29.10.2012 10:16

Αν ήμουν στη θέση… του Κώστα Γανιάρη

… δε θα είχα περιορίσει το αίτημα μου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη χρηματοδότηση προγράμματος σποράς κτηνοτροφικών φυτών στα εναπομείναντα από τη φωτιά βοσκοτόπια. Θα κατέθετα ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης της δημιουργίας ενός κτηνοτροφικού πάρκου, στα πρότυπα στήριξης της πολιτείας του νομού Λακωνίας από τις φωτιές του 2008.
Αντιγράφω: «Κτηνοτροφικό Πάρκο είναι μία κοινόχρηστη περιοχή κτηνοτροφικής ζώνης, για την οποία έχει γίνει χωροταξική μελέτη οργάνωσής της. Η μελέτη αυτή προβλέπει τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής (εγκαταστάσεις, οδική πρόσβαση, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού, διαχείριση αποβλήτων κ.ά), ώστε να εγκατασταθούν κτηνοτροφικές μονάδες με τη θέλησή τους. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συστήσει αυτό τον αρμόδιο Φορέα που χρηματοδοτείται για να δημιουργήσει, να οργανώσει και να λειτουργήσει το Κτηνοτροφικό Πάρκο, σε κατάλληλη διαθέσιμη δημοτική ή δημόσια έκταση, με την υποχρέωση διατήρησης της λειτουργίας του χώρου για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Τα κτηνοτροφικά πάρκα αποτελούν ένα  εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου και δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις επαγγελματικής ενασχόλησης για τον κτηνοτρόφο».
Θα αναζητούσα την τύχη της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, όπως εφαρμόστηκε στη Σκάλα Λακωνίας κι, αν διαπίστωνα ότι έχει προχωρήσει, θα καλούσα τους κτηνοτρόφους για ενημέρωση. Η συνολική υποδομή των κτηνοτροφικού πάρκου θα είναι δωρεάν. Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους θα αναλάβουν σε ποσοστό 60% το κόστος κατασκευής των ιδιοκτησιών τους, δηλαδή των στάβλων τους, μέσα στη μονάδα. Το υπόλοιπο 40% θα είναι επιδοτούμενο, μέσω Σχεδίων Βελτίωσης.
Θα αναρωτηθεί κι ο Κωστής, όπως πιθανά κι ο καθένας, αν ζω σε ένα κόσμο ονειροπόλο, ασύνδετο με τη σημερινή πραγματικότητα. Μπορεί να ισχύει κι αυτό. Ίσως όμως να ζω και σε μια κοινωνία με πολύ χαμηλό τον πήχη του ονείρου και της διεκδίκησης.
ο θεσιθήρας 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ