13.3.2015 16:53

Ικανοποίηση σε … μικρό καλάθι

• ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ – ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΧΙΟΥ

Ήταν προβλέψιμη η κατάσταση. Μονόδρομος η επιλογή της συνεργασίας. Απέμενε η κατάλληλη χρονική εκδήλωση της διάθεσης κι αυτή υπήρξε το διήμερο που προηγήθηκε με τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Καλογήρου και Κάρμαντζης κατέθεσαν σε πλεόνασμα τη διάθεση τους να αλλάξει το κλίμα και έπειτα από 3 και πλέον ώρες αμοιβαίων διευκρινήσεων συμφώνησαν ότι η συνεργασία είναι δρόμος χωρίς γυρισμό. Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Χίου ανέλαβε στη συνέχεια και το δύσκολο ρόλο να κατευνάσει τα πνεύματα και στον υπόλοιπο συνδυασμό, εκλεγμένο και μη. «Έγινε μια ειλικρινής πολύωρη και βασανιστική συνομιλία μεταξύ μας και συμφωνήθηκε να γίνει μια επανεκκίνηση για το καλό του συνδυασμού, της Χίου, της Περιφέρειας», ανακοίνωσε ενώπιον των υπολοίπων περιφερειακών συμβούλων λίγες ώρες πριν την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Στ. Κάρμαντζης.

Η ικανοποίηση των υπολοίπων για την εξέλιξη ήταν διάχυτη. Αυτό επιθυμούσαν και οι ίδιοι, να παραμεριστεί η καχυποψία και η αδυναμία συντονισμού και να δώσουν μια νέα ευκαιρία να αποδειχθεί πόσο τα χνώτα τους είναι ταιριαστά και σε θέση να αντέξουν το μακρύ διάστημα μιας πενταετούς συγκατοίκησης.

Σχεδόν στο σύνολο τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι εκδήλωσαν τη χαρά τους για την αλλαγή σκηνικού και τη βεβαιότητα τους ότι τώρα και οι ίδιοι θα λειτουργήσουν διαφορετικά, πολύ πιο αποδοτικά στα καθήκοντα τους.

Δεν ήταν εντελώς ανέφελη η συζήτηση. Πιο δύσπιστος από όλους εμφανίστηκε ο Γ. Ξενάκης, ο οποίος επίσης ανέφερε ότι θα χαρεί πολύ αν ένας νέος κώδικας επικοινωνίας επικρατήσει μεταξύ του συνδυασμού, συμπλήρωσε όμως ότι κρατά μικρό καλάθι μέχρι να δει πρακτικά δείγματα γραφής. Έγινε και πιο συγκεκριμένος, επί προσωπικού, φέρνοντας παραδείγματα μέσα από τα οποία φαίνονταν πως αποκλείονταν ακόμα και από δράσεις που, λόγω επαγγελματικής φύσης, μπορούσε να συνεισφέρει. «Έχω φτάσει στο σημείο να νοιώθω για πρώτη φορά άχρηστος στη ζωή μου», ήταν το παράπονο του, το οποίο βέβαια άγγιζε και πολλούς άλλους.

Η περιφερειάρχης φάνηκε από την αρχή διατεθειμένη να φύγει από τη Χίο έχοντας σφυρηλατήσει την ενότητα του συνδυασμού της. Παραδέχθηκε ότι γίνονται και λάθη και προέτρεψε τους Χιώτες συνεργάτες της να σηκώνουν πιο συχνά το τηλέφωνο είτε απευθυνόμενοι στην ίδια, είτε στο επιτελείο της.

Έτσι, έπειτα από την έντονη ζύμωση που προηγήθηκε πήραν κανονικά μέρος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως μια συμπαγή και αδιαίρετη ομάδα. Τέλος καλό, όλα καλά. Με το ερωτηματικό για την αντοχή των καλών διαθέσεων να κρίνει πια την έκβαση της υπόθεσης.

Τους έβαλε … άσκηση

Η λύση μιας εκκρεμότητας διαρκείας τέθηκε επίσης από τους περιφερειακούς συμβούλους της Χίου στη Χρ. Καλογήρου. Δεν είναι άλλη από τη δέσμευση ότι θα δημιουργηθεί Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας (με αναπάντητο το ερώτημα αν θα πρέπει να παραμείνει η ΕΝΑ Χίου ή υπάρχει συμφερότερη λύση) με έδρα τη Χίο.

Η Χρ. Καλογήρου δεν αρνήθηκε ότι η υλοποίηση της δέσμευσης ήρθε ο καιρός να γίνει και ζήτησε από τους Χιώτες συνεργάτες της να της καταθέσουν πρόταση για το ιδεατό σχήμα. Κάποιοι ήδη άρχισαν να … σκαλίζουν την υπόθεση, να ζητούν τα δεδομένα της ΕΝΑ Χίου για να καταλήξουν αν το σενάριο της διατήρησής της είναι βιώσιμο ή πρέπει να οδηγηθούμε σε διαφορετικό σχήμα.

Ένα περίγραμμα οριζόντιας διοίκησης

Τη …μισή Μυτιλήνη κουβάλησε στη Χίο η Χρ. Καλογήρου στο τριήμερο της παραμονής της. Μια έγνοια της ήταν να κλείσει το ενδοπαραταξιακό μέτωπο, μια δεύτερη το τριήμερο να είναι άκρως εποικοδομητικό προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά θέματα της Χίου.

Μαζί της οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων και Υποδομών Θοδ. Βαλσαμίδης και Διοικητικού και Οικονομικού Χρ. Αργυρίου. Επίσης οι γενικοί διευθυντές Ανάπτυξης, κ. Παρασκευάς, Τεχνικών Έργων κ. Σπανέλης, Αγροτικής Οικονομίας κ. Ψαριανός και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Ν. Κωστόπουλος.

Με τη δική τους συνοδεία - και φυσικά του Στ. Κάρμαντζη και των αντίστοιχων προϊσταμένων των Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου - επισκέφθηκαν χθες όλα τα σε εξέλιξη έργα του νομού, είδαν τις «πληγές» του οδικού δικτύου και δόθηκαν οι κατευθύνσεις για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ