6.2.2017 10:28

Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης

• ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Π.Σ. ΧΙΟΥ

Το πλούσιο παρασκήνιο για την επικράτηση στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα, από τις σχεδόν καθημερινής βάσης μετατροπές στη σύνθεση της διοίκηση της, σε σημείο να προκηρύσσονται εκλογές αναπλήρωσης κενών θέσεων στη σημερινή διοίκηση. Το «κουκί» της Ε.Π.Σ. Χίου για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διεκδικείται και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές (Ολυμπιακός και σύμμαχοι απ’ τη μια, συνένωση δυνάμεων Παναθηναϊκού – ΠΑΟΚ – ΑΕΚ από την άλλη) και η πρόσφατη θητεία του Γ. Σαρρή στο πηδάλιο της ΕΠΟ παρέχει πρόσθετο ενδιαφέρον προς τα πού θα γύρει η Χίος.

Μέσα σ΄ όλο αυτό τον κυκεώνα ήρθε να προστεθεί και η έντονη διάθεση νυν ή πρώην πολιτικών στελεχών να εμπλακούν στην αναμέτρηση της 20ης Φεβρουαρίου και να δώσει στην αναμέτρηση χαρακτηριστικά ίντριγκας του πρόσφατου πολιτικού παρελθόντος.

Άτυπα στο γήπεδο της Ε.Π.Σ. Χίου θα διεξαχθεί μια αναμέτρηση την οποία ποτέ δεν ζήσαμε στην πολιτική σκακιέρα. Ο πρώην δήμαρχος, Παντ. Βρουλής, με την ιδιότητα του επικεφαλής της Παγχιακής Ενωτικής Κίνησης, αναμετράται με τον παρασκηνιακό υποκινητή της «Ομάδας για τη Χίο» Πολ. Λαμπρινούδη. Κοινό μυστικό είναι ότι η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική παράταξη γαλουχήθηκε και καθοδηγήθηκε στα πρώτα της βήματα από τον Πολύδωρο κι όσο τώρα κι αν δημόσια θέλει να κρατήσει τις αποστάσεις η επιρροή Λαμπρινούδη είναι πάνω της ευδιάκριτη.

Τι θέλει ο Βρουλής;

Ο πρώην δήμαρχος δεν κρύβει ότι αποζητά έναν δημόσιο ρόλο. Η καθαρά ρομαντική επαφή του με τον χώρο του ποδοσφαίρου, γνωστός περισσότερο στα γήπεδα 5 Χ 5 του … έφερε στο πιάτο πρόταση από ποδοσφαιρικά σωματεία να ηγηθεί μιας κίνησης με πρόσωπα που απείχαν τα τελευταία χρόνια από τη διοικητική αναταραχή που παρουσιάστηκε. Γύρω από το Βρουλή περιστοιχήθηκαν παλιοί του κομματικοί έμπιστοι (βλ. Μαν. Αγγουλές – Μιχ. Κοντούδης) αλλά και πρόσωπα απ’ το χώρο του ποδοσφαίρου με ανύπαρκτη ευθύνη για την πρόσφατη  δυσλειτουργία της ΕΠΣ. Γεωργούλης Γιάννης, Ζερβόπουλος Νίκος, Καζάκος Άγγελος, Μιχαλιός Γιάννης, Νταγκίνης Θανάσης, Ντομάτας Γιάννης, Πατούνας Γιάννης, Σκαπινάκης Δημήτρης,  Σταυρινούδης Σπύρος, Φεγγουδάκης Νίκος, με τη σφραγίδα των ομάδων που εκπροσωπούν, δημιουργούν μια ισχυρή παράταξη για τη διεκδίκηση της Ε.Π.Σ.. Με ξεκάθαρο επικεφαλής τον Παν. Βρουλή τυχόν ανάδειξη της σε πρώτη δύναμη δεν θα αιφνιδιάσει το ποδοσφαιρικό κύκλωμα. Ο πρώην δήμαρχος έχει δώσει δείγματα γραφής της δουλειάς του, με τα θετικά και τα αρνητικά σημεία του.

Τι αποζητά ο Βρουλής; Πόστο συμμετοχής στα κοινά και το λαϊκότερο των αθλημάτων είναι χώρος που δείχνει να ικανοποιεί τη δίψα του να προσφέρει.

Τι θέλει ο Πολύδωρος;

Ο έλεγχος της ποδοσφαιρικής κοινότητας ήταν ανέκαθεν προνομιακό πεδίο για τον Πολ. Λαμπρινούδη. Για ένα γεμάτο φεγγάρι πέρασε από την προεδρεία της Ε.Π.Σ. και την παρέδωσε … με δαχτυλίδι στο Γ. Σαρρή με τη γνωστή πορεία ανέλιξης του τελευταίου. Έκτοτε οι σχέσεις του με τον μετέπειτα πρόεδρο της ΕΠΟ πέρασαν από διάφορα στάδια, άλλοτε σεβασμού κι άλλοτε κάθετων διαφωνιών. Τώρα που ο Σαρρής διαλαλεί ότι δεν πρόκειται να ανακατευτεί ο Πολύδωρος πατρονάρισε στα πρώτα της βήματα την «Ομάδα για τη Χίο», συνέβαλε για να πετύχει να σταθεί στα πόδια της και απλά παρεμβαίνει όπου κρίνει ο ίδιος αναγκαίο, άλλοτε με υπόμνηση ότι εκείνος κινεί τα νήματα κι άλλοτε με διαψεύσεις ότι δεν διεκδικεί κανένα ρόλο. Τη δική της διακήρυξη υπογράφουν οι Δημήτρης Γαλάτουλας (πρόεδρος Καλαμωτής), Γιώργος Γιαννούμης (πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλλιμασιάς), Γιώργος Κάρμαντζης (πρώην γενικός γραμματέας ΠΑΟ Καρυών), Νίκος Κοτσώνης (πρώην ειδικός γραμματέας της ΕΠΣ Χίου), Πέτρος Μισιριώτης (πρώην πρόεδρος Δάφνης), Φίλιππος Μπουλάς (πρώην πρόεδρος Ποσειδώνα), Κώστας Νικολαΐδης (πρώην γενικός γραμματέας ΕΠΣ Χίου, πρώην πρόεδρος Πύργου), Γιώργος Τζιώτης (πρώην πρόεδρος Ηρακλή Θυμιανών), Στρατής Φεργαδιώτης (πρώην αναπληρωτής ταμίας ΕΠΣ Χίου). Μέχρι τώρα τάσσονται υπέρ της συλλογικής ηγεσίας, άγνωστο βέβαια κατά πόσο είναι ώριμο το ποδόσφαιρο μας να αποδεχτεί με ευκολία ένα τέτοιο πείραμα.

Οι πολιτικές συγκρούσεις

Η εμπλοκή στις εκλογές προσώπων με πολιτικές προεκτάσεις δημιουργεί και πολιτικές ίντριγκες. Για παράδειγμα, η συμμετοχή του Γιώργου Κάρμαντζη, γιου του αντιπεριφερειάρχη, στην «Ομάδα για τη Χίο» έχει γίνει αιτία νέου casus belli για τον Παντ. Βρουλή. Ο πρώην δήμαρχος θεωρεί ότι τρώει πισώπλατη μαχαιριά από τον Στ. Κάρμαντζη, μολονότι ο ίδιος κρατά αποστάσεις και εξηγεί ότι πρόκειται για προσωπική απόφαση του γιού του. Ωστόσο η Παγχιακή Ενωτική Κίνηση κατηγορεί τον Στ. Κάρμαντζη για υπόγεια επαφή με Λαμπρινούδη, φουντώνοντας μια παλιά φημολογία, δίχως αποδεικτικά στοιχεία.

Η δύσκολη θέση της Ν.Δ.

Οι εκλογές στην ΕΠΣ βάζουν στα δυο στενά και τη Ν.Δ.. Απ’ τη μια υπάρχει υποψηφιότητα κορυφαίου πολιτικού στελέχους της, του Παντ. Βρουλή, και δεν διαθέτει επαρκή επιχειρηματολογία για να την … αποκρούσει. Απ’ την άλλη διχάζεται με την υποψηφιότητα του υπεύθυνου Αθλητισμού στη Χίο, Στρ. Φεργαδιώτη και μιας ομάδας που φέρεται να βρίσκεται σε καλύτερη επικοινωνία με τον … βάζελο πρόεδρο της ΝΟΔΕ Χίου, αν αυτό παίζει κάπου το ρόλο του. Απ’ τους βαμμένους δεξιούς θα της χρεωθεί η υποστήριξη σε ποδοσφαιρική παράταξη που φαίνεται ότι … ανδρώθηκε στα γόνατα Λαμπρινούδη.

Τι θα κάνει η ΝΟΔΕ; Μπορεί φανερά ή αθέατα να υποστηρίξει έναν από τους δυο συνδυασμούς ή θα αρκεστεί σε θέση αμέτοχου παρατηρητή, αντιλαμβανόμενη ότι σε αντίθετη περίπτωση ζημία μόνο της προκαλείται;

Οι κομιστές από τη συμπρωτεύουσα

Μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό τα τελευταία εικοσιτετράωρα άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους τα … μεγάλα μέσα. Από κάτι τέτοιες περιόδους τα ερασιτεχνικά σωματεία προσμένουν να … σπατσάρουν, με δωράκια πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Πολύ έντονα συζητείται ότι δυο πρόσωπα από Θεσσαλονίκη μεριά έκαναν την εμφάνιση τους στο νησί μας κι από τη μέρα εκείνη τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Σε προέδρους ή παράγοντες ομάδων υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, με πιο ήπια παροχή αθλητικό υλικό. Απαραίτητη προϋπόθεση να συνταχτούν με το μπλοκ που θα τους υποδείξουν.

Ήδη αρκετοί παράγοντες δελεάζονται επαρκώς και δεν αποκλείεται να έχουμε … μεταγραφές ως και προσώπων που θεωρούνταν δεδομένης προτίμησης. Το ερώτημα βέβαια είναι αν με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πολυπόθητη από όλους εξυγίανση. Αν οι μέθοδοι προσεταιρισμού των ομάδων αντιπροσωπεύουν τα ιδεώδη του ερασιτεχνικού αθλητισμού κι αν είναι κινήσεις ικανές να βγάλουν απ’ το βούρκο της ανυποληψίας το τοπικό μας ποδόσφαιρο.

Κάποιοι προβλέπουν ότι τα εκατέρωθεν χτυπήματα θα εξακολουθήσουν μέχρι την ύστατη ώρα πριν την ψηφοφορία. Το ενδιαφέρον των μεγάλων να ελέγξουν την ΕΠΟ είναι τόσο, που βυθίζει κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του ποδοσφαίρου.

Στην περίπτωση της Χίου η διαφορά είναι ότι εισχώρησαν και πολιτικές έριδες του παρελθόντος, δημιουργείται ένα παράλληλο πεδίο επίλυσης πολιτικών διαφορών, με εξίσου ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

Ποιο σενάριο θα επιβεβαιωθεί; Ότι πολιτικοποιείται το ποδόσφαιρο ή ότι ποδοσφαιροποιείται η πολιτική; Συγκοινωνούντα δοχεία είναι και τα δυο κι έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα την επομένη των εκλογών θα αναζητούνται και οι πολιτικά κερδισμένοι ή χαμένοι. Ντέρμπι σε διπλό ταμπλό λοιπόν, με προβάδισμα σε εκείνον που θα καταστρώσει καλύτερη τακτική για να μην καεί … στο ζέσταμα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ