1.2.2012 1:06

Οι Αρκάδες για τον Ανδρέα Λαιμό

ΑΝΑΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

«Εξαίρετο ναυτοϊστορικό» και δικαίως, αποκαλούν οι Αρκάδες, τον αείμνηστο νομικό-συγγραφέα, εφοπλιστή, δήμαρχο και βουλευτή Χίου, Ανδρέα Λαιμό και ανατρέχουν στο επιστημονικό του έργο «Το Ναυτικό του Γένους των Ελλήνων», για να αποδείξουν το δικό τους ένδοξο, αλλά άγνωστο, ναυτικό παρελθόν.
Μετά από την παράθεση αναφορών στην ελληνική μυθολογία, όπου σύμφωνα με πολλές εκδοχές οι Αρκάδες ανέπτυξαν πλούσια ναυτική δράση, έστω και  «βαλανηφάγοι», όπως αυτοαποκαλούνται, μεταφέρουν το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του μεγάλου Οινούσσιου πλοιοκτήτη και καταγραφέα της σύγχρονης ναυτικής ιστορίας του τόπου:
«Αλλά και η Αρκαδία, η κοιτίς των Αρκάδων Πελασγών, οίτινες πολύ προ της εμφανίσεως των Αχαιών εις τον Ελλαδικό χώρο, είχαν αναπτύξει αξιολογότατη ναυτιλιακή δραστηριότητα, φθάσαντες μέχρι των ακτών του Ευξείνου, έδωσε την λαμπροελληνική εκείνη εκστρατεία κατά της Ασίας δι’ εξήκοντα σκαφών υπό την ηγεσία του βασιλέως της Τεγέας Αγαπήνορος».   
Ο Αρκαδικός λαός μαζί με τους Μινύες ασχολείτο σε θαλάσσιες επιχειρήσεις όχι κατώτερες από τη θρυλική Αργοναυτική Εκστρατεία. Αρκεί να μνημονευτεί ότι γύρω στο 1400 π. Χ. αποικίζεται μέρος της Κρήτης και της Κύπρου ακόμα μέχρι και αυτής της Σικελίας, όπως αναφέρει ο καθηγητής Σπ. Μαρινάτος.
Ο Αγκαίος, βασιλιάς της Αρκαδίας από την Τεγέα, όπως συνεχίζει να αναφέρει η σχετική δημοσίευση στην ιστοσελίδα www.arcadians.gr , πήρε μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία και έγινε κυβερνήτης στην Αργώ, μετά το θάνατο του πρώτου της κυβερνήτη Τίφυ.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ