29.1.2013 17:36

Οι παραλίες, τα έσοδα και … του κασίδη το κεφάλι

Στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε εκτενώς ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Αναπτυξιακής Ακινήτων. Οι πάντες εντυπωσιάστηκαν από τη διαπίστωση ότι πρόλαβε να σχηματίσει αποθεματικό με μια μόνο χρονιά λειτουργίας μετά την απόφαση εκχώρησης από το Δήμο Χίου των δικαιωμάτων διαχείρισης των παραλιών του.

Μ’ αυτό ως ερέθισμα άρχισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, συμπολιτευόμενοι και κυρίως αντιπολιτευόμενοι, να ζητούν να αποδίδει στο δημότη μέρος από όσα στερεί από το δημοτικό ταμείο. Σχεδόν όλοι κατονόμασαν την Παιδεία ως το χώρο διοχέτευσης των κερδών της, με τους Μ. Σκούφαλο και Ν. Νύκτα να επιμένουν κιόλας ιδιαίτερα.

Τι παρέλειψαν από το σκεπτικό τους; Ότι το … ψωμάκι  της η μονομετοχική δημοτική εταιρεία το βγάζει από τις παραλίες, κι οι τελευταίες και κυρίως οι ιδιώτες που τις νοικιάζουν και τα … ακουμπάνε έχουν και απαιτήσεις. Να υπάρχουν δυο ντουζιέρες, ένας ναυαγοσώστης, ένας στοιχειώδης χώρος στάθμευσης, μια τουαλέτα, ένας χώρος για να βγάζεις το μαγιό σου… Για να μην το εμβαθύνω για τις περιβόητες «γαλάζιες σημαίες».

Για όλα αυτά δεν ειπώθηκε κουβέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο, λες και η ανταποδοτικότητα δεν πρέπει πρώτα απ’ όλα να επιστρέφει σε εκείνους που αποδίδουν.

Πέρα από αυτό κανένας δεν σκέφτηκε ότι αυτή η οικονομική «μαγιά» που δημιουργήθηκε πρέπει να αξιοποιηθεί πολλαπλασιαστικά για την Εταιρεία. Με μέρος από τα έσοδα να μεριμνήσει να καταγραφεί και να αξιοποιηθεί στο σύνολο της η δημοτική ακίνητη περιουσία, μεταξύ άλλων τα πολλά κλειστά σχολεία που υπάρχουν στην περιφέρεια. Κι εκείνα με τη σειρά τους να αποδίδουν πόρους, που, δικαιωματικά, θα καταλήγουν και στην εκπαίδευση.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου ζορίζεται να κλείσει. Το βλέπουν όλοι τους. Αντιλαμβάνονται επίσης ότι οι διατιθέμενοι πόροι θα παραμένουν λιγοστοί για κάμποσα χρόνια ακόμη. Αυτή η μικρή κι ασήμαντη Δημοτική Εταιρεία θα έπρεπε να λειτουργεί ως μοχλός πολλαπλασιασμού των δημοτικών πόρων κι όχι, με διαπαραταξιακή συμφωνία, να σκορπούμε το αλεύρι με το που το δούμε να γεμίζει τον πάτο της γαβάθας μας. Μπορεί να το αντιληφθεί ο Φλάμος και οι συν αυτώ;

  • Οι φωτογραφίες, πάνω των Αγιασμάτων και εδώ της παραλίας Λιθίου, δανεισμένες από το πολύ αξιόλογο  www.facebook.com/khios.island.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ