29.6.2015 16:23

Στρατηγική διασφαλισμένης αποτυχίας

Νωρίτερα έχεις αποδομήσει πολιτικά τη λύση στην οποία καταφεύγεις, διαψεύδοντας σε κάθε ευκαιρία την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Πολύ πρόσφατα, πολύ νωπά.

Τελικά σύρεσαι σε αυτή γιατί αισθάνεσαι δυσβάσταχτο το κόστος της ανάληψης της ευθύνης εξ’ ονόματος του λαού, όσων σε οδήγησαν στην εξουσία.

Η λύση του δημοψηφίσματος για την προσεχή Κυριακή 5 Ιουνίου φαντάζει επιλογή διασφαλισμένης αποτυχίας για τον Αλ. Τσίπρα. Η επικράτηση του «όχι» οδηγεί ρεαλιστικά τη χώρα εκτός νομισματικής ζώνης, σταδιακά την απομακρύνει – κι άλλο – από την ευρωπαϊκή της πορεία. Ποιος εξασφαλίζει ότι το «όχι» ξημερώνει μια μέρα στη χώρα με λιγότερη λιτότητα; Μια μέρα δίχως περικοπές; Ακόμα και η συνεπακόλουθη αθέτηση πληρωμής των δανειακών της υποχρεώσεων, η άτακτη χρεοκοπία δηλαδή, είναι αρκετή για να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας; Η ύφεση στην οικονομία είναι ήδη εδώ, οι πολίτες φοβισμένοι για το αύριο θα εφαρμόζουν τη δική τους στάση πληρωμών ακόμα και προς το Δημόσιο, τα δημόσια οικονομικά θα καταρρεύσουν κι άλλο και ταμειακά διαθέσιμα για τους πρώτους δύσκολους μήνες δεν υπάρχουν, σπαταλήθηκαν όλα στο πεντάμηνο που διανύσαμε.

Η ανάκτηση της αξιοπρέπειας δεν σηματοδοτεί οπωσδήποτε την εξασφάλιση των πολλών υποχρεώσεων του Δημοσίου, όταν μάλιστα οι περισσότερες από αυτές, προς ιδιώτες, έχουν ήδη καθυστερήσει δραματικά. Η κυβέρνηση με το «όχι» παντρεύεται τη συνέχιση μιας εγχώριας υποχρεωτικής λιτότητας για την οποία πια χάνει και το άλλοθι της ότι επιβάλλεται από τα ξένα κέντρα.

Η επικράτηση του «ναι», όσο κι αν ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι θα το υπηρετήσει, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την κυβέρνηση του στην παραίτηση. Η καθαρή θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του «όχι» είναι φύσει αδύνατον να του επιτρέψει την ομαλή ολοκλήρωση του κύκλου της διαπραγμάτευσης.

Προσχώρησε δηλαδή ο πρωθυπουργός σε επιλογή, ούτως ή άλλως, καταδικασμένη για τον ίδιο, μετακυλίωντας απλώς το πρόβλημα του σε μια εβδομάδα (στην περίπτωση του «ναι») ή σε κάποιους λίγους μήνες (στην περίπτωση του «όχι»).

Εννοείται φυσικά πως η ακολουθούμενη στρατηγική, έστω κι αν δώσει λίγη ακόμα διορία στην κυβέρνηση, την έχει ήδη στερήσει από την κοινωνία και την πραγματική οικονομία. Τέτοιου είδους εξελίξεις στην καρδιά του καλοκαιριού δολοφονούν τον τουρισμό, τη μόνη πηγή εισροής χρήματος στη χώρα. Η αβεβαιότητα και η πολιτική ανωμαλία, οι εικόνες τρομαγμένων πολιτών να συρρέουν στα ΑΤΜ και στις τράπεζες και να κρέμονται απ’ τα ράφια των σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν επαρκείς ποσότητες όσπριων, ρημάζουν την πιο παραγωγική εποχή του ελληνικού χρόνου, στερούν από αποθέματα για το χειμώνα την πραγματική οικονομία.

Η για πρώτη φορά κυβέρνηση Αριστεράς στη χώρα μας επέλεξε τον αντιευρωπαϊκό δρόμο, σε μια πορεία χωρίς γυρισμό. Αποδείχθηκε ανέτοιμη στρατηγικά για την εναλλακτική λύση. Και τώρα σύρει το λαό σε μια περιπέτεια με άγνωστη και τρομακτική κατάληξη. Σε μια εποχή πολλαπλών και απροσδιόριστων κινδύνων. Σε μια ημέρα διεθνούς απομόνωσης, με τη χώρα κρεμασμένη στα μανταλάκια των πρωτοσέλιδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ