές που θα υποστούν (η ψυχική βέβαια ταλαιπωρία δεν αποζημιώνεται).

Επίσης θα παρακαλούσα να αφήσουν τους κληρικούς ήσυχους και ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη μας κ. Μάρκο, ο οποίος – αν θυμάμαι καλά – δεν είχε ποτέ ανακατευθεί με ρουκέτες (το έθιμο ήταν στα χέρια των «ζωηρών»)!...

Αδέλφια… «γρηγορείτε», το Πάσχα των Ελλήνων, των Χίων και των Βρονταδουσίων, πλησιάζει.

 

Υ.Γ.:  (1) Η συνάδελφος κ. Μ.Γ. Κουλούρη, προτείνει μεταφορά του εθίμου σε άλλο χώρο! Πολύ καλή ιδέα, αλλά ΠΟΥ; Ας έγραφε κάποιο μέρος!...  (2) Και μια «ρήμα»: Μια ρουκετιά ερίξανε από το καντουνάκι, και πήγε και εκάνεψε του Διάκου το μουστάκι!... Και του Χρόνου!!!
[1]     ΕΒΑΤ: Ένωση Βρονταδουσίων Αττικής.

[2]     Και δεν έφταιγαν μόνο οι ρουκετατζήδες!...

[3]     Το ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για τα «προληπτικά» έξοδα και για πιθανές αποζημιώσεις.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ