15.4.2014 17:40

Τι θέλει να πει η «Συμπολιτεία»;

Δεν συνηθίζεται από δημοτικές παρατάξεις να δημοσιοποιούν κινήσεις τους πίσω από τις κουρτίνες. Στην περίπτωση μας βέβαια από τη στήλη έχετε εγκαίρως ενημερωθεί ότι υπήρξαν υπόγειες επαφές των δυο νεοσύστατων δημοτικών συνδυασμών για να διερευνήσουν την πιθανότητα συνεργασίας τους. Τώρα το μαθαίνουμε και με … τη βούλα της «Χιακής Συμπολιτείας», η οποία σε ανακοίνωση της επιβεβαιώνει ότι «με την «Πρωτοβουλία» υπήρξαν επαφές έγκαιρα και με θετική διάθεση. Ωστόσο το ενδιαφέρον της για συνεργασία «πάγωσε», με αποτέλεσμα να μην τελεσφορήσουν οι επαφές. Η Χιακή Συμπολιτεία συνεχίζει αταλάντευτα την πορεία της μαζί με την κοινωνία».

Τι την οδήγησε

Ένα πρώτο ερώτημα είναι τι ώθησε τη Συμπολιτεία σε μια τέτοια διευκρίνιση. Οι πληροφορίες θέλουν πολλά από τα μέλη της να υποστηρίζουν την προοπτική της κοινής καθόδου. Από τη στιγμή που υπόκωφα το βάρος της ευθύνης για το τέλμα των επαφών έπεσε στο συνδυασμό της Ερμ. Φρεζούλη, με την ανακοίνωση γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης της πραγματικότητας. «Επουδενί δεν είναι επιδίωξη  η αρχή μιας σύγκρουσης μεταξύ των δυο συνδυασμών», σχολίασε προκαταβολικά στέλεχος της, από εκείνα που έχουν την ικανότητα να διακρίνουν  ότι οι συνεργασίες δεν είναι ευκαιριακές, η αντοχή τους δοκιμάζεται στο χρόνο.

Ο αντίλογος

Μια πρώτη ενόχληση ωστόσο δημιουργήθηκε στο στελεχικό δυναμικό της «Πρωτοβουλίας». Μέλος της αποδέχονταν ότι η έλλειψη … θερμότητας εκ μέρους τους δεν πηγάζει τόσο από τη διάσταση απόψεων, όσο καθαρά από τη λογική της αριθμητικής. Δεν είναι βέβαιοι δηλαδή αν η πιθανότητα συνεργασίας λειτουργήσει προσθετικά ή αφαιρετικά για το εγχείρημα. «Και από τις δυο πλευρές υπάρχουν στελέχη που θα κρατήσουν αποστάσεις σε μια πιθανή συνεργασία. Αυτή η ζημιά θα καλυφθεί από τη δυναμική που πράγματι θα δώσει το εγχείρημα;», αναρωτιούνται στην «Πρωτοβουλία» και μάλλον δεν διαθέτουν την απάντηση.

Τακτική πρώτου γύρου

Μια ενδεχόμενη συνεργασία των δυο συνδυασμών εγκαινιάζει τακτική εκλογής πρώτου γύρου, ενώ ο μέχρι στιγμής προσανατολισμός αποβλέπει στην … αρπαγή του Δήμου τη δεύτερη εκλογική Κυριακή. Στην «Πρωτοβουλία» δεν νοιώθουν ώριμοι για την ανατροπή της στρατηγικής.

Από την άλλη, όσο περνούν ανεκμετάλλευτα τα 24ώρα σβήνουν και οι ελάχιστες πιθανότητες μιας προσέγγισης της τελευταίας στιγμής. Η παράμετρος του χρόνου μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί. Μια συζήτηση σύγκλισης έχει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα για τη μορφή που θα λάβει κι είναι μάλλον αδύνατον, εδώ που φτάσαμε, να ευδοκιμήσει. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ