22.5.2015 13:32

Η περιπέτεια ενός χρήσιμου οικοπέδου

Ντόρος πολύς γίνεται για το αν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες πώλησης του οικοπέδου ιδιοκτησίας Νοσοκομείου πίσω από τα Lidl, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν το παρελθόν του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του.

Αν σκαλίζαμε τα νοσοκομειακά κιτάπια ως το 2008 θα διαπιστώναμε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο, η προσδοκία πώλησης του οποίου υπολογίζεται να φέρει κάπου στις 400.000 ευρώ στα ταμεία του «Σκυλιτσείου», δεν ανήκε στο Νοσοκομείο! Από το 2002 ο τότε διοικητής του, Ν. Χρήστου το είχε παραχωρήσει δωρεάν στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία είχε τη φαεινή ιδέα να αξιοποιήσει τη μεγάλη έκταση για αθλητικές εγκαταστάσεις. Για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους, υποθέτω, επειδή η τότε νομαρχιακή αρχή ουδέποτε είχε σοβαρό σχεδιασμό για ένα τέτοιο εγχείρημα, το οικόπεδο ουδέποτε αξιοποιήθηκε.

Παρέμενε στην πλήρη κυριότητα της Νομαρχίας μέχρι το 2008, όταν και πάλι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση χτύπησε την πόρτα του «Σκυλιτσείου» ζητώντας οικόπεδο 17 στρ. στα Λολόδεντρα για να στεγάσει εκεί το νέο ΕΠΑΛ. Ο τότε διοικητής, Γ. Ξενάκης, είχε τη διαφορά από το Ν. Χρήστου ότι … δεν χάριζε. Έκανε συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης των 17 στρ. στη Νομαρχία, αναγνωρίζοντας τον κοινωφελή σκοπό, θέτοντας ως όρο ότι αν μέσα σε μια 5ετία δεν πιάσουν δουλειά οι εκσκαφείς για τη θεμελίωση του, το οικόπεδο θα επέστρεφε στο «Σκυλίτσειο». Παράλληλα, εκμεταλλεύτηκε την … ανάγκη της Νομαρχίας και έθεσε ως όρο την επιστροφή του οικοπέδου πίσω από το Lidl, για το οποίο, όπως εξήγησα, είχε περιέλθει πια στην κυριότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τη … δωρεά του Ν. Χρήστου.

Κάποιες μικρές λεπτομέρειες της ιστορίας είναι ορισμένες φορές χρήσιμες. Απλούστατα διότι σήμερα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η «πονηριά» Ξενάκη εκείνη την περίοδο, σήμερα το Lidl δεν θα χτυπούσε την πόρτα του «Σκυλιτσείου» για να αγοράσει το οικόπεδο αλλά την πόρτα της Περιφέρειας, φυσικής διαδόχου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ