22.1.2014 16:22

Στο μυαλό του Πολύδωρου

Απ’ την αρχή της προχθεσινής συνεδρίασης φαίνονταν πως ο δήμαρχος δεν βρίσκονταν σε φόρμα. Μια ίωση που τον ταλαιπώρησε αρκετά το Σαββατοκύριακο του είχε κλέψει μέρος της συνήθους ζωντάνιας. Είχε λάβει προκαταβολικά τα μηνύματα του από κάποιους συμβούλους ότι ήταν πρόχειρο το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης, ήρθε και η αθρόα παρουσία κόσμου, υπαλλήλων και πολιτών, προερχόμενων από την Αριστερά στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κι έδεσε το … σιρόπι.
Παρακολουθώντας από μια γωνιά το δήμαρχο, προσπάθησα να μπω στο μυαλό του εκείνη τη δύσκολη ώρα. Ή να επιχειρήσω να γίνω το μυαλό του. Δεν θα στεκόμουν στις επιπτώσεις της απόσυρσης του θέματος. Σιγά τα ωά! Η κοινωνία προσπερνά με εξαιρετικά μεγάλη ευκολία την επικαιρότητα, καθώς πολύ σύντομα τη διαδέχονται κύματα άλλης.
Άλλο θα με προβλημάτιζε. Ήμουν ηλικιακά μικρός τότε, αλλά οι μεγαλύτεροι διηγούνται ότι μόλις παρέλαβε τα σκήπτρα της εξουσίας το ΠΑΣΟΚ, οι πρόεδροι των τότε Κοινοτήτων ζούσαν εφιαλτικές στιγμές σε κάθε συνεδρίαση. Γέμιζαν τα κοινοτικά γραφεία από πλήθη συγχωριανών που αισθάνονταν εξουσία και αμφισβητούσαν το δικαίωμα διοίκησης από τους κοινοτάρχες, όταν μια υπόθεση δεν ταίριαζε με τα χνώτα τους.
Το ανησυχητικό επομένως για τον Πολύδωρο δεν είναι η προς το παρόν υποχώρηση στο θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης. Είναι ότι το κλίμα που δημιουργείται αρχίζει έντονα να θυμίζει τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στην περίπτωση που πετύχει να επανεκλεγεί, ακόμα και χωρίς ουσιαστική αντιπολιτευτική πίεση, όπως επί χρόνια έχει συνηθίσει, αντιπολίτευση θα έχει, θα βρίσκεται στα θεωρεία των συνεδριάσεων, ειδικά αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί σε θέση εξουσίας. Κι αυτού του είδους η αντιπολίτευση δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη σε κάθε περίπτωση.
Επομένως ή πηγαίνεις με τα νερά της ή φροντίζεις να τραβήξεις τόσο καθάριες διαχωριστικές γραμμές μαζί της, που προκαλείς αντισώματα για να τη βάλουν στη θέση της. Διότι, προφανώς, δεν μπορείς να στηρίζεσαι κάθε φορά στην ισχύ του Στ. Καμπούρη, για να λειτουργεί ως ο κυματοθραύστης των επιθέσεων. Κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί και σ’ αυτόν ρήγμα.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ