15.1.2013 10:19

Ένας κόσμος τόσο κοντινός και τόσο μακρινός…

ΜΙΑ ΦΕΥΓΑΛΕΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΝΟΣ ΜΕΣΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Tέτοιες μέρες, με την αγωνία στο κατακόρυφο για τις αλλαγές στις θέσεις εξουσίας του Δήμου, το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται ποιος θα βρεθεί πού.

Με τη μαεστρία Λαμπρινούδη  να ταιριάζει τα κομμάτια του παζλ κατά τρόπο που δε θα μένει κανένας από τους συνεργάτες του παραπονεμένος, ανεξάρτητα από τον ... κυβισμό του καθενός, τα πάντα περιστρέφονται γύρω απ’ τις λεπτομέρειες, ικανές να ανατρέψουν τους συσχετισμούς.

Επιτρέψτε μου σήμερα μια διαφορετική στήλη. Θα καλέσω τους δημοτικούς μας άρχοντες σε ένα ταξίδι εδώ κοντά.

Στην Τρίπολη την ελληνική, της Αρκαδίας, μια πόλη που μαστίζεται από τις ίδιες συνθήκες κρίσης με τη δική μας, ένα Δήμο με τις ίδιες με το Δήμο Χίου περικοπές. Θα πεταχτούμε για να διαπιστώσουμε τι απασχολεί τη δική τους δημοτική ατζέντα, με ποια θέματα καταπιάνονται οι εκεί ενασχολούμενοι με την Αυτοδιοίκηση.

Και για να μην υπάρξει παρεξήγηση καταθέτω πάνω δεξιά στη σελίδα τη δομή εξουσίας στο Δήμο Τρίπολης, με τους αντιδημάρχους 7, κατά ένα λιγότερο από τους δικούς μας.

Χωρίς να ασχοληθώ με τη νομή εξουσίας που αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, εύχομαι να πει κάτι περισσότερο η σημερινή αναφορά σε όσους ασχοληθούν με τη μοίρα μας για τον υπολειπόμενο ενάμιση χρόνο.

7 αντιδήμαρχοι

Ο «Καλλικράτης» σίγουρα επιτρέπει 8, ο δήμαρχος Τρίπολης, όμως, εκτιμά ότι η δουλειά του γίνεται και με 7 αντιδημάρχους, όλοι με βασική θεματική ευθύνη και εκ παραλλήλου κατά τόπους καθήκοντα. Η αντιδημαρχιακή δομή του Δήμου Τρίπολης αποτελείται από:

 • αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Διοίκησης με αρμοδιότητες περιβάλλοντος και Διοίκησης και κατά τόπον της Δημοτικής Ενότητας Τρίπολης.
 • αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αντίστοιχες αρμοδιότητες
 • αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας με αρμοδιότητες εξυπηρέτησης των πολιτών, Πολιτικής Προστασίας, εποπτείας των ΚΕΠ και της Δημοτικής Αστυνομίας
 • αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας με αρμοδιότητες Κοινωνικής Προστασίας - Αλληλεγγύης και Παιδείας και κατά τόπον των Δημοτικών Ενοτήτων Λεβιδίου και Φαλάνθου
 • αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνοτροφίας με αρμοδιότητες εξυπηρέτησης των πολιτών και Αγροτικής Ανάπτυξης - Κτηνοτροφίας και κατά τόπον των Δημοτικών Ενοτήτων Κορυθίου και Μαντινείας
 • αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Απασχόλησης με αρμοδιότητες Ανάπτυξης και Απασχόλησης και κατά τόπον των Δημοτικών Ενοτήτων Βαλτετσίου και Σκυρίτιδας
 • αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής με αρμοδιότητες Ποιότητας Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών και κατά τόπον της Δημοτικής Ενότητας Τεγέα.

Δημοτικοί ποδηλατικοί σταθμοί

Ο Δήμος Τρίπολης δημιούργησε τρεις ποδηλατικούς σταθμούς στο κέντρο της πόλης με σκοπό οι κάτοικοι ή οι επισκέπτες της πόλης να μπορούν από τα σημεία αυτά να ενοικιάσουν ποδήλατα σε  χαμηλές τιμές. Την ευθύνη διαχείρισης και ενοικίασης ο Δήμος Τρίπολης ανέθεσε, μετά από συμφωνία, στους  τρεις τοπικούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ποδηλάτου. Οι τιμές ενοικίασης και ο τρόπος διάθεσης των ποδηλάτων διαμορφώνονται αποκλειστικά από το Δήμο Τρίπολης.

Όλα τα ποδήλατα είναι καινούρια, με σκελετό από αλουμίνιο σε άριστη κατάσταση. Μαζί με το ποδήλατο θα διατίθενται κράνος και  κλειδαριά ασφαλείας χωρίς επιβάρυνση. Για τους επισκέπτες της πόλης θα υπάρχει αναλυτικός χάρτης με όλα τα σημαντικά σημεία και αξιοθέατα της Τρίπολης.

Οι τιμές ενοικίασης, έτσι για να σχηματίσουμε μια άποψη, είναι:  

* κάθε ώρα 1,00 €

* μία ολόκληρη  ημέρα 6,00€

* για μία εβδομάδα 35,00€

Οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Τρίπολης μπορούν να εκδώσουν κάρτα ετήσιας συνδρομής, με σημαντικές εκπτώσεις.

Βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων

Τα έργα ανάπλασης στα κεντρικά σημεία της Τρίπολης συνοδεύονται από την αντικατάσταση των συμβατικών κάδων απορριμμάτων με βυθιζόμενους, που θα δέχονται ανακυκλώσιμα και σύμμεικτα απορρίμματα. Το αισθητικό αποτέλεσμα τους είναι πολύ καλύτερο, αφού έχουν χωρητικότητα όσο 6 απλοί κάδοι. Για τους υπόγειους κάδους απαιτούνται δυο απορριμματοφόρα, το ένα θα χρησιμοποιείται για τα ανακυκλώσιμα και το άλλο για τα σύμμεικτα. Η δαπάνη είναι στις 150.000 ευρώ αλλά είναι χρήματα που θα αποδεσμευτούν από το Πράσινο Ταμείο και δεν θα πληρώσει τίποτα ο δημότης Τρίπολης.

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων

Αυτή την περίοδο από τις Υπηρεσίες του Δήμου Τρίπολης εκπονούνται τέσσερις μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη χρήση μορφών ΑΠΕ σε δυο Δημοτικά και δυο Γυμνάσια του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 2.696.000 ευρώ.

Κίνηση δημοτικών οχημάτων από βιοντίζελ

Πριν λίγες μέρες ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, έχουν και τέτοιο θεματικό αντικείμενο εκεί, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο τη διάθεση ποσού 26.076 ευρώ για την οργάνωση της διαδικασίας συλλογής της πρώτης ύλης και μετατροπής της σε καύσιμο, κάτι που, όπως είπε, θα βοηθήσει όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά το Δήμο Τρίπολης.

Από μια έρευνα στα όρια του Δήμου Τρίπολης διαπιστώθηκε ότι τα καταστήματα εστίασης έχουν τη δυνατότητα παραγωγής 70.000 λίτρων από τηγανέλαια ετησίως κατά μέσο όρο. Η μετεστεροποίηση των φυτικών ελαίων παράγει βιοντίζελ, μια μορφή υγρού καυσίμου.  Το παραγόμενο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε μηχανή Diesel χωρίς καμία αλλαγή στις μηχανές αυτές.

«Βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι η εγκατάσταση συγκεκριμένης μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής Βιοντίζελ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα οχήματα του Δήμου μας,  μειώνοντας κατά το ήμισυ την αξία των καυσίμων.
Η κατανάλωση πετρελαίου από το στόλο των οχημάτων του Δήμου μας ανέρχεται στις 65.000 λίτρα ετησίως. Η προοπτική μετεστεροποίησης των φυτικών και ζωικών λιπών και ελαίων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των οχημάτων κίνησης όσο και μέρος κατανάλωσης πετρελαίου στους καυστήρες των σχολείων», εξήγησε τους στόχους του προγράμματος ο αντιδήμαρχος.

Συγκριτικά μόνο να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο έτος η τιμή ανεβαίνει στα 0,375ευρώ/λίτρο και τα επόμενα έτη η τιμή είναι 0,15ευρώ/λίτρο.

Πρόγραμμα φύλαξης αδέσποτων ζώων

Με τη μίσθωση ενός δημοτικού κέντρου φιλοξενίας και φύλαξης αδέσποτων ζώων της περιοχής, το οποίο πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο φιλοξενίας, ο Δήμος Τρίπολης λύνει το πρόβλημα της παρουσίας αδεσπότων ζώων στους δρόμους του.

Όσοι πολίτες εντοπίζουν αδέσποτα ενημερώνουν το γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου, ή στέλνουν email στη δημοτικό ιστότοπο. Ο Δήμος από την πλευρά του προσκαλεί, όσους επιθυμούν, να υιοθετήσουν κάποιο από τα σκυλιά αυτά, αφού προηγουμένως έχουν ελεγχθεί υγειονομικά.

Σύσταση Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρόσφατο τέκνο της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρίπολης είναι το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης. Διαβλέποντας την τάση επαγγελματικής επιστροφής στην πρωτογενή παραγωγή, ο Δήμος Τρίπολης συνέστησε το συγκεκριμένο γραφείο, το οποίο, ας μη βιαστούν κάποιοι, προβλέπεται από τον «Καλλικράτη». Θα το στελεχώσουν τρεις γεωτεχνικοί και ως αρμοδιότητες θα έχει να:

 1. Συνεργάζεται με τους αγρότες και τις συνεταιριστικές τους οργανώσεις.
 2. Παρέχει τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων εργασίας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και τη μείωση κόστους παραγωγής τους.
 3. Μεριμνά για την οργάνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
 4. Διενεργεί επιτόπιους ελέγχους με σκοπό την υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων.
 5. Ενημερώνει το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής για τα ζητήματα της περιοχής που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, χαράζει κατευθύνσεις και δημιουργεί πρότυπα για την αντιμετώπισή τους.

Το πρόγραμμα «εθελοντισμός»

Πέρα από τη στήριξη στις αυτοτελείς εθελοντικές ομάδες, ο Δήμος Τρίπολης δημιουργεί και το δημοτικό μητρώο εθελοντή. Με τη συμπλήρωση μιας έντυπης ή ηλεκτρονικής αίτησης κι αφού ο κάθε ενδιαφερόμενος καταγράψει τις δεξιότητες του, τίθεται στη διάθεση του Δήμου, ο οποίος τον ενεργοποιεί σε δράσεις εθελοντισμού που τον αφορούν.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πριν 2 ημέρες

SUPER FALL OFFERS στα Entos