15.3.2016 15:36

«Όλοι μαζί», δεν έχουν κι άλλη επιλογή…

• ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ

Ξερίζωσαν τις επιφυλάξεις για το κοινό μέλλον τους και δοκιμάζουν μια νέα, πιο συνεργάσιμη αρχή στο συνδυασμό της δημοτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η απρόσμενη ήττα αφενός κι η επίκτητη δυσανεξία στον εσωτερικό διάλογο αφετέρου, είχαν δημιουργήσει εικόνα πρόωρης διάλυσης στην παράταξη «Όλοι μαζί για τη Χίο μας». Συμπτώματα που στο παρελθόν επισκίαζε η εξουσία είχαν αρχίσει να γίνονται ορατά στη δημόσια εικόνα της, άλλοτε με περιορισμένο ενδιαφέρον ακόμα και για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κι άλλοτε με εσωτερικούς καυγάδες που απλώς δεν έπαιρναν έκταση.

Η κατάσταση κινδύνευε να εκτραχυνθεί κι η σύγκλιση της ομάδας των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων την περασμένη Πέμπτη προϊδέαζε για σκηνικό Ελ Πάσο, με πολλούς να μην απέκλειαν ούτε το ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί η ηγεμονία Λαμπρινούδη.

Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και η για πρώτη μετεκλογική φορά γόνιμη συζήτηση εντός του συνδυασμού τον έβγαλε πολύ πιο συμπαγή από όσο έμοιαζε μέχρι σήμερα. Στο απουσιολόγιο χρεώθηκαν τρεις δικαιολογημένες απουσίες στους Παν. Στεφάνου, Αντ. Καλαγκιά και Γ. Λιγνό. Οι υπόλοιποι, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τη φοβία της παντοδυναμίας Λαμπρινούδη, εξέφρασαν, σε αυστηρό αλλά ήπιο τόνο τις αντιρρήσεις τους για τον τρόπο (μη) λειτουργίας του συνδυασμού, αποδέχθηκαν και δικά τους λάθη, αλλά από κανενός τη λογική δεν πέρασε η ιδέα μιας υπό σχεδίαση διάσπασης.

Διευκόλυνε ο Πολύδωρος

Καθοριστική για την ομαλή πορεία της συζήτησης για το μέλλον του συνδυασμού αποτέλεσε η τοποθέτηση Λαμπρινούδη. Ο πρώην δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να διεκδικήσει εκ νέου το Δήμο. Άφησε όμως και δυο ανοιχτά παράθυρα. Πρώτον να επανεξετάσει τη στάση του ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και την ως τότε διαμόρφωση ενός πιο ισχυρού κεντροαριστερού πόλου, υπονοώντας ότι τότε δεν θα τον αφήσει αδιάφορο μια δική του υποψηφιότητα σε εθνικό ψηφοδέλτιο. Και δεύτερον υπαινίχθηκε πως θα λειτουργήσει έντονα παραταξιακά, ακόμα κι αν χρειαστεί να αποσυρθεί από την ηγεσία και να δώσει τη μάχη από θέση απλού στρατιώτη, αν κριθεί απαραίτητο από την παράταξη.

Η ανοιχτή βεντάλια στις προθέσεις του και κυρίως η συνειδητοποίηση πως είναι πολύ πρόωρο να σχεδιάζει κανείς σε ορίζοντα βάθους τριών ετών, απονεύρωσε ακόμα κι όσους αισθάνονται να τους φεύγει ο πολιτικός χρόνος κάτω από τα πόδια κι έτσι οδήγησε το συνδυασμό «Όλοι μαζί για τη Χίο μας» στην απόφαση με ενότητα, καλύτερο σχεδιασμό και νέα δυναμική να πορευτεί το προσεχές διάστημα.

Μονοδιάστατη επιλογή

Το «πλήρωμα» του συνδυασμού αντελήφθη πως είναι αναπόφευκτη η κοινή πορεία πρωτίστως γιατί μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν, όπως ορθά λέει η λαϊκή ρήση. Συγκεκριμένα και ο Πολύδωρος ένιωσε την κρίσιμη ώρα πως ο βασικός κορμός των συνεργατών του δεν είναι δίκαιο να χρεώνεται αποκλειστικά την ήττα και οι δημοτικοί του σύμβουλοι πως ο Πολύδωρος εξακολουθεί να αποτελεί το ενοποιητικό στοιχείο της παράταξης, το πιο λαοφιλές της, που σφράγισε με την αυτοδιοικητική της πορεία την πρώτη δεκαπενταετία της δεύτερης χιλιετηρίδας του νομού.

Ένα ενδεχόμενο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ του Πολύδωρου και των «παιδιών» του σ’ αυτή τη φάση κανέναν δεν ωφελεί. Αποδυναμώνει και την πιθανότητα ανάκτησης από τον Λαμπρινούδη του ηγεμονικού του ρόλου και το μέλλον των … δελφίνων, αν σαν προίκα δεν λάβουν τη συμπαγή σημερινή δημοτική παράταξη.

Τακτική επαφή

Τελικά ως επιστέγασμα των καλών προθέσεων προέκυψε ένα τριμελές «διευθυντήριο» προεργασίας της στρατηγικής του συνδυασμού, αποτελούμενο από τους Στ. Καμπούρη, Β. Μυριαγκό και Ν. Νύκτα. Παράλληλα η δέσμευση του Πολύδωρου πως θα προσυνεδριάζουν στο εξής σε τακτική βάση κι όχι μισή ώρα πριν τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, κυριολεκτικά στο πόδι. Συγκεκριμένα συμφώνησαν ότι την παραμονή του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου θα βρίσκονται, θα συζητούν τα θέματα με άνεση χρόνου και θα προσέχονται στις συνεδριάσεις με ομογενοποιημένες θέσεις. Κριτήριο της επιτυχίας στο εξής θα είναι η τήρηση όσων συμφωνήθηκαν. Γιατί, αν δεν τηρηθούν, θα ανάψει το φυτίλι της αμφισβήτησης και θα δοκιμαστεί πιο έντονα η συνοχή του συνδυασμού. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ