6.9.2012 16:08

Αν ήμουν στη θέση του... Γιάννη Σπηλάνη

Θα αφιέρωνα τον αρχικό χρόνο της θητείας μου για να αποδείξω στους νησιώτες αν η Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής έχει πραγματικά λόγο ύπαρξης ή είναι το προκάλυμμα των εξουσιών στην πλήρη αδυναμία τους να κατανοήσουν και να χαράξουν διακριτές πολιτικές για τον ευαίσθητο νησιωτικό χώρο.
Το υπουργείο Αιγαίου παλιότερα και μετέπειτα η Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής εξελίχθηκαν σε θεσμούς πολύ περιορισμένης αρμοδιότητας. Στην ουσία εξαντλούσαν κεφάλαια και ρόλο στη διοργάνωση ορισμένων – περιορισμένης εμβέλειας- εκδηλώσεων παναιγαιακού χαρακτήρα και στα επιδοτούμενα ενδονησιωτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια ή στη μεταφορά νερού στα νησάκια που αυτό σπανίζει.
Α, εκπόνησαν και καμιά δεκαριά μελέτες για το τι εστί νησιωτική πολιτική και πώς αυτή προσεγγίζεται, ανατεθειμένες μια σε κάθε υπουργική θητεία, σα στάχτη στα μάτια ότι, δήθεν, κάτι καλό ξεκινά.
Ο νέος γενικός γραμματέας έχει το προνόμιο να γνωρίζει ότι τέθηκε επικεφαλής σε έναν άχρηστο θεσμό, όπως μέχρι σήμερα λειτουργούσε. Επιβάλλεται, επομένως, η πρώτη του ενέργεια να είναι η διαπίστωση αν αυτή η γραμματεία έχει ρόλο, ή υπάρχει για να ... παρκάρουν καμιά τριανταριά υπάλληλοι σε Μυτιλήνη και Αθήνα, άνευ αντικειμένου.
Προσωπικά εκτιμώ ότι έχει ρόλο και μάλιστα πολύ σημαντικό. Μόλις κατατίθεται κάθε νομοσχέδιο στη Βουλή να το ξεσκονίζει και να προσθέτει σε αυτό την επιταγή του συντάγματος για την ανάδειξη της νησιωτικής ιδιαιτερότητας. Μετά από κάποιες δεκαετίες θα καταστεί συνείδηση του κάθε υπουργείου και αυτόματα θα προβλέπεται. Έχει παράλληλα την ευθύνη να προτείνει τις νέες νησιωτικές στρατηγικές σε ένα δομημένο κράτος με στεριανή αποκλειστικά κοσμοθεωρία. Αν αυτά το υπάρχον σύστημα της γραμματείας είναι σε θέση να τα πετύχει, καλώς να τα επιχειρήσει. Αν πάλι διαπιστωθεί ότι αδυνατεί, ο κύριος γενικός οφείλει να διαλύσει το μύθο και να προτείνει ο ίδιος τη διάλυση της γραμματείας, για να πάψει να ρίχνει στάχτη στα μάτια των νησιωτών πως κάτι υπάρχει και γι αυτούς.
Θα είναι κορυφαία η συμβολή του όποιο από τα δυο κι αν πετύχει.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ