Απόψεις

16/1/18 10:30

τελ. ενημ.: 16/1/18 10:30

16 Ιανουαρίου 2002: Κάποτε κάποιοι λίγοι πέτυχαν πολλά

Σαν σήμερα, πριν 16 χρόνια,  μία χούφτα πολίτες – ο Ο.Μ.Α.Σ. Κάμπου- με την δεύτερη ημερίδα που οργάνωσαν στην μεγάλη αίθουσα του Ομηρείου- δωρεάς Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά- για να μην εξακολουθούμε να είμαστε αγνώμονες, έφεραν κοντά τρεις από τους τότε  θεσμικούς παράγοντες του τόπου και της Περιφέρειας, την Ελπίδα Τσουρή, υφυπουργό Υγείας, την Μαρία Σκέμπερη, γενική  γραμματέα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τον νομάρχη Χίου, Γιάννη Γαισίδη.

Στην ημερίδα που οργανώθηκε αριστοτεχνικά, εμφανίστηκαν τα προβλήματα των σκουπιδότοπων της Χίου με κατσίκια να βόσκουν στο σκουπιδότοπο Καρδαμύλων, μεγάλα και ψόφια ζώα να έχουν αποτεθεί λίγο πριν τον Εμποριό, ανάλογα πάνω από το σημερινό φράγμα της Ψαρόπετρας, τα σκουπιδόνερα στον Παρθένη και τα λύμματα του πρώην Δήμου Καμποχώρων στον Κοκκαλά.

Παράλληλα προσκλήθηκαν και μίλησαν καταξιωμένοι επιστήμονες ιδιώτες για τη δημιουργία των Χ.Υ.Τ.Α. και υπηρεσιακοί όλων των ειδικοτήτων, από Υπουργεία και Περιφέρεια, με φυσική συνέπεια να εκμηδενισθούν οι όποιες αντιρρήσεις των πρώην Δήμων Καρδαμύλων και Μαστιχοχωρίων  που αντιδρούσαν με αστήρικτα επιχειρήματα στη δημιουργία και εγκατάσταση στις περιοχές τους των νέων Χ.Υ.Τ.Α.:

Η χωροθέτηση των Χ.Υ.Τ.Α… ήταν προαπαιτούμενο προώθησης μελετών και έναρξης κατασκευής του φράγματος Κόρης Γεφύρι.

Από τότε στα 16 χρόνια που πέρασαν είχαμε νέους Νομάρχες, κατά σειρά Π. Λαμπρινούδη από το 2002- 2010, Κ. Γανιάρη ως αντιπεριφερειάρχης  2010- 2014 και Στ. Κάρμαντζης ομοίως μέχρι σήμερα.

Οι νέοι δήμαρχοι ήταν ο Μ. Μεννής 2002 - 2006, Π. Βρουλής 2006 - 2010, Π. Λαμπρινούδης 2010-2014 και Μ. Βουρνούς μέχρι σήμερα.

Αυτό που δεν επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής από κανένα πολιτικό πρόσωπο και υπηρεσιακό παράγοντα (παρά τις συνεχείς αναφορές με στοιχεία της στήλης) είναι η εύκολη συλλογή και μεταφορά των επιφανειακών νερών της Β-Α Χίου, που τρέχουν τουλάχιστον 6 μήνες στην θάλασσα, με την κατασκευή μιας μεγάλης λιμνοδεξαμενής περίπου 4.000.000 τόνων πόσιμου νερού στην περιοχή Σαραπειού που επιπλέον έχει αδιαπέρατα πετρώματα.

Η στήλη παρακαλεί και προσφέρεται να μεταφέρει οποιονδήποτε στις πηγές Ναγού, Ρίνας, Δελφινιού, μήπως η θέα του νερού και το τραγούδι του στο Ναγό – ιδιαίτερα- τους συγκινήσουν και ασχοληθούν. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση