19.2.2016 16:01

Περίσσευμα καχυποψίας δια γυμνού οφθαλμού

• ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ – ΔΗΜΟΥ

Ο νομοθέτης είναι πεντακάθαρος. Φροντίζει να διαχωρίζει με σαφήνεια τα χωράφια (τις αρμοδιότητες) μεταξύ του Α’ και Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης. Να δεχτούμε πως καμιά φορά η πολυνομία έχει τις επιπτώσεις της και βάζει τις δικές της τρικλοποδιές, όμως σε γενικές γραμμές άλλες είναι οι ευθύνες διοίκησης της Περιφέρειας, άλλες του Δήμου.

Όρος απαράβατος για την πρόοδο ενός τόπου είναι η συνεργασία, αν μη τι άλλο μεταξύ των κορυφαίων φορέων του. Τις τελευταίες δεκαετίες στη Χίο ζούμε σχεδόν μόνιμα με την κατάρα της αδυναμίας επικοινωνίας. Και να πει κανείς πως τους δυο φορείς χωρίζει η απόσταση… Ανοίγει το παράθυρο του ο περιφερειάρχης κι ακούει την πρωινή καλημέρα που του λέει ο δήμαρχος, φερ’ ειπείν. Κι όμως, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;

Ακόμα και σε περιπτώσεις ομογάλακτων κομματικά αιρετών, με πιο τρανταχτή την πρόσφατη συγκατοίκηση Γανιάρη – Λαμπρινούδη, οι κορυφαίοι αιρετοί μας λειτουργούσαν με περίσσευμα καχυποψίας του ενός για τις προθέσεις του άλλου. Τις πιο πολλές φορές είχαν μια προκαταβολική, ανεξήγητη συγκρουσιακή στάση.

Ένα παρόμοιο πνεύμα έχει αρχίσει να στοιχειώνει και τις σχέσεις Κάρμαντζη – Βουρνού. Ουσιαστική αιτία δεν υπάρχει, πέρα ίσως από την καταφανή διαφορά φιλοσοφίας στον τρόπο διοίκησης. Ναι, δεν ταιριάζουν τα χνώτα τους, μα σάμπως τους ζήτησε κανείς να γίνουν πρώτοι φίλοι;

Όσοι διαβιούν κοντά σε δήμαρχο και αντιπεριφερειάρχη εύκολα οσμίζονται πως κάτι έχει αρχίσει να μην πηγαίνει καλά μεταξύ τους. Κι αν αυτό το κάτι συμβαίνει χωρίς ουσιαστικούς λόγους, φαντάζεστε ποια διάσταση θα λάβει μόλις προκύψει κι ένα θέμα σοβαρό.

Η αιτία;

Αναζητώντας κανείς την πραγματική αιτία της εκατέρωθεν καχυποψίας δεν θα εντοπίσει τίποτα άλλο από τα λεγόμενα «πρωτεία». Το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι».

Αν τούτη είναι η αφορμή, Βουρνούς και Κάρμαντζης πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν τους φταίει σε τίποτα η Χίος. Δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης πρέπει αμέσως να κάνουν φανερά βήματα άρσης της αίσθησης ότι δεν μπορούν με ευκολία να συνεργαστούν. Να πείσουν την κοινωνία πως παραγκωνίζουν τις όποιες προσωπικές αντιλήψεις καθαρά για το συμφέρον του τόπου.

Η πρόκληση του νέου ΕΣΠΑ είναι μεγάλη. Το νησί έχει ανάγκη ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς, οι οποίες πρωτίστως επιτυγχάνονται με τη συνεργασία. Διάθεση περιμένει ο κόσμος να δείξουν. Οι δυο φορείς αυτοδιοίκησης να δουλέψουν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Η κοινωνία του νησιού δε θα ανεχτεί κάτι διαφορετικό. Θα χρεώσει εξίσου και στους δυο μια προσωπική αποτυχία. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ