4.10.2012 10:53

Ο θεμελιωτής της νεώτερης Ιατρικής στην Ελλάδα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ:

 
Ο Ιωάννης Βούρος (1808 - 28 Ιανουαρίου 1885) ήταν Έλληνας Καθηγητής Πανεπιστημίου και ιατρός. Μπορεί να θεωρηθεί ως ο θεμελιωτής της νεώτερης Ιατρικής στην Ελλάδα.
Γεννήθηκε στην Χίο το 1808 και σπούδασε στην Βιέννη, φιλοξενούμενος στο σπίτι του Κωνσταντίνου Οικονόμου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Χάλλε και στο Παρίσι, όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε με τον Κοραή.
Μετά τη σύσταση του πρώτου Ελληνικού Πανεπιστημίου, του Καποδιστριακού Αθηνών το 1937, διορίστηκε τακτικός καθηγητής ειδικής νοσολογίας και κλινικής και έγινε ο πρώτος καθηγητής Ιατρικής, στο οποίο δίδαξε ως το 1848, όταν παραιτήθηκε για λόγους υγείας.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατροσυνεδρίου και διορίστηκε αρχίατρος και σύμβουλος του Όθωνα, αλλά μετά την εκθρόνιση του βασιλέα μετακόμισε επαγγελματικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχασε μέρος της περιουσίας του στην μεγάλη πυρκαγιά του Σταυροδρομίου. Τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα και απεβίωσε στην Αθήνα στις 28 Ιανουαρίου 1885.
Έγραψε πολλά αξιόλογα βιβλία, από τα οποία ένα περί χολέρας. Επιπρόσθετα όλη η υγειονομική νομοθεσία της Ελλάδας της εποχής του ήταν έργο του. Άλλο έργο του ήταν η ισχύουσα φαρμακοποιία, την οποία σύνταξε μαζί με τον άλλο καθηγητή της Χημείας, Ξάβερ Λάντερερ και τον διευθυντή του Βασιλικού φαρμακείου Γιόζεφ Σαρτόριους.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ