1.2.2012 1:13

«Το Γυμνάσιο και ο γύρω χώρος»

Απόσπασμα από το σημείωμα του μαθηματικού Γεωργίου Αριστόδημου Δαμαλά, για το Γυμνάσιο Καλαμωτής, όπως δημοσιεύτηκε στο αντίστοιχο λεύκωμα, που ο Σύλλογος Καλαμωτούσων Αττικής και ο Προοδευτικός Όμιλος Καλαμωτής εξέδωσαν το καλοκαίρι του 2010.
Ο κ. Γ. Α. Δαμαλάς αποφοίτησε από το Γυμνάσιο –Λύκειο Καλαμωτής το 1957, ενώ ανήκε στο διδακτικό προσωπικό του τη διετία 1965-1966.
Το λεύκωμα αποτελεί εργασία του «έτερου» Γεωργίου Δαμαλά, του Ιωάννη, επίσης διακεκριμένου εκπαιδευτικού, με την ειδικότητα του φυσικού:
«Είναι γνωστό σε όλους ότι ο πρώτος δάσκαλος είναι η φύση. Τα παιδιά που φοίτησαν σ’ αυτό το Σχολείο ήταν παιδιά αγροτών, παιδιά χωρικών, που στις ψυχές τους άρχισε να μορφώνεται το αγροτικό φίλτρο. Ήταν εξοικειωμένα με τις γεωργικές εργασίες. Στα καφενεία, στην πλατεία, στο χωράφι, στο σπίτι οι κουρασμένοι και ηλιοκαμένοι αγρότες ήταν πηγή ακένωτης σοφίας.
Χρησιμοποιούσαν γλώσσα γνήσια του καθημερινού χρονικού, αυθεντική και ολόδροση. Λόγια δηλαδή που έδεναν απόλυτα με τα συμβάντα, με την πραγματικότητα. Και υπήρχαν ευκαιρίες π.χ. το ομοτράπεζο μπου η αγροτική ζωή τηρούσε αυστηρά.
Αυτή η γεωμετρία των βλεμμάτων πάνω στο τραπέζι, κάτω από το θόρυβο των πιρουνιών και αυτή διδάσκει. Μέσα από αυτό το φίλτρο έμαθαν να νοιάζονται για τα ουσιώδη και να αποστρέφονται τα δήθεν, τις φούσκες και τα ψέματα.
Λειτούργησε λοιπόν το Σχολείο σ’ ένα χώρο εύπλαστης ύλης. Τα παιδιά από τα Πατρικά με το καθαρό μυαλό, τα παιδιά από το Πυργί με το συναίσθημα και το χιούμορ, τα παιδιά από την Καλαμωτή με την επιμέλεια και την άμιλλα. »
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ