Άποψη

5/2/14 11:39

τελ. ενημ.: 5/2/14 11:39

18 ή 25

Οι ευρωεκλογές έχουν ορισθεί να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου ε.έ. Η ημερομηνία δεν ορίσθηκε σύμφωνα με τις επιθυμίες της Ελλάδος· αλλά διότι, εκείνες τις ημέρες θα διεξαχθούν σ’ όλη την Ε.Ε. Στη χώρα μας θεωρήθηκε σκόπιμο να διεξάγονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ταυτοχρόνως με τις ευρωεκλογές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, προσαρμοσθήκαν ανάλογα και οι ημερομηνίες αρχής και τέλους της θητείας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.
Πριν καν εφαρμοσθεί ο νέος νόμος για τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, άρχισαν τα όργανα. Υπάρχει περίπτωση οι δημοτικές εκλογές να μην διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές αλλά, να διεξαχθούν μία εβδομάδα ενωρίτερα ήτοι, στις 18 Μαΐου. Ο δε δεύτερος γύρος να συμπέσει με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου.
Το «ταυτοχρόνως» σε κάθε λογικό και καλόπιστο άνθρωπο αναφέρεται στη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών με τις ευρωεκλογές. Αλλωστε, ο δεύτερος γύρος δεν θα χρειασθεί να διεξαχθεί σ’ όλες τις περιφέρειες και τους δήμους· διότι, ο πρώτος γύρος θα έχει αναδείξει τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους.
Κατά την άποψη πολλών ο λόγος αυτού του εγχειρήματος είναι να εκτονωθούν οι εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και να ψηφίσουν πιο συμβατά τις ευρωεκλογές· δηλαδή, να ψηφίσουν τα κόμματα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού ούτως ώστε να μην αναδειχθούν έλληνες ευρωσκεπτικιστές βουλευτές.
Οι σκέψεις αυτές εξυπηρετούν στενά κομματικά συμφέροντα. Αλλά, ακόμη και ευρύτερες σκοπιμότητες να εξυπηρετούν, δεν παύουν να στηρίζονται σε αυθαίρετες ερμηνείες. Τις νομικές πτυχές του εγχειρήματος μπορούν να αναλύσουν καλύτερα οι νομικοί. Εγώ θα περιορισθώ στην οικονομική πτυχή του ζητήματος.
Αν όλες οι εκλογές διεξαχθούν στις 25 Μαΐου, την επόμενη Κυριακή θα στηθούν κάλπες μόνον εκεί που δεν θα έχουν αναδειχθεί περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Στην ακραία περίπτωση μπορεί όλοι να εκλεγούν την πρώτη Κυριακή δηλαδή, στις 25 Μαΐου και να μην χρειασθεί να στηθούν κάλπες την επομένη Κυριακή. Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξει οικονομία σε σύγκριση με την περίπτωση καθολικών εκλογών στις 18 και 25 Μαΐου.
Φαίνεται πως σ’ αυτή τη χώρα τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Για να φτιάξουν τα οικονομικά της χώρας πρέπει να περικοπούν δαπάνες. Τα περί πλεονάσματος κλπ. είναι λογιστικός καλλωπισμός συν «σαρκοφαγία» του κεφαλαίου. Αν με διαβάζει κανένας οικονομολόγος, το γράφω και αγγλικά “cannibalization of capital”.
Οι πολιτικοί μας θα πρέπει να κατανοήσουν πως αυτά που έκαναν μέχρι τώρα πρέπει να τελειώσουν. Αλλως θα τελειώσει η χώρα. Αν από την αρχή της κρίσεως γινόταν περιστολή δαπανών αντί υπερφορολόγηση η οποία οδήγησε στην μείωση της παραγωγής και σαρκοφαγία του κεφαλαίου η χώρα θα βρισκόταν σε ασυγκρίτως καλύτερη κατάσταση. Ενας πολιτικός θα προβάλει τα της δημοκρατίας κλπ. Η απάντησή μου είναι ότι την ώρα που πεθαίνουν συμπολίτες μας, ομογενείς μας, τα της δημοκρατίας είναι άφθαστη πολυτέλεια. Δεύτερον, δημοκρατία δεν σημαίνει μόνον εκλογές. Εκλογές δε δεν σημαίνουν δημοκρατία. Για να είναι ένα πολίτευμα δημοκρατικό πρέπει να υπάρχει απόκριση των κυβερνώντων στις ανάγκες, επιθυμίες, βουλήσεις κ.ά. του εκλογικού σώματος. Υπάρχει άραγε στη χώρα μας;
Οι πολιτικοί πωλούν ένα προϊόν, τη δημοκρατία. Αυτή δεν εξασφαλίζεται μόνον με εκλογές και διχασμό του λαού. Εξασφαλίζεται με την ευημερία των πολιτών που είναι μακρινό όνειρο. Ας μην ξεχνάν οι εκλογείς το τι στοίχισαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2012. Οι εκλογές του Ιουνίου απλώς μας έδωσαν το αποτέλεσμα που μας είχαν δώσει οι εκλογές του Μαΐου. Ομως παίχθηκε το πολιτικό θέατρο της μη συνεργασίας αρχικά, της συνεργασίας ακολούθως. Τι στοίχισε η μία επιπλέον εκλογική αναμέτρηση; Οσα επιχείρησαν να εισπράξουν με τα €25 για την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ο ασθενής που πεθαίνει, και είναι πολλοί σ’ αυτή τη θέση, μάλλον δεν τον ενδιαφέρει πολύ το προϊόν που πωλούν οι πολιτικοί μας.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση