5.2.2015 18:03

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι έχασε τις εκλογές;

Στα διπολικά περιβάλλοντα, όταν υπάρχει αναμέτρηση, κάποιος κερδίζει, κάποιος αντίστοιχα χάνει. Στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ο διπολισμός επιβλήθηκε από την ίδια την κοινωνία. Μια αξιόμαχη τετράδα, με έναν εν ενεργεία υφυπουργό, μια εν ενεργεία βουλευτή, τον πρώτο σε σταυρούς προτίμησης περιφερειακό σύμβουλο και έναν πρώην δημοτικό σύμβουλο με πολύ δυνατή καταγραφή στην πρώτη του απόπειρα συμμετοχής στα κοινά, το πιο λογικό ήταν ότι να χώριζε στα τέσσερα την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της Ν.Δ..

Η άφιξη Μηταράκη ήταν ο καθοριστικός παράγοντας. Το βαρύ όνομα και η υποψία ότι ήταν υποψηφιότητα … αρχηγόσταλτη, ενεργοποίησε άλλου είδους αντανακλαστικά στην ίδια τη βάση της Ν.Δ.. Αυτόματα όσοι – και ήταν πολλοί – αρνούνταν να υποταχθούν σε υποψία «φυτεμένης» υποψηφιότητας, αναζήτησαν τον πόλο που θα μπορούσε να την κλονίσει. Σε συντριπτικό βαθμό ανατέθηκε ο ρόλος στο Στ. Μιχαηλίδη. Ίσως γιατί διέθετε και τις περγαμηνές μιας υποψηφιότητας να εκθρονίσει ένα φαβορί.

Η υποψηφιότητα Μιχαηλίδη συγκέντρωσε τελικά 4.300 ψήφους. Αριθμό που στις εκλογές του 2012 έδινε την έδρα με απόσταση ασφαλείας 600 ψήφων από το δεύτερο. Ποιες τάσεις συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Σταύρου ως πανίσχυρου πόλου;

  • η κοινωνική διαδρομή του, εκείνου και της οικογένειας του, στο νησί. Παραγωγική δουλειά από όπου κι αν πέρασε (Λιμεναρχείο – Σχολή Μηχανικών) με αποκορύφωμα την εξαιρετική δουλειά του στο Ίδρυμα «Μ. Τσάκος».
  • τα διαπιστευτήρια του στην κλειστή κοινωνία των Θυμιανών, τόπου καταγωγής του, όπου επικράτησε … μονοκούκι, αποσπώντας σημαντικό μερίδιο προσωπικών ψήφων από τη δεξαμενή του άλλοτε πανίσχυρου στον Άγιο Μηνά ΠΑΣΟΚ.
  • η λιτή και μη δαπανηρή προεκλογική του εμφάνιση. Με μοναδική παρουσία σε ένα φυλλάδιο και μια προεκλογική εκδήλωση δεν προκάλεσε όσους βλέπουν με καχυποψία το χορό των άδηλων εκλογικών πόρων.
  • η αποφυγή σφιχτού εναγκαλισμού του από τους κλασσικούς κομματανθρώπους. Όποιος ανέβαινε στο γραφείο του δεν έφευγε με σύμπτωμα … αναγούλας, καταγράφοντας με το μάτι του την παρουσία συστημικών κομματικών παραγόντων. Στηρίχθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, σε πρόσωπα του κλειστού του περιβάλλοντος και άφθαρτα από την πολιτική στοιχεία.
  • η διαχρονική κατάθεση εκ μέρους του επεξεργασμένων προτάσεων για μια σειρά σοβαρών θεμάτων της Χίου.

Ο Μιχαηλίδης κέρδισε ακόμα κάτι στις εκλογές. Η μομφή των αιώνια καχύποπτων συνέδεσε προεκλογικά την υποψηφιότητα του με δήθεν διάθεση παρεμβατισμού στην πολιτική μας ζωή εκ μέρους του καπ. Παν. Τσάκου. «Θα κάνουμε βουλευτή τον  άνθρωπο του Τσάκου;», ακούστηκε κατά κόρον.

Κι ο Σταύρος απέδειξε ότι η μομφή ήταν κακόβουλη.

Προστάτεψε το Ίδρυμα παραιτούμενος από τη θέση του διευθυντή του. Το κράτησε σαν κόρη οφθαλμού έξω από την προσωπική του απόφαση. Πουθενά δεν έγινε αντιληπτή παρέμβαση του εφοπλιστικού ομίλου υπέρ του, σε αντίθεση με άλλους που … βγήκαν στο κλαρί. Στο τέλος ένα από τα ερωτήματα την επόμενη μέρα της κάλπης ήταν «τι έκανε τελικά ο Τσάκος;» Κάτι που πιστώνεται και στον Καρδαμυλίτη καπετάνιο και στον μέχρι πρότινος διευθυντή του Ιδρύματος του, που παρέδωσε μάθημα ικανοτήτων διαχείρισης πολύ λεπτών καταστάσεων.

Σήμερα κανείς δεν ξέρει αν θα επιστρέψει στη θέση για την οποία αφιέρωσε άπειρες ώρες και πολύ μεράκι. Όλοι πάντως αναγνωρίζουν στο Μιχαηλίδη ότι ψήλωσε ακόμα περισσότερο το Ίδρυμα, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να βγαίνει αλώβητο ακόμα και από έναν εκλογικό κυκεώνα.

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο Στ. Μιχαηλίδης θεωρείται ηττημένος των εκλογών. Είδε τις μετοχές του να εκτοξεύονται στο πολιτικό χρηματιστήριο, πιθανά ακόμα περισσότερο αν υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ.. Κέρδισε συμπάθειες για το ύφος και του εκλογικού του αγώνα και της ικανότητας του με μαεστρία να απεμπλέκει τα εκλογικά απ’ τα επαγγελματικά. Όλοι πια αναμένουν ως καθοριστικές τις επόμενες κινήσεις του. Να διαπιστώσουν αν με την ίδια συνέπεια με το παρελθόν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης που του έδωσε η κάλπη. Κι αν έχει την ικανότητα να μην τον απογοητεύσει το γεγονός ότι έφτασε στην πηγή χωρίς να δροσίσει τα χείλη του, αλλά να συνεχίσει να παράγει ιδέες σύγχρονες όπου κι αν βρεθεί.

Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ