14.2.2018 18:09

1,6 στους 10 επαναπροωθούνται. Τι δεν καταλάβαμε;

Το διεθνές δίκαιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας άλλης εποχής. Ο πρόσφυγας, η ανθρώπινη διάσταση μιας πολεμικής σύρραξης, οφείλει να προστατευτεί με κάθε τρόπο από όσους του αμφισβητούν το δικαίωμα μιας δεύτερης πατρίδας. Ποιος νομικός πολιτισμός μπορεί να μείνει ασυγκίνητος; Ποιος φραγμός μπορεί να υπερισχύσει της ενστικτώδους αντίδρασης προστασίας του δικαιώματος στη ζωή, όταν αυτή εμφανώς κινδυνεύει;

Η αξιολόγηση της έξαρσης του μεταναστευτικού φοβάμαι πως δεν έχει γίνει με τη δέουσα προσοχή από τη διεθνή και – κυρίως – την ευρωπαϊκή κοινότητα. Οι επιχειρούμενες μετατοπίσεις πληθυσμών έχουν σήμερα μια άλλη διάσταση. Ο μετακινούμενος δεν απειλείται μόνο από τον κίνδυνο αφαίρεσης της ζωής του και των συγγενικών του προσώπων. Είναι πια τεράστιο το ποσοστό ανθρώπων που κάνουν επιλογή επιπέδου ζωής. Η δυτικότροπη διαβίωση, με όλα τα δεινά του καταναλωτισμού να τη συντροφεύουν, στις μέρες μας αποτελεί βασική επιδίωξη χιλιάδων ανθρώπων στην Ασιατική και την Αφρικανική ήπειρο, με τη δυνατότητα που προσφέρουν τα social media οι εικόνες της να διασχίζουν με ταχύτητα φωτός χιλιομετρικές αποστάσεις.

Εκατομμύρια άνθρωποι επιθυμούν ένα διαφορετικό επίπεδο διαβίωσης, το οποίο καταλήγουν ότι θα συναντήσουν, σ’ αυτή τη ζωή, μόνο με την εγκατάσταση τους στην ήπειρο που ήδη το εφαρμόζει.

Αυτό το νέο δεδομένο, ως ιστορική εξέλιξη στο φαινόμενο της μετακίνησης πληθυσμών, το διεθνές δίκαιο παροχής ασύλου δεν το έχει συνεκτιμήσει. Κι έρχονται πρόσωπα, διατελέσαντα σε θέσεις ευθύνης, όπως η τέως διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, να αποδεχτούν ότι χαρακτηριστικά αποφάσεων επαναπροώθησης προς την Τουρκία έχει μόλις το 16% όσων φτάνουν στα νησιά μας. Να συμπληρώνει δε την πρόβλεψη ότι οι τόσο διαφημισμένες αλλαγές στη μεθοδολογία χορήγησης ασύλου από τη χώρα μας, τις οποίες όλο ακούμε και ποτέ δεν βλέπουμε να εισάγονται στη Βουλή από την κυβέρνηση, θα τελούν υπό το κράτος της μη συμβατότητας με το διεθνές δίκαιο.

Να το πω στα απλά Ελληνικά: οι 86 στους 100 από όσους διασχίζουν τα ελληνικά σύνορα έχουν σήμερα προϋποθέσεις να συνεχίσουν το όνειρο τους.

Όλα αυτά τα βιώναμε στην πράξη, το μόνο που αλλάζει είναι ότι πλέον τα ακούμε και ως πραγματικά δεδομένα. Και από μέρους μας καμία οργανωμένη κίνηση θωράκισης του τόπου μας δεν ξεκινά, να δούμε με ποιο τρόπο θα βοηθήσουμε τη Χίο να αποθυματοποιηθεί από μια κατάσταση στην οποία την ενέπλεξαν δίχως τη συγκατάθεση της.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ