9.2.2016 15:24

Η ντρίμπλα παγίδα

Οι εξελίξεις για την αναγκαστικότητα της Ε.Μ.Χ. έχει λάβει διαστάσεις έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Ιδιαίτερα όσον αφορά στις νομαρχιακές των κομμάτων στη Χίο, οι εντυπώσεις σε επίπεδο ανακοινώσεων δίνουν και παίρνουν και μια πρώτη γεύση πήραμε τις προηγούμενες ημέρες στον χαρτοπόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η Ν.Δ. θέτει θέμα τοπικών προτεραιοτήτων ζητώντας επ’ ουδενί να μην ανοίξει μια τέτοια συζήτηση που θα αφορά στην αλλαγή του καθεστώτος στον Συνεταιρισμό. Μάλιστα τα έριξε ευθέως στον Ανδρ. Μιχαηλίδη ζητώντας του να πράξει οτιδήποτε δυνατό προκειμένου να μην περάσει η οδηγία της Ε.Ε. που μια έρχεται και μια φεύγει από το προσκήνιο.

Δεν περίμεναν όμως ότι το «φάουλ» σε αυτή τη φάση δεν προέρχεται από τον αντίπαλο αλλά εξ ιδίων...

Ο Ανδρ. Μιχαηλίδης πιάστηκε διαβασμένος και με μια απάντηση, εξέθεσε τις προθέσεις των γαλάζιων στο θέμα.

Που στάθηκε; Μα στις δηλώσεις του βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ. Παύλου Βογιατζή που από βήματος της Βουλής ζήταγε επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά, εδώ και τώρα άρση των αναγκαστικών συνεταιρισμών με βάση το γεγονός ότι αποτελούν «ελεγχόμενα μονοπώλια»....

Και μπορεί ο κ. Βογιατζής να είχε στο μυαλό του τα συμφέροντα των συνεταιριστών της Λέσβου, δεν σκέφτηκε όμως πόσο το ζήτημα «καίει» την Ένωση Μαστιχοπαραγώγων... Και εκεί, την πάτησαν και οι γαλάζιοι που πιάστηκαν απροετοίμαστοι.

Κανένας εφησυχασμός

Ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών γνώριζε πριν, γνωρίζει και τώρα που έχει αναλάβει τον Συνεταιρισμό ότι το θέμα της αναγκαστικότητας δεν θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας από το προσκήνιο.

Στις πολιτικές και στην λογική της Ε.Ε. δεν υπάρχει ζήτημα «αναγκαστικού Συνεταιρισμού». Αντίθετα, πρυτανεύει η λογική της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων ή την παρουσία μονοπωλίων. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντα στην Ένωση ήλπιζαν ότι με δεδομένες τις άλλες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα νησιά, το θέμα της αναγκαστικότητας της Ε.Μ.Χ. δεν θα έμπαινε σε μνημονιακήαντζέντα, δεν θα αποτελούσε προαπαιτούμενο για τη χώρα, καθώς ελάχιστες περιπτώσεις τέτοιων Συνεταιριστικών Σχημάτων απαντώνται πλέον. Να όμως που δεν είναι έτσι... Και αν τώρα μπορούν κατά κάποιο τρόπο να εφησυχάζουν για το γεγονός ότι μάλλον δεν προχωράει, κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα επανάλθειάυριο ή μεθαύριο τελεσίδικα.

Γι’ αυτό άμεσα η Ε.Μ.Χ. οφείλει να προσδιορίσει τα επόμενα βήματά της. Μια μάχη δεν κερδίζει έναν πόλεμο και μια καθυστέρηση δεν σημαίνει ότι απομακρύνει τον κίνδυνο. Υπάρχει λοιπόν οπλοστάσιο επιχειρημάτων για να αντιπαρατεθεί στο μέλλον μια νέα συζήτηση για το θέμα; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ