2.4.2016 13:04

2 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα αυτισμού

Είμαι το παιδί που φαίνεται γεμάτο υγεία. Γεννήθηκα με δέκα δάχτυλα στα χέρια και δέκα δάχτυλα στα πόδια. Όμως κάτι είναι διαφορετικό, κάπου στο νου μου Και τι είναι αυτό, κανείς δεν ξέρει. Είμαι το παιδί που κάνει το δικό του αγώνα στο σχολείο Αν και όλοι λένε ότι είμαι απόλυτα έξυπνος. Λένε πως απλώς είμαι τεμπέλης – «μπορεί να μάθει, αν προσπαθήσει» - Όμως εγώ απλώς δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Είμαι το παιδί που δε θα φορέσει τα ρούχα που με πληγώνουν ή που ενοχλούν τα πόδια μου. Τρέμω τους δυνατούς, ξαφνικούς ήχους και δε μπορώ να διαχειριστώ πολλές μυρωδιές και γεύσεις – υπάρχουν λίγα φαγητά που θα έτρωγα. Είμαι το παιδί που δε μπορεί να πιάσει τη μπάλα Και τρέχει μ’ έναν αλλόκοτο τρόπο. Είμαι ο τελευταίος επιλαχών στην ομάδα Και μαζεύομαι καθώς κάθομαι εκεί και περιμένω. Είμαι το παιδί με το οποίο κανείς δε θα παίξει το παιδί που γίνεται θύμα εκφοβισμού και πειραγμάτων. Προσπαθώ να ενσωματωθώ και θέλω να με συμπαθούν Αλλά τίποτα απ ’όσα κάνω δε φαίνεται να ικανοποιεί τους άλλους. Είμαι το παιδί που έχει εκρήξεις και παράξενες συνήθειες Ακόμα και σε πράγματα που φαίνονται όμορφα ή απλώς κοινότυπα Ποτέ δε θα μάθεις πώς πανικοβάλλομαι μέσα μου Όταν χάνομαι στο θυμό και το φόβο μου. Είμαι το παιδί που θυμώνει και είναι ανήσυχο. Παρόλο που συνεχώς μου λένε να κάθομαι ακίνητος και να είμαι καλός. Πραγματικά, πιστεύεις ότι επιλέγω το να βγαίνω εκτός εαυτού; Δεν ξέρεις ότι θα το έκανα αν μπορούσα; Είμαι το παιδί με τη ραγισμένη καρδιά Ακόμη κι αν συμπεριφέρομαι σα να μη με νοιάζει στ’ αλήθεια. Ίσως υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο ο Θεός με έκανε έτσι – Ίσως υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλει να μοιραστεί Είμαι το παιδί που έχει ανάγκη να το αγαπάτε Να το αποδέχεστε και να το εκτιμάτε Είμαι το παιδί που δεν το κατάλαβαν ποτέ Ναι, είμαι διαφορετικός – κι όμως, τόσο ίδιος με εσένα .....είμαι άτομο με αυτισμό............

Αυτά είναι λόγια από ένα παιδί με υψηλή λειτουργία με αυτισμό ………

Τι σημαίνει  αυτισμός από την πλευρά του γονέα ……..

«Μοιάζει με κάθε ένα παιδί, όμως δεν είναι. Είναι ο γιος μου και έχει αυτισμό. Δεν έχει μόνο μερικές φορές, αλλά σε κάθε λεπτό ,σε κάθε στιγμή ,σε κάθε αναπνοή... Από την στιγμή που ξυπνάει, μέχρι την στιγμή που πάει για ύπνο... Ακόμα και όταν κοιμάται. Μπορεί τώρα να υπάρχει βελτιώσει και κάποιες μέρες να είναι καλύτερες από κάποιες άλλες, όμως αυτισμός είναι πάντα εκεί.
Ο αυτισμός δεν είναι χωρίς φίλους, υπάρχουν «φίλοι» αλλά όχι της ηλικίας του. Εγώ ο πατέρας του, η μητέρα του είμαστε φίλοι του και πολλές φορές αυτό αρκεί.
Ο αυτισμός ουρλιάζει για το νερό, για τον θόρυβο, για τις αλλαγές, για φαγητά που φαίνονται πολύ γευστικά, για τα έντονα φώτα.
Ο αυτισμός είναι τα άγνωστα συναισθήματα που εκδηλώνει στην καθημερινή του ζωή και προσπαθώ να του δείξω την αξία της ζωή με υπομονή και κατανόηση.
Ο αυτισμός είναι γέλιο, κλάμα, τρέξιμο, επανάληψη.
Ο αυτισμός δεν επηρεάζει μόνο το άτομο που τον έχει αλλά οποιονδήποτε ζει μ’ αυτόν.
Αυτισμός είναι όταν μια μητέρα επιθυμεί να την αγκαλιάσει το παιδί της, αλλά δεν μπορεί ακόμα και αν γνωρίζει ότι το παιδί της την αγαπάει.
Αυτισμός είναι όταν ένας πατέρας επιθυμεί να μπορεί να μοιράζεται τα «απλά πράγματα» με το παιδί του, όπως «να παίξουν μπάλα» αλλά δεν μπορεί.
Αυτισμός δεν είναι καθυστερημένος και ηλίθιος.
Ακόμα και αν δεν μπορεί να με αγκαλιάσει σφιχτά ο γιος μου, η φωνή μου είναι αρκετά δυνατή και για τους δυο μας και η αγάπη μου αρκετή για το υπόλοιπο της ζωής του...»

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΕΡΙΜΟΣ

Γραμματέας  του παραρτήματος ΧΙΟΥ της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ