14.7.2015 16:17

Η συμφωνία τέμνει και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Μέχρι προχθές το κομματικό στράτευμα του ΣΥΡΙΖΑ και στη Χίο ήλπιζε πως βλέπει έναν εφιάλτη, όπου να ‘ναι θα ξυπνήσει και η πραγματικότητα θα είναι πολύ διαφορετική, ταιριαστή με τις χρόνιες πεποιθήσεις του.

Από χθες με την υπογραφή της πιο βαριάς συμφωνίας από καταβολής μνημονίων ξεκίνησαν τα όργανα. Επίσημα η Συντονιστική δεν έχει  συγκληθεί. Η ηγετική της ομάδα φρονεί ότι οι εν θερμώ συζητήσεις εγκυμονούν κινδύνους. Δεν υπάρχει άλλωστε επίσημη ενημέρωση από το κόμμα για το τι ακριβώς … εκχωρήθηκε και τι κερδήθηκε από τη διαπραγμάτευση.

Η ανταλλαγή απόψεων επομένως περιορίζεται στο φιλόξενο στέκι των social media, εκεί άλλωστε που διαπρέπει η νεότερη γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τη φωτιά πυροδότησε άρθρο του Αλ. Γαϊτάνου, «Σε αυτήν την Ευρώπη η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση και οι Έλληνες καμία προοπτική. ΤΩΡΑ ρήξη και άμεση αποχώρηση από τη λυκοσυμμαχία του Κεφαλαίου και των νεοναζί πολιτικών εκφραστών του», κατέληγε.

Χρήσιμη η σιωπή

Η απάντηση ήρθε αμέσως από το Γ. Καλογερά: «Σύντροφε Αλέκο το πιο χρήσιμο που απαιτούν αυτές οι ιστορικές στιγμές για τη χώρα είναι να σιωπήσεις. Θα έχεις όλο το χρόνο να μιλήσεις στους συντρόφους εντός του κόμματος όταν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ενημερώσουν το λαό και το κόμμα».

Η σιωπή συνενοχή 

Εξίσου άμεσος και ο αντίλογος από τον Παν. Δημητρακόπουλο: «Σ. Γιάννη στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει η "σιωπή είναι χρυσός", αλλά η "σιωπή είναι συνενοχή". Αναρωτιέμαι αν πιστεύεις ότι η ενημέρωση που έχουμε είναι ελλιπής και γι' αυτό "αδικείται" ο πρωθυπουργός για τη στάση του... Αναρωτιέμαι αν πιστεύεις ακόμα ότι δεν υπογράφεται μνημόνιο... άλλο ένα από αυτά στα οποία αντιτάχθηκες με σθένος. Αναρωτιέμαι αν πιστεύεις ακόμα ότι δεν εκποιείται η χώρα με τον "νεο" ΤΑΙΠΕΔ για το οποίο βράχνιασες να φωνάζεις αντιδρώντας... Και όλα αυτά στο όνομα της Αριστεράς. ΟΧΙ σ. Γιάννη. Διαφωνώ. Οι ιστορικές στιγμές για τη χώρα, για τα λαϊκά στρώματα, για όλους εκείνους που συμπορεύθηκαν μαζί μας σε δύσκολες συνθήκες στο μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ στη λιτότητα και τα μνημόνια, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΙΩΠΗ. Απαιτούν εγρήγορση, λόγο, δράση... ....για να σωθεί ό,τι σώζεται, αν σώζεται, από την χαμένη ηθική της "Αριστεράς". Γιατί με όλα ετούτα επιχειρείται να χαθεί και το σπουδαιότερο, η ειδοποιός διαφορά της Αριστεράς, η ηθική».

Έτοιμοι για αποχώρηση

Η συναίσθηση των κοινών αγώνων, οι πρόσφατες μνήμες από το νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα και η σφυρηλάτηση ανθρωπίνων σχέσεων στα πέτρινα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προς το παρόν μπλοκάρει τον εμφύλιο σπαραγμό. Το πεπρωμένο όμως φυγείν αδύνατο.

Από τις ως τώρα τοποθετήσεις τις επιλογές της «Αριστερής Πλατφόρμας» δείχνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν οι: Αλ. Γαϊτάνος, Παν. Δημητρακόπουλος, Γ. Παγούδης, Δημ. Λαβατσής και Παν. Καβύρης. Αμφίβολο είναι αν μαζί τους θα βρεθεί και ο Αρ. Τύμπας, ο οποίος επίσης έχει εκφράσει τις σοβαρές ενστάσεις του για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Αντίθετα ψυχραιμία συνιστούν οι … παλιές καραβάνες, Β. Μιχαλοπούλου, Γ. Καλογεράς, Δημ. Αθαασόπουλος, Φρ. Σέργης, Ευαγ. Μανιτσούδη.

Το ρήγμα μοιάζει τεραστίων διαστάσεων. Θα εξαρτηθεί φυσικά το εύρος του από τις εξελίξεις εντός των προσεχών εικοσιτετραώρων. Προβλέπω πάντως να τους δούμε από δυο κόμματα… συντρόφους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ