Παραπολιτικά

7/2/18 11:59

τελ. ενημ.: 7/2/18 11:59

Η ευθύνη των τριών ιεραρχών

Το δικό τους κοινό μπλοκ σχημάτισαν οι τρεις ιεράρχες του Βορείου Αιγαίου στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Οι Χίου, Σάμου και Λέσβου εθεάθησαν και απαθανατίστηκαν από το φακό να πορεύονται ομαδικώς με κατεύθυνση προς την εξέδρα, σαν να έστελναν κοινό μήνυμα ότι το Βόρειο Αιγαίο συμπαρίσταται ομόθυμα στον αγώνα της Μακεδονίας.

Καλή και … άγια η συμβολική τους κίνηση. Η Εκκλησία απέδειξε σε όσους αμφισβητούν τη δυναμική της ότι είναι ακόμα σε θέση να διαδραματίζει ρόλο καταλύτη στις εξελίξεις. Ιδιαίτερα όταν διαθέτει Επισκόπους με έφεση να μην αποδέχονται με ευκολία τον περιορισμό του ρόλου τους.

Στο Βόρειο Αιγαίο, όμως, ζούμε εθνική απειλή μεγαλύτερης έντασης – κατά την ταπεινή μου άποψη – με κινητήριο μοχλό τη μεταναστευτική κρίση. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι οι … ενταφιασμένες διεκδικήσεις των γειτόνων για το Αιγαίο … αναστήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια.

Δεν είδαμε μέχρι στιγμής τους Μητροπολίτες μας, με εξαίρεση ένα – δυο ξεσπάσματα του Σάμου Ευσέβειου, να αναλαμβάνουν κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία αφύπνισης των κοινωνιών κατ’ αρχήν. Υποτιμούν τον κίνδυνο ή δεν τολμούν να σηκώσουν εκείνοι το λάβαρο της αντίδρασης, διαπιστώνοντας Ευρώπη και κυβέρνηση απρόθυμες να συζητήσουν καν κινήσεις που δεν θα καταδικάσουν εσαεί τα νησιά μας; Εντάξει με τη Μακεδονία, Σεβασμιώτατοι. Για το Βόρειο Αιγαίο τσιμουδιά;

 

Σχόλια άρθρου: 0