1.10.2013 16:45

Η Χίος δεν θέλει να το πιστέψει

Ως πότε να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου; Θα ‘ρθει η στιγμή που η σκιά σου θα φανεί πίσω απ’ αυτό.

Τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης της Χίου δεν έπεσαν από τα σύννεφα στη δημοσιοποιίηση της είδησης της σύλληψης του καπ. Λουκά Κτιστάκη για φορολογικές εκκρεμότητες στις Η.Π.Α.. Ήταν για όλους κοινό μυστικό εδώ και μήνες, από τότε που εξαφανίστηκαν τα ίχνη του καπετάνιου από το νησί.

Η χωρίς καμία προσυνενόηση της αποσιώπησης της είδησης δεν έχει να κάνει με την εξακρίβωση του περιστατικού. Ήταν καθαρά μια εσωτερική κοινή παρόρμηση, σαν η Χίος να μη θέλει να πιστέψει την ταλαιπωρία στο μεγαλύτερο σύγχρονο ευεργέτη της.

Ο καπ. Λουκάς, αυτόν που γνωρίσαμε εδώ, κι όχι τον άλλο που εξετάζει η Δικαιοσύνη στις Η.Π.Α., είναι η τελείως διαφορετική όψη του ανθρώπου που βρέθηκε με χρήματα στην τσέπη. Διέσωσε το Αργέντικο, κληροδότησε μια ολόκληρη εποχή, της ακμής της γενουοκρατίας στο νησί μας, μα προπαντός είναι ο συντρέχτης κάθε ανύμπορου. Ελάχιστες οι παρεμβάσεις του από κομποφανία. Ποτέ δεν σκέφτηκε ότι η δωρεά του εκπίπτει των φορολογικών του υποχρεώσεων, άρα μία η άλλη, και δεν πληρώνει και λιβανίζεται. Είναι απ’ τους ανθρώπους που στάθηκε στο πλευρό όποιου ένοιωσε την ανάγκη του και χτύπησε την πόρτα του. Με τη σταθερή εντολή του: «μη σου ξεφύγει κουβέντα... Εγώ κι εσύ το γνωρίζουμε!».

Αυτός είναι ο Κτιστάκης που γνώρισα κι εγώ κι η Χίος όλη. Για αυτό, παγωμένη απ’ το μαντάτο, το ήξερε μα δεν ήθελε να το πιστέψει.

Μα και τώρα, που ουδέν κρυπτόν από το διαδίκτυο, πάλι δε θα βιαστεί να πετάξει στην πυρά τον αληθινό συντρέχτη της. Θα κάνει υπομονή να ακούσει όσα έχουν συμβεί κι από το δικό του στόμα, μόλις η περιπέτεια του ολοκληρωθεί. Και θα περιμένει την επιστροφή του για να του αποδείξει ότι, ακόμα κι αν τα λάθη βαραίνουν μια προσωπικότητα, δεν είναι από μόνα τους ικανά να σβήσουν μια ιστορική διαδρομή με διαρκή προσφορά. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ