25.6.2014 19:02

Το «τρυπάκι» του ωραρίου

• ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Έχει δυο επιλογές την Παρασκευή η αγορά. Η μία να αποδεχτεί τη μοίρα της. Να παραδώσει το πνεύμα της εκ νέου σε πρόσωπα που τα βλέπουν όλα καλώς καμωμένα ή αρκούνται στην κλάψα για τις κεντρικές πολιτικές που κινούν τα νήματα και καθορίζουν την τύχη μας. Είδαμε τη δυναμική της, ξέρουμε μέχρι ποιου σημείου φτάνει η δυνατότητα της. Οι εκπρόσωποι της, απ’ τη στιγμή που φορτώνουν τα πάντα στις «άνωθεν» κι εξωγενείς δυνάμεις, πρέπει να απαντήσουν και στο ερώτημα, τότε γιατί επιδιώκουν τη συνδικαλιστική δράση τους. Αν δεχτούμε ότι δεν είναι αρκετή από μόνη της μια τοπική κινητικότητα για να βελτιώσει την εικόνα της αγοράς, γιατί να γίνονται εκλογές και γιατί να είναι υποψήφιοι.
Υπάρχει και η επιλογή, να δοκιμάσει το διαφορετικό, το πιο φρέσκο. Με το ρίσκο ότι δεν ξέρει τι κρύβεται πίσω από αυτό, μα και την ελπίδα ότι μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων ίσως βελτιώσει κάπως τις συνθήκες στο εμπορικό επιχειρείν στο νησί.
Ήδη τα «παπαγαλάκια» ροκανίζουν με τρόπο έξυπνο τη δεύτερη επιλογή. Την ταυτίζουν με το εξουθενωτικό διαρκές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ φυσικά δεν είναι έτσι. Το θέμα του ωραρίου της λειτουργίας της αγοράς είναι σαφώς ένα κομβικό θέμα για την επόμενη μέρα. Είναι όμως ταυτόχρονα και το θέμα που διέσυρε την απερχόμενη διοίκηση, όταν αποφάσισε να φυλακίσει κάθε εναλλακτική μορφή λειτουργίας.
Η φιλοσοφία των άκρων ποτέ δεν ευνόησε έναν τόπο. Και στην αγορά της Χίου ζούμε επί δεκαετίες το ένα άκρο, μονομερώς. Εξυπηρετεί πολιτικούς στόχους, προσωπικές επιβεβαιώσεις, το συντηρητισμό της ίδιας της αγοράς μας στην υπέρτατη του έκφραση. Υπάρχει και η μέση οδός. Κι ήρθε η στιγμή ο εμπορικός κόσμος να αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να την ακολουθήσει, με συνθέσεις και εμπιστοσύνη σε νέους επιτυχημένους εκπροσώπους του.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ