29.2.2012 11:33

Και όλα τα … εις – ψία

Ο Ν. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ ΟΣΑ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΡΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

 
Απερισκεψία, καχυποψία και γενικώς όλα τα … εις –ψια, όπως περιγράφει σε μια από τις αθάνατες ατάκες του ο Ζήκος (Κ. Χατζηχρήστος) στον περίφημο «Μπακαλόγατο», συνομολόγησαν ώστε το βασικό αίτημα διεκδίκησης του τόπου να απαιτηθεί τρεις δεκαετίες ώσπου να δει φως στο τούνελ.
Απερισκεψία: στη Χίο ταυτιστήκαμε με το καινοφανές. Δεν είναι καλά και σώνει απαραίτητο ένα επαρκές αεροδρόμιο για να μας φέρει τον τουρισμό. Καλύψαμε τις εγγενείς συνολικές αδυναμίες του τουριστικού μας προϊόντος με τη θεωρία ότι δεν φέρνουν τον καλό τουρίστα οι συγκοινωνιακές υποδομές, εν προκειμένω για τον αλλοδαπό οι αεροδρομιακές, και φορτώσαμε επιπλέον κόστος μετακίνησης σε κάποιον που είχε να κάνει την επιλογή Χίο, Λέσβο, Κέρκυρα ή Ρόδο. Ουδόλως μας προβλημάτισε ποτέ γιατί την ώρα που εμείς κρίνουμε … αμελητέα ποσότητα έναν επαρκή διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης, σε άλλα νησιά του μεγέθους μας τον θεωρούν εκ των ουκ άνευ. Τις φωνές των άμεσα εμπλεκόμενων με το θέμα τουριστικών πρακτόρων τις κατατάξαμε στις γραφικές και αναπτυξιολάγνες, τις αφορίσαμε και τακτοποιήσαμε τη συνείδηση μας.
… και καχυποψία: αφότου επικράτησε η παραπάνω λογική, με την αγαστή συνεργασία των πρόθυμων τοπικών Μέσων Ενημέρωσης σπείραμε άφθονη καχυποψία. Πρόκειται για άλλοθι της κεντρικής εξουσίας, η οποία μας κοροϊδεύει γιατί δεν βρίσκει το λόγο να επενδύσει στη Χίο. Λησμονούσαν οι φορείς μιας τέτοιας αντίληψης ότι αθροιστικά οι πιστώσεις που διατέθηκαν στο νησί μας μόνο την τελευταία δεκαετία σε έργα ήσσονος σημασίας αρκούσαν για να φτιάξουν ως και τρία αεροδρόμια. Η καχυποψία εδραιώθηκε και δεν έγινε εφικτό ποτέ να ξεριζωθεί.
 
Συμφέροντα, σύλλογοι, Αριστερά
Στα προοριζόμενα για την επέκταση οικόπεδα του αεροδρομίου στήθηκε ένα άγριο παιχνίδι συμφερόντων. Αποκορύφωμα του η «ευλογία» του από τη Δικαιοσύνη, όταν εκτίναξε την τιμή απαλλοτρίωσης οικοπέδου που κατέληξε στην Πολεμική Αεροπορία, με φυσική συνέπεια να μεταβληθούν σε χρυσοφόρα και όλα τα υπόλοιπα.
Για να διαφύγει της οργής του κόσμου, η εισβολή των οικονομικών συμφερόντων πασπαλίστηκε με αρκετή δόση ιδεολογίας, αριστερής κατά προτίμηση, άρα και αγνής στη συνείδηση του Έλληνα.
Σύλλογος Φάρκαινας σε εναλλαγή με το Σύλλογο Οικολογίας και Περιβάλλοντος επέβαλαν την άποψη ότι τυχόν επέκταση καταστρέφει τον οικισμό του Κάμπου αρχικά, εισβάλλει βίαια στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας ή – το καλύτερο – έχει λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το αν πάρουμε το αεροδρόμιο και το πάμε στο Αίπος, τους Ολύμπους ή οπουδήποτε αλλού!
Στην περίπτωση του αεροδρομίου της Χίου βρήκε τέλεια εφαρμογή η άποψη ότι μπορεί η Αριστερά να μην κατέλαβε θέσεις εξουσίας, πλην όμως οι θέσεις της επιβλήθηκαν και κυριάρχησαν. Ορισμένοι από τους τοπικούς πολιτικούς ταγούς των δυο μεγάλων κομμάτων εντόπισαν στη μη επέκταση την προσφορά κλάδου ελαίας στις μειοψηφούσες πολιτικά ομάδες, πάντοτε χρήσιμες στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ή για τη δημιουργία συνθετικού προφίλ. 
 
Κερασάκι στην τούρτα
Όλα τούτα περιπλέχθηκαν με το σάπιο και ανίκανο μοντέλο διοίκησης της χώρας. Καθρέφτης του η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έκανε λες το παν για να αποτρέψει την επέκταση με τους μεγαλοσχεδιασμούς της ή την αδυναμία της να αντιληφθεί τι σημαίνει για τη Χίο ένα σύγχρονο αεροδρόμιο. Σε συνδυασμό με το δαιδαλώδες τοπίο των δικαστικών διαδρομών οδηγούσαν εκ του ασφαλούς στη ματαίωση του πιο ζωτικού έργου υποδομής για το νησί.
 
Το πείσμα κι η απάντηση
Η συνεργασία επί του θέματος των δυο τοπικών βουλευτών, με έντονο το στοιχείο του πείσματος αλλά και της μεθοδικότητας από την πλευρά τους, πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο. Να δοθεί παράταση ζωής με τις απαλλοτριώσεις.
Κι αν αύριο έχουμε διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης κατά 300 μέτρα μακρύτερο να αρχίσουμε να χτίζουμε ξενοδοχεία για τους τουρίστες που δεν θα έχουμε που να τους βάλουμε; Όχι φυσικά! Χρειάζεται να αποκτήσουμε άπαντες τουριστική συνείδηση, όμως η επέκταση ήταν και παραμένει η αναγκαία συνθήκη για να μπορείς με αξιώσεις να κάνεις όνειρα τουριστικά.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ