10.10.2013 15:24

Η ισοπεδωτική λογική της αγοράς

Ορίζουν το πρόβλημα της χώρας ως αμιγώς πολιτικό. Ουδέν ψευδέστερο! Έχει ανεπανόρθωτα προσβληθεί το dna μας, δρα ο ιδιώτης με τον ίδιο περιοριστικό τρόπο που επινόησε ο δημόσιος τομέας.

Δεν μου προξενεί καμία κατάπληξη το αποτέλεσμα της υπό τον αντιπεριφερειάρχη Χίου σύσκεψης για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές. Ήταν πράγματι προδιαγεγραμμένο. Εδώ και δεκαετίες τα ηνία του εμπορικού κόσμου έχουν περάσει στα χέρια όσων ορίζουν ταβάνι στο γενικό μέσο όρο αντίληψης για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια αγορά. Κι ο μέσος όρος αυτός, τουλάχιστον στο νησί μας, καθορίζεται από την κοσμοαντίληψη ότι εμπόριο είναι ό,τι μας αφήνει τα προς το ζειν, χωρίς να διαταρράσει την προκαθορισμένη καθημερινότητα μας. Με απλά λόγια η ηγεσία του εμπορικού κόσμου επιδιώκει να ορίσει φραγμούς, ένα πλαφόν στο εμπορικό δαιμόνιο, αλληλένδετο πάντα και με τις ώρες που διαθέτει ο κάθε έμπορος για την ανάπτυξη των στόχων του.

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπερασπίστηκε τη φλόγα, τη διάθεση, την ευρηματικότητα μέρους των μελών της. Ποτέ δεν υπήρξε πρότυπο ο έμπορος που ξεκινά από χαμηλά, απλώνει διαρκώς τις φτερούγες του, δημιουργεί πλούτο για τον ίδιο αλλά και θέσεις εργασίας για τους τριγύρω του. Μόνιμα τάχθηκε στο πλευρό του αδύναμου. Εκείνου ή εκείνης που έβλεπε το μαγαζάκι του ως το ραχάτι του, το μέρος που θα βγάλει το δικό του δημόσιο οκτάωρο, επουδενί χωρίς να θυσιάσει το μπάνιο του το καλοκαίρι ή την Κυριακάτικη κοινωνική συνεύρεση στο προαύλιο της Εκκλησίας. Αυτή την αγορά προασπίζεται η ηγεσία του εμπορικού κόσμου της Χίου, την αγορά των αντικινήτρων, της απαγόρευσης κάθε … πτήσης για όποιον θέλει κάτι περισσότερο. Δική της η επιλογή, δικά της και τα αποτελέσματα των επιλογών της.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ