8.10.2013 18:03

Οι Οινούσσες στη μετά Αγγελάκον εποχή

Στα χέρια του ιστορικού του μέλλοντος παραδίδεται η δημοτική θητεία του Ευαγ. Αγγελάκου στα μισά του 2014. Επί 16 χρόνια ο εφοπλιστής – δήμαρχος καθόρισε την τύχη του νησιού, άφησε το στίγμα του και την ιδιαίτερη κουλτούρα του. Είχε προειδοποιήσει έγκαιρα, από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, ότι κάπου εδώ τελειώνουν … τα ψωμιά του στο αυτοδιοικητικό σεργιάνι του και εμμένει στην άποψη αυτή. Το είπε καθαρά σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το μεταφέρει και στους στενότερους συνεργάτες του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα θα πρέπει να καθορίσουν και οι ίδιοι τα δικά τους βήματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς ιδιαίτερη πρεμούρα με το χρόνο, προετοιμάζει τις κινήσεις του ο Γ. Δανιήλ. Ο πρόεδρος του Σ.Φ.Ο., με την οκταετή εμπειρία ζεστής παρακολούθησης των θεμάτων, αισθάνεται έτοιμος για την επόμενη μέρα και δείχνει να έχει κατασταλάξει στις τομές που θεωρεί ότι είναι απαραίτητες σε σχέση με το σήμερα. Οδηγός των πεποιθήσεων του ότι οι Οινούσσες βρίσκονται σε χρονικό σημείο κρίσιμο για την ιστορία τους και την πληθυσμιακή τους επιβίωση και είναι αναγκαία η εκπόνηση σχεδίου συγκράτησης και σταδιακής επαύξησης του ενεργού της πληθυσμού.

Επιθυμία και πρόθεση του κ. Δανιήλ είναι να μην υπάρξει εκλογική σύγκρουση σε ένα τόσο μικρό Δήμο, των μόλις 600 ψηφοφόρων. Δεν είναι κάτι φυσικά που εξαρτάται αποκλειστικά από το χέρι του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει σπορά της αντίληψης αυτή τη φορά να σχηματισθεί ένα ψηφοδέλτιο αποκλειστικά στηριζόμενο σε μόνιμους κατοίκους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Ψαρών. Το σκεπτικό αυτό δείχνει να συμμερίζεται και ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος, Δημ. Λιγνός, έχοντας λάβει την απόφαση του να μην επαναδιεκδικήσει το Δήμο αλλά να στηρίξει όποια πιθανή ανάλογη πρωτοβουλία ευωδοθεί.

Το βέβαιο είναι ότι ένας ιστορικός κύκλος για τις Οινούσσες κλείνει με την οικιοθελή αποχώρηση Αγγελάκου. Με κάποιους βιαστικούς κριτές να θεωρούν ότι το μοντέλο εξ’ αποστάσεως διοίκησης ενός απομακρυσμένου νησιού δεν απέδωσε τα μέγιστα αλλά και κάποιους να συμφωνούν πως δύσκολα η Αιγνούσσα θα έβρισκε καλύτερο από τον παθιασμένο Ευάγγελο να την υπηρετήσει. Είπαμε, η Ιστορία οριστικά θα κρίνει. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ