22.4.2014 17:52

Προβολή ρουκετοπόλεμου μετά τη διεξαγωγή του

• ΑΙΤΙΑ Η ΙΣΧΝΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Είσαι Χιώτης της Αμερικής ή της Αυστραλίας και περιμένεις πως και πως τη μέρα της Ανάστασης καρφωμένος στον τηλεοπτικό σου δέκτη. Όλα τα κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα της υφηλίου υποτάσσονται την Κυριακή του Πάσχα στη δύναμη της φαντασμαγορίας του ρουκετοπόλεμου.

Η παγκόσμια προβολή αμέσως μετά τη διεξαγωγή του εθίμου τα τελευταία χρόνια σπάνια συνδυάζεται με προκαταβολική προβολή του νησιού στα πανελλήνιας διάστασης Μέσα, κυρίως στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, ένθετους στις κυριακάτικες εκδόσεις δυο – τρεις εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεφυλλίζοντας τους διαπιστώνεις ότι πρωταγωνιστούν έθιμα πολύ μικρότερης εμβέλειας από το ρουκετοπόλεμο. Μοιάζει ακατανόητο μα είναι φυσιολογικό.

Τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, ειδικά τα έντυπα που τροφοδοτούνται από τη διαφήμιση, αναδεικνύουν περιοχές με κατάλληλη βάση τουριστικών επιχειρήσεων για να θρέψει τις εκδόσεις τους. Έθιμα απ’ την Κέρκυρα, την Κρήτη ή ακόμα και τη Σκιάθο κυριαρχούν στη μάχη του ρεπορτάζ γιατί από αυτό στη συνέχεια θα τροφοδοτηθεί η συλλογή των απαραίτητων διαφημίσεων.

Το σημειώνω αυτό για να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα πως είναι δυνατόν το νησί να μένει τόσο πίσω σε δαπάνες προβολής σχετικά με άλλα μεγαλύτερα ή κατά πολύ μικρότερα του. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι ο νομός Μαγνησίας δαπανά για την προβολή της Σκιάθου απείρως μεγαλύτερα ποσά διαφημιστικής προβολής. Πάνω – κάτω τα ίδια με τα δικά μας είναι, μην πω και μικρότερα. Η ειδοποιός διαφορά, εκείνη που εν τέλει καθορίζει προς τα πού θα στραφούν οι προβολής ενδιαφέροντος των Μέσων, είναι η αχανής ιδιωτική δαπάνη διαφήμισης. Εκεί καθορίζονται τα πάντα. Μόνο που αυτό είναι το δικό μας αδύνατο σημείο. Για τη Χίο είναι σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς ούτε επαρκείς τουριστικές επιχειρήσεις υπάρχουν, ούτε η εποχικότητα τους αιτιολογεί οικονομική πρόβλεψη για διαφημιστική προβολή.

Όσο επομένως η επαγγελματική τάξη των τουριστικών επιχειρηματιών παραμένει ισχνή, θα αρκούμαστε στην ικανοποίηση της ολιγόλεπτης προβολής μαγικών εικόνων από το ρουκετοπόλεμο στα Αναστάσιμα δελτία ειδήσεων. Ας το συνειδητοποιήσουμε. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ