5.5.2015 15:17

Ο ορατός κίνδυνος της εξ’ Ανατολών μονοκαλλιέργειας

Εθιστήκαμε να τον επικαλούμαστε όσοι πρεσβεύουμε ένα διαφορετικό μοντέλο τουρισμού για το νησί μας. Όσοι αντιλαμβανόμαστε ότι με ντιριντάχτα, μια καλαμαράκια και σουβενίρ … χοιρινό ζαμπόν δεν είναι εύκολο να πορεύεσαι εσαεί τουριστικά, δεν συγκαταλέγεσαι στους αναπτυσσόμενους τουριστικά προορισμούς, αν αυτός είναι στρατηγικός στόχος μας.

Το πρόσκαιρο παυσίπονο στην αγορά από την αυξανόμενη προσέλευση Τούρκων επισκεπτών στο νησί μας, σε συνδυασμό φυσικά με την μικρή οντότητα επιχειρήσεων προσανατολισμένων στον τουρισμό, δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως το λύσαμε το πρόβλημα μας, δεν είναι δα απαραίτητες κάποιες επιπλέον αναζητήσεις.

Το ταρακούνημα της περασμένης εβδομάδας ωστόσο ήταν προειδοποιητικός ήχος των σοβαρών και μόνιμων κινδύνων μεταβλητότητας μιας απόλυτης εξάρτησης, όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα. Αρκούσε μια ελληνική απερισκεψία για να σκορπίσει ανησυχία στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό. Ελεγχόμενη όμως η κατάσταση, γιατί προέρχονταν από τη δική μας πλευρά. Οι συνήθεις αντιδράσεις έφεραν την εύκολη αναδίπλωση των κυβερνητικών σχεδίων και η visa δεν αυξήθηκε.

Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που οι μεταβολές προέλθουν από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου; Ποια ισχύ θα έχουν οι αντιρρήσεις μας, αν η Τουρκία αποφασίσει να ρίξει τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία, κόβοντας τις τουριστικές γέφυρες μεταξύ των δυο χωρών για πολιτικούς ή διπλωματικούς λόγους;

Το σενάριο αυτό δεν το έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει, μάλλον όμως και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της μονοκαλλιέργειας δεν μπορεί να το αποκλείσει. Τότε εναλλακτικό πλάνο δεν υφίσταται. Οι επιχειρήσεις στο τόξο του τουρισμού απομένουν με πελατεία τους 6.000 και κάτι βορειοευρωπαίους, τους σθεναρά επιμένοντες στην επιλογή της Χίου. Αριθμός φυσικά ελάχιστος για να συντηρήσει όσους προσδοκούν από τον τουρισμό.

Η μέχρι σήμερα στρατηγική και των νέων τοπικών αρχών παρασύρεται από τα πρόσκαιρα οφέλη της αύξησης των Τούρκων επισκεπτών. Ρίχνει απλά σποραδικές, κλεφτές ματιές στην εκτός Τουρκίας τουριστική αγορά, σε μια τακτική επιφορτισμένη με ρίσκο υψηλού κινδύνου. Ο οποίος σήμερα μπορεί να μη γίνεται αντιληπτός όσο η τσέπη γεμίζει απ’ τη μετατροπή σε ευρώ της τουρκικής λίρας, θα κληθούμε όμως να τον αντιμετωπίσουμε αναπάντεχα και μη κατάλληλα προετοιμασμένοι. Κι οι συνέπειες τότε θα είναι καταστροφικές.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ