2.4.2014 16:15

Μια αυτονόητη συνέργεια μετατρέπεται σε εθνικό στόχο

Στην κατάσπαρτη από μνημεία και αρχαιολογικούς θησαυρούς χώρα έπρεπε η κοιλιά να παίξει … ταμπούρλο για να αντιληφθούμε ότι είναι αυτονόητη η σύνδεση της τουριστικής επιχειρηματικότητας με τα μαρτύρια του ένδοξου παρελθόντος μας.
Από χθες, συμπτωματικά απίστευτο, ως πρωταπριλιάτικο αστείο, πετύχαμε ως κράτος να διατηρούμε καθημερινά επισκέψιμους, επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 08.00 ως τις 20.00, τους βασικότερους 33 μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους, αυτούς με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Εθνική υπόθεση χαρακτήρισε το Πιλοτικό Πρόγραμμα ο υπουργός Πολιτισμού, Παν. Παναγιωτόπουλος. Και τούτο γιατί, πέρα από την επέκταση διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας, τοποθετείται και νέο εποχικό προσωπικό 1.122 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, αναμορφώνονται και επεκτείνονται τα πωλητήρια και τα πωλητέα είδη, βελτιώνεται η πρόσβαση των επισκεπτών, η λειτουργία των εκδοτηρίων και των αναψυκτηρίων, επιχειρείται συνολικά ένα νέο πολιτιστικό μάρκετινγκ, συνδέοντας τον πολιτισμό μας με την τουριστική επιχειρηματικότητα, την εθνική μας ταυτότητα με τη σύγχρονη ανάπτυξη.
Ο υπουργός, έχοντας πάντα δίπλα του τη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη, προανήγγειλε την επέκταση του προγράμματος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια. Με λίγα λόγια μπορούμε να ονειρευτούμε κι εμείς ότι τα μουσεία μας εδώ στο νησί σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν πιο πολλούς υπαλλήλους από επισκέπτες, θα γίνουν κυψέλες σύγχρονου πολιτιστικού αποθέματος, θα δημοπρατήσουν αναψυκτήρια και θα μπορεί ο καθένας στους χώρους τους, ειδικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο ή τον αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειού, να απολαύσει το καφεδάκι του ή να αγοράσει αναμνηστικά είδη που θα θυμίζουν την επίσκεψη του στη Χίο. 
«Η θέση μας είναι σταθερή: Η πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Από εκεί και πέρα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε αποδοτική συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.
Και σε όλους μας μένει η απορία. Για να συμβούν όλα αυτά τα αυτονόητα ήταν τελικά απαραίτητο να φτάσει στο κατώφλι της φτώχειας και της εξαθλίωσης ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ