18.2.2015 17:36

Η επιστολή για τους τύπους …

Με τη συμπλήρωση 6 μηνών στην παγκέτα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Κλ. Χρύσης έκρινε σκόπιμο να απευθυνθεί στους συναδέλφους του. Με μια επιστολή τους ευχαριστεί για την άριστη συνεργασία τους και τους επισημαίνει τρία … παραπτώματα που θα πρέπει να εξαλειφθούν για να διατηρηθεί «το υψηλό επίπεδο των συνεδριάσεων».

Διαβάστε αρχικά τι τους λέει:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από 6 μήνες ανάληψης της προεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου, επικοινωνώ μαζί σας για να σας ευχαριστήσω κατ’ αρχήν για την άριστη συνεργασία μας, συγχρόνως όμως για να σας υπενθυμίσω στοιχειώδεις κανόνες, η τήρηση των οποίων θα συντελέσει στην ευπρεπή λειτουργία του Σώματος κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Ας μην ξεχνούμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις για το Δήμο μας, τις οποίες καλούνται στη συνέχεια να εκτελέσουν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι Υπηρεσίες του Δήμου.

Θα σας παρακαλούσα λοιπόν, σεβόμενοι το θεσμό και τους δημότες που είναι παρόντες στις συνεδριάσεις, να δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα α) αποφυγής του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους του Δημαρχείου, β) θέσης των κινητών τηλεφώνων σε αθόρυβη λειτουργία και πραγματοποίησης συνομιλιών σε αυτά εκτός αιθούσης, γ) παραλαβής παραγγελιών (καφέ, αναψυκτικών κ.λπ.) επίσης εκτός αιθούσης.

Τηρώντας τα ανωτέρω έχω την άποψη ότι θα κρατήσουμε το υψηλό επίπεδο των συνεδριάσεων, υποσχόμενος ότι από την πλευρά μου θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, με σωστή επιλογή των προς συζήτηση θεμάτων και τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, του οποίου παρεμπιπτόντως σας γνωρίζουμε ότι επίκειται τροποποίηση το προσεχές διάστημα». 

 

… και η αποσιώπηση της ουσίας

Λέτε να προεδρεύει σε διαφορετικό Δημοτικό Συμβούλιο ο Κλέαρχος και να μην το έχει καταλάβει; Γιατί σ’ αυτό που παρακολουθούμε εμείς και οι συνδημότες μας μόνο το savoir verve δεν είναι το πρόβλημα.

Για να αποκτήσουν «υψηλό επίπεδο» οι συνεδριάσεις είναι αναγκαία από όλους η συναίσθηση του χρόνου. Κι αυτή μονίμως χάνεται. Η ενοποίηση των Δήμων έσπρωξε σε μηνιαίες συνεδριάσεις θεματολογία η οποία χωρούσε σε 8 διαφορετικά Δημοτικά Συμβούλια κατά το παρελθόν και τότε με εξίσου έντονο το πρόβλημα του χρόνου. Για να παρακαμφθεί το εμπόδιο υιοθετήθηκαν διαδικασίες «ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσατε» από την περασμένη δημοτική αρχή. Ευνοούσε ιδιαίτερα η ουσιαστική απουσία αντιπολιτευτικού ενδιαφέροντος. Τώρα…

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι νέοι της δημοτικής αρχής αρέσκονται να μηρυκάζουν μέχρι και τον προορισμό του τελευταίου ευρώ. Ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Πολύδωρου βγάζουν τώρα το άχτι του … φίμωτρου που είχαν τόσα χρόνια. Και οι συνδυασμοί της ελάσσονος μειοψηφίας συχνά μπερδεύουν το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου με άλλων χώρων πολιτικά βήματα.

Ο διάλογος αγγίζει τα όρια του εξαντλητικού και τελικά δυσκίνητου για ένα όργανο που θα πρέπει κάποτε να διαβουλευτεί και για θέματα πέραν της τυπικής επικαιρότητας. Αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Κλέαρχος επιχείρησε αναποτελεσματικά να το τιθασεύσει με την τοποθέτηση ρολογιού και πολύ φοβάμαι ότι κάπου εκεί εξαντλούνται οι προσπάθειες του.

Το «υψηλό επίπεδο» των συνεδριάσεων θα επιβληθεί μόνο όταν το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων συμφωνήσει να βρεθούν πρακτικοί τρόποι διαχείρισης του προβλήματος. Να φέρω ένα παράδειγμα; Να αποστέλλεται η πρόσκληση ακόμα νωρίτερα στους συμβούλους και με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων δυο ημέρες πριν τη συνεδρίαση εκπρόσωποι τους να συμφωνούν, παρουσία του προέδρου, ποια θέματα ψηφίζονται ομόφωνα (η συντριπτική πλειοψηφία) ώστε να μη γίνεται λόγος καν για αυτά στη συνεδρίαση.

Κυρίως να γίνει επισήμανση στους καταχραστές του βήματος πως η αντίληψη τους ότι με τον τρόπο αυτό χτίζουν πολιτικό μέλλον συγκρούεται με την αξιοπιστία του θεσμού και πρέπει κάποτε να διαλέξουν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ